Kastamonu'da 'Ağabeyleri Paneli' Gerçekleştirildi

Kastamonu Belediyesi ile Kastamonu Bedii Eğitim Kültür Vakfı ve Risale Akademi tarafından 'Kastamonu Ağabeyleri Paneli' gerçekleştirildi.

  • 762
Kastamonu'da 'Ağabeyleri Paneli' Gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KASTAMONU’DA “AĞABEYLERİ PANELİ” GERÇEKLEŞTİRİLDİ

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA) - Kastamonu Belediyesi ile Kastamonu Bedii Eğitim Kültür Vakfı ve Risale Akademi tarafından “Kastamonu Ağabeyleri Paneli” gerçekleştirildi.

Kastamonu Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen panele, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Said Nursi’nin talebesi Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Himmet Uç, Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Belenk, Araştırmacı yazarlar İhsan Atasoy ile Rafet Küllüoğlu katıldı.

Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahmurat Arık’ın başkanlığını yaptığı panelde konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Evliyalar Diyarı, Şehitler beldesi Kastamonu’muza uzaktan yakından gelerek şeref verdiniz. Böyle bir panelin düzenlenmesinden mutlu olduk. Düzenlenmiş olan dünyayı aydınlatan Anadolu ağabeyleri panelinin Kastamonu’da olmasından ötürü çok memnun ve bahtiyarım. Hadisi Şerif’te “Alimler peygamberlerin varisleridir” Hakiki İslam Alimleri, Resullah Efendimizden varis olarak aldıkları İslamiyet ışığını birbirlerine takarak günümüze kadar ulaşmışlardır. Ahretimizi aydınlatacak bu ışıktan bizlerin de faydalanması için gecelerini gündüzlerine katarak çalışmışlar, birçok sıkıntılara katlanarak bu ışığı bulundukları beldelerde yaymışlardır. Bir kısmı da bir müddet burada misafir kalmış ve vazifelerini tamamladıktan sonra buradan ayrılıp başka yerlerde vefat ederek ahrete göçmüşlerdir. Bulundukları her yerde insanların dertleri ile dertlenmişler, onlara hocalık, babalık ve ağabeylik yapmışlardır. Bu büyük insanlardan Şeyh Şabanı Veli, Benli Sultan, Müfessir Alaeddin, Ahmet Siyahi, Ahmet Hicabi gibi birçok evliyanın kabirleri şehrimizde ve civarındadır. Son dönemde Bediüzzaman Sait Nursi Hazretleri de 7 yıl kadar şehrimizde Honsalar Mahallesi’nde ikamet edip, insanlara imanı anlatarak binlerce talebe yetiştirmiş ve buradan ayrılmıştır. Biz de ecdadımız gibi geleceğimizin teminatı genç nesillere bu çok kıymetli insanları anlatıp, öğretmeliyiz ve bu yolda çalışmalıyız” dedi.
Panele konuşmacı olarak katılan Kastamonu Bedii Eğitim Kültür Vakfı Mütevelli Üyesi Orhan Salcı ise, Kastamonu’nun Nur talebelerinin el değdirmediği bir yer olduğunu belirterek, “Isparta’nın Nur’un bilim merkezlerinden bir yer. Her yıl 500 bin civarında nur talebesi burayı ziyaret ediyor ama buraya gelen yok. Bunun tek suçlusu talebeler değil. Bizlerde burada suçluyuz. Tanıtamıyoruz anlatamıyoruz. Yeterli konaklayacak konaklarda yok. Belediyemizde, idaremizde çok güzel şeyler oluyor. İnşallah çok güzel şeyler olacak. Bahar yer yere gelir. Bazı yere geç gelir bazı yere erken gelir. Aynı şekilde çiçek her yerde açar, bazı yerde geç bazı yerde erken çiçek imkan bulduğu her yerde açar. Her açan çiçek görülmeyebilir. Dağın tepesinde açan çiçek herkes tarafından görülmez. Bu şehir nurlu şehir. Bereketsiz toprağa kimse tohum saçmaz. Üstadımız buraya tohum saçmaya gelmiş. İnşallah bu tohumlar filizleniyorlar” diye konuştu.
Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek de, Kastamonu’da “Said Nursi Günleri” adında bir sempozyum yapmak istediklerini ifade ederek, şunları kaydetti: “Bütün Kastamonu Risale-i Nur çevresidir. Bütün gruplar üstadı sever. Allah’ı seven herkes Said Nursi ve talebelerini sever. Said Nursi’nin insanlık için söylediği çok şey var. Kastamonu’nun bu anlamda yeterince bilinmeyen bir şehirdir. Biz Akademi olarak şu sözü veriyoruz: Bütün bürokrasi bir tarafa, bütün alışkanlıklarımızda bir tarafa profesyonel anlamda ve profesyonel ekiplerle biz her ağabeyle ayrı bir program yapalım. Kastamonu’nun dünyaya vereceği bir mesaj olarak bu işi yapalım. Üstad birçok hizmetini burada yapmış ve birçok şeye Kastamonu’dan şahit olmuştur”

Türkiye’nin baharını yaşadığını söyleyen Dr. İsmail Benek, şunları söyledi: “Bu baharı Kastamonu’da gelin taçlandıralım. Akademik olarak biz sadece işçilik ve profesyonelce ilmi müzakerelere kapı açarız. Hiçbir konuda taraf değiliz. Sadece Risalelerdeki metin üzerinden tarafız. Bugün bir Kastamonu Lahikası Kastamonu’dan Isparta’ya insanlığa ve dünyaya hayata dair yazılmış iman metnidir. Sosyal hayata dair bir iman metnidir”

Ayrıca panele, Said Nursi’nin talebesi Abdülkadir Badıllı, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Himmet Uç ve Araştırmacı Yazarlar İhsan Atasoy ile Rafet Küllüoğlu da konuşmacı olarak katıldı. Panelin sonunda katılımcılara plaket takdim edildi.