Kırık Barajı, 2009 Yılında Yatırım Programından Çıkartıldı

Kastamonu'da hayati önem taşıyan Kırık Barajı'nın 18 yıllık uğraş sonunda 2009 yılında yatırım programına alınmasının ardından tekrar yatırım programından çıkartıldığı ortaya çıktı.

  • 649
Kırık Barajı, 2009 Yılında Yatırım Programından Çıkartıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KIRIK BARAJI, 2009 YILINDA YATIRIM PROGRAMINDAN ÇIKARTILDI 

- KASTAMONULULAR, 18 YILDIR KIRIK BARAJI İÇİN MÜCADELE VERİYOR 
- YATIRIMA ALINAN KIRIK BARAJI’NIN PROGRAMDAN ÇIKARTILDIĞI ORTAYA ÇIKTI

(İHA) - Kastamonu’da hayati önem taşıyan Kırık Barajı’nın 18 yıllık uğraş sonunda 2009 yılında yatırım programına alınmasının ardından tekrar yatırım programından çıkartıldığı ortaya çıktı. 

Kastamonu’nun içme suyu ile Beşdeğirmenler mevkiinden Taşköprü’ye kadar olan bölgenin tarımsal sulama ihtiyacını karşılaması için 1995 yılından beri hayata geçirilmeye çalışılan Kırık Barajı’nın Kastamonu Belediyesi KASKİ Müdürlüğü tarafından 2009 yılında yatırım programına alınması için müracaatta bulunulduğu ortaya çıktı. Kastamonu Belediyesi KASKİ Müdürlüğü, Kastamonu’nun içme suyu kaynaklarının giderek azaldığına dikkat çekerek, Kırık Barajı’nın biran önce bitirilmesi için DSİ 23. Bölge Müdürlüğüne başvuruda bulunduğu belirtildi.

5 YILDIR İÇME SUYU TEHLİLESİ BULUNUYOR
Kastamonu Belediyesi KASKİ Müdürlüğü, 2009 yılının Eylül ayında Kırık Barajı’nın yatırım programına alınması için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne bir üst yazı ile bilgi verdi. Üst yazıda Kırık Barajı’nın Kastamonu açısından hayati önem taşıdığı belirtilerek, küresel ısınmanın bölge üzerindeki etkileri nedeniyle Kastamonu’nun 2 yıldır yeterli düzeyde yağış alamadığı kaydedildi. Bu kapsamda içme suyu kaynaklarının rezervlerinin giderek azalmaya başladığının anlatıldığı üst yazıda şunlar yer aldı:

“Şehrimizin günlük içme suyu ihtiyacı 20 bin metreküptür. Bunun yüzde 80’i mevcut Karaçomak Barajından yüzde 20’si Gürleyik su kaynağından karşılanmaktadır. Son iki yıldır Karaçomak Barajı doluluk oram yüzde 50’yi geçmemektedir. Bu ay itibari ile 5 milyon metreküp kullanılabilir su rezervi mevcuttur. Gürleyik kaynak suyu debisi 1001/sn iken 251/sn’ye kadar düşmüştür. Mevcut rezerv ve kaynaklar ilimizin maksimum 8 aylık içme suyu ihtiyacım karşılamaktadır. Küresel ısınmanın etkisiyle meydana gelen kuraklık nedeniyle gün geçtikçe su rezervleri azalmakta, kaynakların verimi düşmektedir. Tedbir olarak suyun çok daha tasarruflu kullanılmasının yanında yeni su rezervleri olan barajların yapılmasına da acilen ihtiyaç vardır. Ülkemizde tüm su kaynaklarının geliştirilmesinden sorumlu ana yatırımcı kuruluş olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünüzce Kastamonu ili sınırları içinde etüt, plan ve projelendirilmesi devam eden Kırık Barajının amaçlan arasında ilimizin içme suyu ihtiyacının karşılanması olduğu bilinmektedir. İlimizin içme suyu ihtiyacım da karşılayacak olan Kırık Barajının biran önce tamamlanarak faaliyete geçirilmesi şehrimiz açısından büyük önem arz etmektedir.”

2009 YILINDA KIRIK BARAJI, YATIRIM PROGRAMINA ALINDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Etüt ve Plan Dairesi Başkanlığı, Kastamonu Belediyesinin üst yazısını inceleyerek Kırık Barajı’nın 2009 yılında yatırım programına alındığını açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Etüt ve Plan Dairesi Başkanlığı, Kastamonu Belediyesine verdiği cevapta şunları kaydetti: “Kastamonu iline içme suyu temin edecek olan “Gökırmak Kırık Projesi” kapsamında bulunan Kırık Barajının kati proje yapım işi, 29.12.2005 tarihinde ihale edilmiş olup, çalışmalar halen devam etmektedir. Gökırmak Kırık Projesi kapsamında yapılması öngörülen içme suyu isale hattı, Kırık Barajı havzasından Karaçomak Barajı havzasına geçerek havza değiştirmektedir. İsale hattının baraj yapımından önce inşaatının yapılması durumunda Karaçomak Barajı, Karasu Çayının baz akımları ile beslenecektir. Kırık Barajı tamamlanana kadar geçecek süre içinde sistem takviye edileceğinden içme suyu ve sulama suyu ihtiyacı problemi olmayacaktır. “Kastamonu İçme Suyu Proje Yapımı” adı altında 2009 Yatırım Programı ve Uygulama Planında yer almaktadır”

KARAÇOMAK BARAJINDA SU SEVİYESİ GİDEREK DÜŞÜYOR
Kastamonuluların 18 yıldır yatırım programına alınması için büyük mücadele verdiği Kırık Barajı’nın 2009 yılı yatırım programına alınmasına rağmen daha sonra yatırım programından çıkartıldığı öğrenildi. Kastamonu’nun Karaçomak Barajı’nda yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesinin yüzde 30’un altına düşmesi ise vatandaşları tedirgin ediyor. 8 aylık içme suyuna sahip Karaçomak Barajı’nda yeterli düzeyde kış ayının yaşanmaması durumunda büyük bir içme suyu sorunu yaşanacak. Ayrıca Karaçomak Barajını besleyen çay ile derelerde ise tamamen suların çekildiği gözlemlendi.

KASTAMONULULAR 18 YILDIR BARAJ İÇİN MÜCADELE VERİYOR
Kastamonuluların, 1995 yılında gündeme getirdiği Kırık Barajı, 18 yıl verilen mücadele sonrası 2009 yılında yatırım programına alınmasının ardından tekrar programdan çıkartıldığı öğrenildi. Karasu Çayı Vadisi ve İhsangazi ovasındaki 11 bin 553 hektar alana sulama suyu ve Kastamonu’ya 9.78 milyon metreküp/yıl içme suyu sağlayacak olan Kırık Barajı’nın projesi hazırlanarak ihalesi yapıldı. 18 yıldır bir türlü inşaatına başlanılamayan Kırık Barajı’nda şuana kadar projesinin ve ihalesinin yapılması nedeniyle yüzde 39 gerçekleşme sağlanabildi. Kırık Barajı için 2011 yılında 647 bin 651 TL ödenek gönderilerek bunun 116 bin 647 TL’si de harcandı.