Kastamonu'da isteğe bağlı kürtaj uygulanmıyor..!
Türkiye'de kürtaj fiili olarak yasak!
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi, kürtajın yasal olduğu Türkiye'de, ulaşılabilirliği hakkında çarpıcı bir araştırma yayınladı.
Aralarında Kastamonu’nun da olduğu 53 şehirde isteğe bağlı kürtaj uygulanmazken, tıbbi zorunlulukta dahi kürtaj yapılmadığı ortaya çıktı. Yasal olarak kürtajın serbest olduğu ancak fiilen kürtajın uygulanmadığı gözler önüne serildi.
Türkiye’de kadın doğum bölümleri bulunan 431 hastaneden 428'i ile temas kuran araştırmacılar, "Hastanede kürtaj hizmeti sağlanıyor mu, kürtaj hizmeti isteğe bağlı olarak veriliyor mu, tıbbi zorunluluk halinde kürtaj mevcut mu" sorularını yönelttiler. Araştırmacılar, verilen cevapların "hayır" olması durumunda, son olarak "kürtaj hizmetleri hiçbir koşul altında mevcut değil" ifadesiyle durumun teyit edilmesini bekledi.
Sonuçlar çarpıcı bir şekilde, yasal olmasına karşın kürtajın Türkiye'de uygulandığı hastanelerin çok sınırlı olduğunu gösterdi.
Devlet hastanelerinin yüzde 11,8'inde hiçbir şekilde kürtaj uygulaması yapılmazken, yüzde 78'inde yalnızca tıbbi zorunluluk durumunda kürtaj yapıldığı ortaya çıktı. Yüzde 1,4 hastane ise, soruları telefonda yanıtlamayı reddeti. İsteğe bağlı kürtajın yapıldığı hastane oranı yüzde 7,8'de kaldı.
KASTAMONU’DA İSTEĞE BAĞLI KÜRTAJ UYGULANMIYOR
Yapılan araştırmada Kastamonu başta olmak üzere Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, bursa, Çanakkale, Çankırı, Edirne, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Mersin, Kars, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat,Trabzon, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye şehirlerinde, kürtaj isteğe bağlı olarak uygulanmıyor.
Kilis, Iğdır, Ardahan, Bartın ise, tıbbi zorunluluk olduğu durumlarda dahi kürtaj yapmıyor.
Başkent Ankara'da 4, İstanbul'da 6, İzmir'de ise yalnızca 2 hastane kürtaj uygulamasını isteğe bağlı olarak yapıyor. Ekim 2016'da yayınlanan çalışma kapsamında, 6 hastanenin kürtaj hakkındaki soruları telefonda yanıtlamayı reddederek, sadece yüz yüze bilgi verilebileceğini belirttiği bildiriliyor.
Ortaya çıkan tablo, sosyal güvenlik kapsamında kürtaj talep eden kadınların, hastaneden geri çevrildiğine işaret ediyor. Pek çok özel hastanede ise, sosyal güvenlik kapsamının dışında kürtaja erişim mevcut.
Kürtaj Türkiye'de, 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 No’lu Nüfus Planlaması Yasası ile serbest hale gelmişti. Yasaya göre, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı olarak kürtajla sonlandırılmasına izin veriliyor.