Kepek ekmeğine 'karamel ve malt' oyunu

Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar ile Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, fırsatçıların ekmeği daha da siyah göstermek için koyu kavrulmuş malt ve karamel kullandığını belirtti.

  • 690
Kepek ekmeğine 'karamel ve malt' oyunu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar ile Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, fırsatçıların ekmeği daha da siyah göstermek için koyu kavrulmuş malt ve karamel kullandığını belirtti.

Hükümetin uyarıları ve kepek oranını artırması halkı esmer ekmeğe yöneltti. Ancak kimi üreticiler, ekmeği daha siyah göstermek için koyu kavrulmuş malt ve karamel kullanmaya başladı. Üreticiler, siyah ekmeğin ilk bakışta anlaşılmayacağı,çok kabarmış ve yüksek hacimli ise muhtemelen tam buğday ekmeği olmadığına işaret etti.

"SİMSİYAH EKMEKLERİ TÜKETMEYİN"

Konu ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, son bir yılda tam buğdaylı ekmek tüketiminin yüzde 10 arttığını aktardı. Buğday renginin açık kahverengi olduğu, piyasada bulunan simsiyah ekmeklerin tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar da sağlık açısından vatandaşlara beyaz undan yapılmış ekmek yerine tamamen buğday unundan yapılan esmer ekmeği önerdi. Ali İlkbahar, kimi fırsatçıların bunu kullandığını ve ekmeği siyahlaştırmak için içine muhtelif maddeler karıştırdığını iddia etti.

İlkbahar, Hacettepe Üniversitesi Gıda Uzmanı Prof. Dr. Hamit Köksel aracılığıyla bir araştırma yaptıklarını ve araştırma sonucunda sağlık açısından cazip hale gelen siyah ekmeği daha da siyahlaştırmak için katkı maddelerin kullanıldığının ortaya çıktığını bildirdi.

Prof. Dr. Hamit Köksel ise kepekli ve tam buğday unlarında yapılan hilelerden yakınırken, şunları kaydetti:

“Kepekli ve tam buğday unlarının ekmek kalitesine olumsuz etkisi nedeniyle kimi üreticiler beyaz una çok az kepek katarak iyi kabarmış, yüksek hacimli, yumuşak ekmek üretmekte ve ekmeği daha koyu renkli yapmak için koyu kavrulmuş malt veya karamel gibi katkılar ilave etmektedir. Bu ekmeklerin bir bölümü kepek içeriğini yüksek göstermek için dış kısmı kepekle kaplanmaktadır. Esasında kepekli ve tam buğday unlarından üretilen ekmeklerin rengi çok koyu olmaz ve bu ekmeklerin beyaz ekmek kadar kabarmasını beklememek gerekir. Tam buğday ekmeği olduğu belirtilen bir ekmeğin sadece rengine bakarak karar vermek doğru olmaz. Bu ekmek çok iyi kabarmış ve yüksek hacimli ise muhtemelen tam buğday ekmeği değildir. Koyu kavrulmuş malt ve karamel izin verilen katkılardır, ancak ekmekle birlikte sürekli olarak tüketilmeleri doğru değildir. Bunların devamlı çok miktarlarda tüketilmeleri toplum sağlığı açısından sorunlar oluşturabilir. Ayrıca izin verilmeyen ve toplum sağlığı açısından daha büyük sorunlar yaratabilecek katkıların ekmeği daha koyu renkli yapmak için kullanıldığı yönünde duyumlar da alıyoruz.”

Tüketicinin hemen siyah ekmeğin katkı içerip içermediğini anlayamayacağını dile getiren Köksel, kepekli ekmeğin beyaz ekmek kadar kabarmadığından; hakiki tam buğday ekmeğinin çok koyu olmadığından ve kabarmadığından söz etti.

1 TEMMUZ İTİBARİYLE EKMEKTEKİ KEPEK ORANI 250 PUAN ARTIYOR

Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık da piyada bulunan ekmeklerin kepek oranı 550 randımanlı undan yapıldığını, 1 Temmuz itibariyle ekmeklerin kepek oranının 800 randımana çıkacağını ifade etti.

Ekmeklerin kepek oranının 250 puan artarak daha sağlıklı olacağını vurgulayan Alnıaçık, kepekli ekmeğin bin 100 randımanlı olduğuna temas etti. Beyaz ekmek kepek oranının 250 puan artmasıyla, kepek ekmeğiyle arasında sadece 300 puan fark olacağına dikkat çeken Alnıaçık, tam buğday ve kepek ekmeğini tüketenlere “Simsiyah kepek ekmeği olmaz. Buğdayın rengi açık kahverengidir.” ikazını yaptı.

TAM BUĞDAY EKMEĞİ NELERE İYİ GELİYOR

Tam buğday ekmeği obeziteyi engelliyor, diyabete ve çeşitli kanser türlerine iyi geliyor. Hipertansiyon, yüksek kollestrol ve kalp hastalıklarına, boşaltım sistemi rahatsızlıklarında ve kadınların yüzde 75’inde görülen kalça kırığına çözüm olarak uzmanlar tam buğday ekmeğini öneriyor.

Tam buğday ekmeği ve kepek ekmeğini 25 yaş üstü vatandaşların tüketmesini öneren Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Alnıaçık, çocuklar için aynı şeyi tavsiye etmiyor. Kepek ekmeğinin kansızlık yaptığını ve çocukların gelişimini tam desteklemediğini savunan Alnıaçık, “Çocuklarımıza kepek ekmeği önermiyoruz. Ancak 25 yaş üstü herkesin kepek ekmeği ve tam buğday ekmeğini tavsiye ediyoruz.” dedi.