Kazak matematikçiden büyük başarı
Kazakistan'ın önde gelen bilim adamlarından Muhtarbay Otelbayev, dünyada çözülemeyen en zor 7 matematik sorusundan 6'sını çözdüğünü iddia etti.
Kazakistan’ın önde gelen bilim adamlarından Muhtarbay Otelbayev, dünyada çözülemeyen en zor 7 matematik sorusundan 6'sını çözdüğünü iddia etti.
Başkent Astana’da bulunan Avrasya Üniversitesi Matematik Enstitüsü Başkanı Prof. Dr.Muhtarbay Otelbayev, 'Milenyum sorusu’ diye adlandırılan ve çözümü bulunamayan en karmaşık 7 matematik sorusundan 6'sını çözdüğünü söyledi.
Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Otelbayev, 1980 yılından bu yana bu tür soruların çözümü ile uğraştığını belirtti. Bu zaman zarfında bir dizi yenilikler de keşfettiğini dile getiren Otelbayev, yaklaşık bir yıldır bir denklem üzerinde çalıştığını kaydetti. Kazakistan’da kendinden başka da 20 kişinin bu denklemi çözmek için uğratığını ifade eden Kazak Profesör, dünya genelinde ise bin 500 kişinin zor denklemleri çözmek için çaba harcadığını dile getirdi. Çalışmasını Rusça yaptığını ve kısa zaman içerisinde İngilizceye tercüme ettirdikten sonra Amerika’da bulunan Clay Matematik Enstitüsü’ne göndereceğini kaydeden Muhtarbay Otelbayev, sonucu merakla bekleyeceğini söyledi.
Gaz ve hidro dinamik sahasının uzmanlarının ve matematiklerin ilgilendiği bu denklemin gaz hareketlerini temel aldığını dile getiren Kazak alim, özellikle de tornado, tayfun ve tsunami gibi doğal afetleri nasıl meydana geldiğinin bu yolla hesaplandığını illeri sürdü.
ÖDÜL ALIRSAM TÜRK DÜNYASI BİLİM ADAMLARI MÜZESİ AÇACAĞIM
Üniversiteden aldığı maaşın kendisine yettiğini, evi ve arabası olduğunu kaydeden Otelbayev,"Eğer ödülü kazanırsan ve eşim de onay verirse, Türkistan’da Türk Dünyası Bilim Adamları Müzesi açmak istiyorum. Türk Dünyası’nda bilime hizmet edenleri tanıtmak istiyorum." dedi.
Clay Matematik Enstitüsü, 2000 yılında söz konusu denklemlerden çözülecek herbiri için 1 bir milyon dolar ödül vereceğini duyurmuştu. Bu zamana kadar sorulardan sadece birine çözüm bulunmuştu.
‘Navier - Stokes denklemleri’ olarak bilinen 7 matematik sorusundan altıncısının çözümünü üniversite bünyesinde çıkarılan dergide yayınlayan Avrasya Üniversitesi Matematik Enstitüsü Başkanı Otelbayev, Kazakistan adına yaptığı işten gurur duyduğunu dile getirdi.
Kazakistan Bililer Akademisi üyesi Muhtarbay Otelbayev, Kazakistan’da bilim ve teknolojinin gelişmesine verdiği önemli katkılardan dolayı 2002 yılında, yılın bilim adamı ödülene layık görülmüş ve ‘Altın Adam’ devlet nişanı ile ödüllendirilmişti.