Kocatürk, inmeyi anlattı

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İdris Kocatürk, inme ile ilgili bilgiler verdi.

  • 215
Kocatürk, inmeyi anlattı

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İdris Kocatürk, 29 Ekim Dünya İnme Günü nedeniyle açıklamada bulundu.

Kocatürk, "Beyin damarlarının tıkanıklığı veya kanaması sonucu, beynin bir bölümüne kan akışının durması ya da azalması ile meydana gelen inme, dünyada önde gelen engellilik ve ölüm sebeplerinden biridir." dedi.

"HER 4 KİŞİDEN BİRİ İNME YAŞAYABİLİR"

Dr. Öğr. Üyesi İdris Kocatürk, "Dünya çapında, 25 yaş üstü her dört kişiden birinin hayatının bir döneminde inme yaşayacağı tahmin edilmekte, her yıl yaklaşık 12 milyon kişiye ilk defa inme teşhisi konulmakta ve yılda 7 milyon kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmektedir." diye konuştu.

"İNME KÜRESEL BİR SAĞLIK SORUNU"

Kocatürk, "Türkiye'de, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2022 yılında yapılan Türkiye Sağlık Araştırması'na göre, 15 yaş ve üstü nüfusta son 12 ay içinde inme geçirenlerin oranı yüzde 1 olarak belirlenmiştir. Ayrıca TÜİK'in 2023 yılı ölüm ve ölüm nedenleri istatistiklerine göre, ülkemizdeki ölümlerin yüzde 6'sı beyin ve damar hastalıklarından (serebro-vasküler hastalıklar) kaynaklanmaktadır.

İnme, küresel bir sağlık sorunu olduğundan, her yıl 29 Ekim, Dünya İnme Günü olarak anılmaktadır. Bu gün kapsamında, erken müdahale ve önleme stratejileriyle inme riskini azaltma ve etkilerini hafifletme konusunda farkındalık yaratma faaliyetleri düzenlenmektedir. 2024 yılı için belirlenen tema 'İnme Beklemez: Erken Davran!' şeklindedir." diye konuştu.

İNME GELİŞİMİNDE EN BÜYÜK RİSK FAKTÖRLERİ

Kocatürk, "Bilim insanları, kronik hastalıklarla mücadelede, her bireyin bu hastalıklara yol açabilecek risk faktörlerini öğrenip sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemesi gerektiğini; erken teşhis, etkin tedavi ve takip ile hastalıkların ilerlemesinin önüne geçilmesi ve yeni hastalık oluşumunun engellenmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

İnme gelişiminde en büyük risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol tüketimi yer almaktadır. Bu risk faktörlerinin yol açtığı yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumlar, inme riskini artırmaktadır. Araştırmalar, küçük yaşam tarzı değişiklikleriyle inmenin yüzde 90 oranında önlenebileceğini göstermektedir." diye konuştu.

"HASTALIK YÖNETİMİ PLATFORMU (HYP) ADINDA BİR UYGULAMA GELİŞTİRİLDİ"

İdris Kocatürk, "Bakanlığımız, aile hekimleri ve diğer birinci basamak sağlık hizmeti sunucularının kronik hastalıkların erken teşhisi, etkili tedavisi ve takibinde daha aktif rol almalarını sağlayacak Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) adında bir uygulama geliştirmiştir.

HYP çerçevesinde, aile hekimlerimiz 18 yaş ve üzeri bireylerde hipertansiyon ve obezite, 40 yaş ve üzeri bireylerde ise diyabet ve kalp damar hastalıkları konusunda değerlendirmeler yapmakta, yaşam tarzı değişiklikleri için danışmanlık sunmakta, kronik hastalıkları olan bireylerin tedavilerini yönetmekte ve gerektiğinde onları Sağlıklı Hayat Merkezleri veya hastanelere sevk etmektedirler.

Bu bağlamda, herkesi kayıtlı oldukları aile hekimlerine düzenli ziyaretler yapmaya, kronik hastalıklar için periyodik tarama ve takiplerini yaptırmaya çağırıyor ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.