Konukoğlu'dan Gençlere Nasihat
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, başarılı olmak için hırslanılması gerektiğini belirtti.
SANKO HOLDİNG YÖNETİ KURULU BAŞKANI KONUKOĞLU’DAN GENÇLERE NASİHAT
- SANKO HOLDİNG YÖNETİ KURULU BAŞKANI ABDULKADİR KONUKOĞLU:
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, başarılı olmak için hırslanılması gerektiğini belirterek, “Ama hiçbir zaman akıl hırsın önüne geçmemeli. İnsanları başarılı yapan, yaşadığı zorluklardır. Zorlukları yaşamadan başarılı olmak mümkün değildir” dedi.
- “SAYGI SEVGİYİ, SEVGİ SAYGIYI GETİRİR. BAŞARILI OLMAK İÇİN HIRSLANIN AMA HIRSINIZIN AKLINIZIN ÖNÜNE GEÇMESİNE İZİN VERMEYİN”
- “BAŞARI MERDİVENİNİ BİRER BİRER HAZMEDEREK ÇIKMAZSANIZ, BİR SIÇRAR, İKİ SIÇRARSINIZ, ÜÇÜNCÜSÜNDE BAŞLADIĞINIZ YERE DÜŞERSİNİZ”
Konukoğlu, Gaziantep Zeugma Rotary Kulübü’nün, değişik illerden 32 lise ve üniversite öğrencisine yönelik ‘Rotary Yarının Liderlerini Arıyor’ konulu toplantısında, deneyimlerini gençlerle paylaştı. Gaziantep Grand Otel’de düzenlenen toplantıda, görsellerle desteklenen özgeçmişinin izletilmesinin ardından konuşan Konukoğlu, “İzlediklerimiz sonrasında, inanın ‘ben buyum’ diye kendimi sorguluyorum. Sanatı çok seven bir insanın, orta eğitimden ayrılıp, bugün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından birisini yönetmesi, acaba söylendiği kadar kolay mı oldu?” diye sordu.
Eğitimi bırakmasının ardından babasının işyerinde çalışmaya başladığını anlatan Konukoğlu, şöyle devam etti, “Babam, beni Muharrem Usta’ya götürdü ve ‘eti senin, kemiği benim’ diyerek teslim etti. İşyerinde yer süpürmekten, torna tezgahlarını silip yağlamaya kadar her işi yaptım. İşletmede işletme sahibinin oğlu olarak değil, çalışan olarak görev yaptım. Ustalarım geçerken ayağı takılmışçasına çöp tenekesini döker, ‘neden iyi süpürmedin’ diye kulağımı çeker, enseme tokat atar, yeniden yeri süpürtürlerdi. Ustalarım hiçbir zaman bana ‘patronun oğlu’ gibi davranmadılar, ben de ustalarıma ‘patronun oğluyum’ diye yaklaşma cesaretini göstermedim. Şuna inanıyorum ki, bugün geldiğim noktada, bana emir almayı, itaat etmeyi ve hayatı öğreten ustalarımın payı büyüktür. İşyerinde usta oldum, müdürlük, genel müdür yardımcılığı ve genel müdürlük yaptım. Yani bu noktalara kademe kademe yükselerek geldim. Söylenmesi kolay, yaşaması çok zor olan süreçleri hakkımla aşarak bu noktalara geldim.”
KARDEŞLERİM VE ÇALIŞANLARLA BAŞARDIK
Babasının 1994 yılında vefatı sonrasında herkesin SANKO Grubu’nun dağılacağını düşündüğünü, ancak kardeşleri ile kenetlenerek tam tersini yaptıklarını ve el ele vererek bu günlere geldiklerini ifade eden Konukoğlu, bugünlere gelmelerinde çalışanların da payı bulunduğuna dikkati çekti. “Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır” anlayışı ile hareket ettiklerini anımsatan Konukoğlu, babasının vefatı sonrasında SANKO’yu diğer sektörlere de yönelttiklerini ve holding çatısı altında yapılandırdıklarını söyledi. “Babamın 1994 yılında bir sektörde 7.000 çalışanla devrettiği SANKO’yu, kardeşlerimle birlikte 12 sektörde 14.000 kişinin istihdam edildiği büyüklüğe eriştirdik” diyen Konukoğlu, şunları kaydetti, “Büyümemizin sırrı paylaşmaktan geçiyor. Sani Konukoğlu Vakfı aracılığı ile 1.500’ün üzerinde üniversite öğrencisine burs veriyoruz. Burs alan öğrencilerden tek dileğimiz; ekonomik durumları iyi olduğunda, ailesinin geçimini sağladıktan sonra en azından bir öğrenciye burs vererek okumasını sağlamalarıdır. Bunu yapanların bize karşı hiçbir gönül borcu kalmaz ve zeki öğrenciler yükseköğrenim yapma fırsatı bulur. Valilikle işbirliği içerisinde 35 bin aileye gıda yardımı yapıyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordine ederek 10 bin öğrenciye kıyafet, 10 bin öğrenciye kırtasiye yardımı gerçekleştiriyoruz. Herkes olanağı ölçüsüne toplumla paylaşırsa, o ülkede birlik ve dirlik hakim olur. Türkiye bugün dimdik ayaktaysa bunun bir nedeni de akrabalar arasında var olan yardımlaşma anlayışının, milletçe uygulanmasıdır.”
GENÇLERİN ÖNÜ AÇILMALI
Konukoğlu, 15 yıl önce kardeşlerine, ‘65 yaşına geldiğimde SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrılacağım’ dediğini ve 2013 yılı sonunda görevi kardeşi Zeki Konukoğlu’na devredeceğini hatırlattı. İnsanların hayattayken görevini devretmesinin, şirketlerin geleceği açısından büyük önem taşıdığını anlatan Konukoğlu, “Görev değişiklikleri babanın veya ağabeyin ölümü sonucu olmamalı. Görevi devri ile gençlerin önü açılmalı, görevi devralanlara gerektiğinde yardımcı olunmalı” uyarısını yaptı.
Konukoğlu, görev değişikliklerinin zamanında yapılamaması nedeniyle aile şirketlerinde üçüncü nesilden sonra sorunlar yaşandığını ve şirketlerin bölündüğünü de sözlerine ekledi. Kendisinin o tarihten sonra ağırlıklı olarak sosyal faaliyetlere eğileceğini anlatan Konukoğlu, Sani Konukoğlu Vakfı ve SANKO Üniversitesi’nin yönetimini üstleneceğini vurguladı. Konukoğlu, sağlık bilimleri alanında eğitim verecek olan SANKO Üniversitesi’nin kuruluşuna ilişkin dosyanın TBMM’de olduğunu ve bir aksilik olmaması halinde 2013-2014 döneminde açılacağına işaret etti.
HIRS AKLIN ÖNÜNE GEÇMEMELİ
Liderlik programı öğrencilerine, başarılı olmaları için iki öneride bulunan ve öncelikle hırslı olunması, ancak hırsın aklın önüne geçmemesi gerektiğinin altını çizen Konukoğlu, ayrıca mutlu olmanın öğrenilmesini istedi. Kendisinin her zaman, zor durumdaki arkadaşlarına bakarak haline şükrettiğini belirten Konukoğlu, şöyle konuştu, “Ancak, ‘Neden bir Koç olmayayım, neden bir Sabancı olmayayım’ diye hırslanırım. Sizler de bugün üniversite eğitimi almanın mutluluğunu yaşayın. Bu okulları kazanamayan arkadaşlarınızı düşünün ve halinize şükredin. ‘Bu okulda neden profesör olmayayım, neden ülkenin en iyi avukatlarından, doktorlarından birisi olmayayım’ diye de hırslanın. Ama hırsınız aklınızı geçmesin. Hırslı olun ama hırsın fazlasının zarar olduğunu da unutmayın.”
Bir insanın ilk karşılaştığı kişi hakkında fikir edinme süresinin azami 30 saniye olduğunu, bundan dolayı o sürenin çok dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Konukoğlu, öğrencilere şu önerilerde bulundu, “Başarılı olmanın yöntemlerinden birisi de empati kurmaktır. Zer konuda kendinizi kaşınızdakinin yerine koyun. İş başvurusu yaparken veya görüşmeye gittiğinizde kıyafetinize ve görüşmeye gittiğiniz kişinin otur demesini beklemeden oturmamaya dikkat edin. Üniversite eğitimini tamamlayanlar geliyorlar, ‘maaşım ne olacak, kaç para alacağım?’ diyor. Yanıtım ‘başardığın kadar’. Soruyorlar, ‘kaç senede müdür olurum?’, yanıtım ‘zamanı geldiğinde’. İş görüşmeleri başta olmak üzere her türlü görüşmede kıyafetinize ve üslubunuza dikkat ederseniz, kazanan siz olursunuz. Hocalarınız sizin hafızanızı açıyor, genişletiyor. Bunu dolduracak olan sizlersiniz. Bir işe girdiğinizde, sizden önce işe başlayanlara, hele hele aynı birimdeyseniz, eğitim düzeyi sizden daha az dahi olsa, en azından o işi tam anlamıyla kavrayana kadar sakın saygıda kusur etmeyin. Onların kıskançlığına ve bilgi saklamasına neden olmayın. ‘Abi - abla’ derseniz, onun ‘kardeşi’ olursunuz. Saygı sevgiyi, sevgi saygıyı getirir. Hizmet etmekten gocunmayın. Bir üstünüz sizden fotokopi çekmenizi isterse çekin, bir bardak su isterse, içtenlikle götürün.”
MERDİVENLERİ BİRER BİRER ÇIKIN
Başarılı olmak için hedefe giden yolda merdivenlerin birer birer çıkılması gerektiğini hatırlatan Konukoğlu, “Merdivenleri birer birer çıkarsanız, hedeflediğiniz yere hazmederek yükselirsiniz. Eğer 2-3 merdiven birden çıkarım derseniz, bir sıçrarsınız, iki sıçrarsınız ama daha sonra yuvarlanır ve başladığınız yere düşersiniz” vurgusunu yaptı.
Konukoğlu, hazmederek yükselmemenin hazımsızlığa neden olacağını, bunun da başka sorunlara yol açacağını belirterek, “Bir mağarada kurduğumuz tekstil fabrikasından, Türkiye’nin en büyük tekstil fabrikasında sahip olmamız, hazmederek yükselmemizin sonucudur” tespitinde bulundu.
İnsanların başarılı olmasında kendilerini pohpohlayanlara değil, geniş kitlelere, kamuoyuna sevdirmelerinin payı bulunduğunu bildiren Konukoğlu, insanların bulundukları ortamlarda sevilmelerinin, saygı görmelerini de sağladığını kaydetti.
Başarılı olmak için, ne iş yapılıyorsa yapılsın, işi en iyi şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Konukoğlu, eğitimin önemine değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü, “Hayatta pişman olduğum, ‘keşke’ dediğim bir şey var. ‘Keşke okusaydım’ diyorum ve buna bağlı olarak ‘keşke İngilizce bilseydim.’ Hiç kimse kalkıp da ‘zenginlerin’ kaç tanesi okumuş ki’ demesin. Bizler babalarımızın kurduğu işleri büyütme başarısını gösterdik ama okumayanların başarılı olduğu günler çok gerilerde kaldı. Ayrıca, okumayanların kaç tanesi zengin olmuş? Milyonda biri. Okumadığım için pişmanım. Yabancı dil çok önemli. İngilizce bilmeyenin müdür olması, yükselmesi mümkün değil. Çünkü yabancılarla iş yapılan bir süreci yaşıyoruz.”
Babası merhum Sani Konukoğlu’nun, “İşin hilesi dürüstlüktür” sözünün kendilerinin başarısında önemli etken olduğunun altını çizen Konukoğlu, öğrencilere yoksunluklar ve zorluklar karşısında pes etmeleri çağrısında bulundu ve çağrısını, “Rüzgar durmuşsa küreklere asılın” sözü ile pekiştirdi.
Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Konukoğlu, Gaziantep’te devlet yatırımı ve tarım yapacak toprak bulunmadığını, ancak Gazianteplilerin adeta DNA’sına işlenen girişimcilik yapısı sayesinde Gaziantep’in bugünkü başarıyı elde ettiğini söyledi. “Gaziantep gerçek anlamda kültürlerin, dinlerin birlikte yaşadığı bir medeniyetler kavşağında yer alıyor” diyen Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı, “Gaziantep’in geleceğini, kenti yönetenler ve kanaat önderleri olarak ortak kararlarla planlıyoruz. Bu sayede Türkiye’ye örnek gösteriliyoruz. Gaziantep olarak 177 ülkeye ihracat yapıyorsak, Türkiye ekonomisine yön veren şehirlerden birisi haline geliyorsak, çoğu kişi için hayal olan şimdiki noktamızdan gururlanmakla beraber, hedef çıtamızı yükseltiyorsak, ortak akıl sayesindedir. Gaziantep’in başarısında, DNA’sında girişimcilik kodları yazılı olan Gaziantepliler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelerek Gaziantep ile bütünleşen ve her zaman kucakladığımız arkadaşlarımız ile Gaziantep’te görev yapan Vali başta olmak üzere tüm bürokratların ‘Gaziantepçi’ haline gelerek görev yapmaları ve gittikleri görevlerde de Gaziantepçi olma özelliklerini korumaları etken oluyor.”
Konuşmaların ardından, Rotary Kulüp yöneticileri, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na, günün anısı için plaket ve armağan verdi.