KÜ'de 'Ermeni Meselesi' Konulu Panel Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 'Tarihi ve Siyasi Yönleriyle Ermeni Meselesi' konulu panel düzenlendi.

  • 607
KÜ'de 'Ermeni Meselesi' Konulu Panel Düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KÜ’DE “TARİHİ VE SİYASİ YÖNLERİYLE ERMENİ MESELESİ” KONULU PANEL DÜZENLENDİ
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)
Kastamonu Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından ‘Tarihi ve Siyasi Yönleriyle Ermeni Meselesi’ konulu panel düzenlendi. 
3 Mart Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, Akademik ve İdari personel ile öğrenciler katıldı.
Oturum başkanlığını Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hacı Ahmet Şimşek yaptı. Panelde, TOBB Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl, Kastamonu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz ve Karabük Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Asker panelist olarak katıldı.
Panelin başında Ermeni sorunun ortaya çıkışı ile ilgili katılımcılara bilgi veren Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hacı Ahmet Şimşek, Osmanlı Devleti zayıflamaya başlamasıyla Türk-Ermeni ilişkilerinde de bir bozulmanın yaşandığını ve batılı ülkelerin Osmanlı Devleti'ni bölerek bölgesel çıkarlarına ulaşabilmek için Ermenileri Türk toplumundan koparmayı hedeflediklerini belirtti. Şimşek, “Türklerin iyi tutumuna karşın, yabancı devletlerle ittifak etmek suretiyle Türklerle mücadeleye başlayan Ermeniler, Batının desteğini alabilmek için kendilerini "ezilen bir toplum" olarak göstermeye ve "Anadolu üzerindeki egemenlik haklarını Türklerin gasp ettiği" iddiasını dile getirmeye başladılar. Islahat Fermanı ile Müslümanlar ve Gayr-i Müslimler eşit statüye getirilince ayrıcalıklarını kaybeden Ermeniler, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda, Rusya'dan işgal ettiği Doğu Anadolu topraklarından çekilmemesini, bölgeye özerklik verilmesini veya Ermeniler lehine ıslahat yapılmasını talep etmişlerdir. Bu isteklerle birlikte Ermeni sorunu ilk kez ortaya çıkmış ve uluslararası bir şekil almaya başlamıştır” dedi.
Karabük Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Asker de, Ermeni meselesine daha global daha kapsamlı bir şekilde bakma taraftarı olduğunu ve çalışmalarını da bu şekilde sürdürdüğünü belirtti. Ermeni meselesinin sadece Osmanlı’da meydana gelen tehcir olayı ile sınırlandırılmasının çok yanlış olduğunu ifade eden Asker, “Ruslar Kafkaslara doğru genişlemek için değişik yöntemler geliştirmiştir. Tampon bölgenin Ermenilerden oluşmasını isteyen Ruslar, Ermeni meselesini gün yüzüne çıkartmaya başlamıştır. Bugün de baş gösteren Osmanlı’nın tehcir olayı veya Ermenilerin Hocalı’da yaptığı soykırım münferit olaylar değildir. Bu Rusların Ermenileri kullanarak emellerine ulaşmak için gösterdiği çabalardır” dedi.
Ermenileri ve işledikleri cinayetleri kendisinden daha iyi bilen biri olamayacağını, bunun sebebinin de ailesinin yaşadığı facialara tanık olduğunu belirten TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmayıl da, Türklerin Anadolu’ya yerleştiği dönemde buralarda herhangi bir Ermeni devletinin söz konusu olmadığını ve Doğu Roma İmparatorluğu olduğunu söyledi. İsmayıl, “Rusya sıcak denizlere inmek için bugün bile çok ciddi şekilde çalışıyor. 1946 yılında Sovyetler Birliği Bakanlar Kurulu Kararı ile Ermenistan’da yaşayan Türkler topraklarından sürüldü. Bunun nedeni ise nüfusu az olan Ermenilerin sayısını daha çok göstermekti. En son yapılan sürgün ise 1988 yılında yapılan sürgündür. Ermenistan’da bir hafta içerisinde 350 binden fazla Türk topraklarından çıkarıldı. Bugün bunu hiç kimse konuşmuyor. Bu katliamlar Hocalı katliamı ile de devam etmiştir. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkısyan açık şekilde Hocalı Katliamını bilinçli bir şekilde yaptıklarını itiraf etmiştir. Bu tür mezalimlere sistemli bir şekilde çalışmazsak sesimizi hiç kimseye duyuramayız” ifadelerini kullandı.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın da, Ermenilerin yaptığı mezalimin çok ağır olduğunu fakat bunların iyi duyurulmadığını belirtti. Aydın, “Doğu Anadolu’da yaşanmış kötü olaylar saymakla bitmez. Ermeniler fazlasıyla katliam yaptı; ama bizler bunu fazla anlatamadık. Bizim bu katliamlar karşısında çıkaracağımız dersler vardır. İlk önce zayıf düşmememiz lazım. Zayıf düştüğümüz zaman düşmanlarımız bu fırsatı kaçırmaz. Bu katliamlar sadece Anadolu topraklarında değil, bütün dünyada bu şekilde. Kazakistan’da 1913’te Türk nüfusu 7 milyonken bugün ise 12 milyondur. Yani 1913’ten bugüne kadar artış bu mu olmalıdır? Bu yaşanan olayları unutturmamamız ve gelecek kuşaklara da bunun doğru aktarılması gerekmektedir” dedi.
Panelin sonunda Rektör Aydın, panelistlere plaket verdi.