Kastamonu'nun tek kadın muhtarı!
Kastamonu'nun İnebolu ilçesine bağlı Yunus Köyünde ilk kadın muhtar seçilen Bakiye Çevik, köyde yaptığı çalışmalarla takdir topluyor.
Kastamonu’nun tek kadın muhtarı İnebolu Yunus Köyü Muhtariyesi Bakiye Çevik; "Doğup büyüdüğüm köyün hamalıyım" dedi.
Kastamonu il genelinde görev yapan muhtarlar arasında ‘tek kadın muhtar’ ünvanını elinde bulunduran İnebolu ilçesine bağlı Yunus Köyünde ilk kadın muhtar seçilen Bakiye Çevik, köyde yaptığı çalışmalarla takdir topluyor. Muhtariye Çevik, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ağırlandığı gibi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da misafiri oldu.
Kastamonu’nun tek kadın muhtarı olarak bilinen Yunus Köyü’nün Muhtariyesi Bakiye Çevik ile İnebolu Postası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemal İlyasoğlu’nun muhtarlık ve muhtariyeliğin (Kadın Muhtar) sorunları hakkında yaptığı söyleşide ilginç şeyler ortaya çıktı.
Bakiye Çevik, muhtarlık seçimleri öncesi ailesi başta olmak üzere tüm köylülerinin muhtar olmasını istediğini belirterek, azimle tüm engellere göğüs gererek 3 adaylı seçime girdiği ve kazandığı muhtarlığın hakkını tam anlamı ile verdiğine inanıyor. Köyde önce çöp ve yol sorunu çalışmalarına öncelik veren Muhtariye Hanım, herkese yardımda bulunup sorunlarının çözümü konusunda 24 saat çalışarak görevini başarılı şekilde yürütüyor.
“Kadından muhtar mı olur’ dediler”
Muhtarlığa başlangıç hikayesinden söz eden Çevik, “Ben Yunus Köyünde doğdum ve burada büyüdüm. Mahalleliden böyle bir teklif geldi. Çok düşündüm. Neden olmasın dedim. Bir beş yıl on yıl ne kadar olursa köyüme hizmet etmek istedim. Ama biri kadın olmak üzere iki muhtar adayı daha vardı. Çevrede alışılagelmiş bir durum değildi. Bundan dolayı da çok düşündüm. Adaylığımı koydum. Seçimler yaklaştı. Mahalleli beni tanıyordu. Seçim süreci boyunca bütün ablalarımı ağabeylerimi ziyaret ettim. Bazıları memnuniyetle karşıladı. Bazıları da ‘Hayır öyle şey mi olur?’ dediler. Kadından muhtar olamayacağını söylediler” dedi.
Kastamonu’nun tek kadın köy muhtarı, muhtariyesi
Kastamonu ilimiz ve ilçelerinde tek kadın köy muhtarı olma unvanını da elinde bulunduran Bakiye Çelik, başarısının haklı gururunu yaşıyor. Çelik, “ilçemizde 81 köyün erkek muhtarı olduğunu biliyorum. Kastamonu ve ilçelerinde ve ilçemizde bir tek köy kadın muhtarı olarak ben hizmet veriyorum.
‘’Muhtar bir köyün istihbaratçısıdır ’’
Muhtariye Çevik, “Muhtar bir köyün her şeyidir, istihbaratçısıdır, amiridir, memurudur, işçisidir. Her sorunu bilen ama herhangi bir sıkıntıyı çözemese de çözülmesi için her türlü girişimi yapandır, bilgileri gerekli mevkilere ulaştıran kişidir. Bir muhtarın köyüne giren çıkan kişiyi bilmesi gerekmektedir. Köye gelen şüpheli ve yabancı bir vatandaşın hareketlerini gördüğünde emniyet güçlerine bildirmelidir.”
“Çöp sorununu valilik toplantısına taşıdım”
Bakiye Çevik çöp sorununu nasıl çözdüğünü şöyle anlattı. “Ben Yunus köyünde doğduğum ve burada büyüdüğüm için köyün ihtiyaçlarını, sorun ve sıkıntılarını ve insanlarını bildiğim için çok avantajlıyım. Amirlerimiz ve memurlarımızdan ilçemizin tek bayan muhtarı olarak rahatlıkla ihtiyaç ve isteklerimi iletebiliyorum, onlar da beni kırmayarak yardımcı oluyorlar. İlk göreve başladığımda köyümüzde çöp sorunu vardı. Ben çevreye duyarlı bir kişiyim. Çöpümüzü nereye dökeceğimizi bilemiyorduk. Köyümüz için büyük ve ciddi sorundu. Düşünsenize çöpten kaynaklı yazın her taraf sinek kaynıyor. İnebolu Türk Ocağı’nda yapılan valilik toplantısında çöp sorununu dile getirdim. Hatta toplantıda İl Özel İdaresinden bir şefimiz şaşırarak bana şunu söyleyerek gülmüştü. Herkes köyüne yol ister, siz çöp konteyneri istiyorsunuz. Ama sorunun böylelikle çözüldüğünü düşünüyorum. Yaz aylarında haftada 2-3 defa gelerek çöplerimiz alınıyor.”
“Yapmak istediğim çok şey var”
Kastamonu’nun tek kadın muhtarı Bakiye Çevik köyüne çok şey yapmak istediğini belirterek şunları söyledi; “Sahile giden yaklaşık 500 metrelik yolu köylülerimizden 20 Bin TL ye yakın bütçe toplayarak katkı sağladık ve parke ile kaplattık. Şimdi köyümdeki bütün ara sokakları parke yaptırmak istiyorum. Ancak köyümüzde ağırlıklı emekli ve yaşlılar var. Onların bütçesi malum. Emeklilerden ne isteyebilirsiniz ki.”
Bakiye Çevik, sahile yapmak istediği cafe içinde şunları ilave etti. “Sahilimize yaz aylarında denize girmek için İnebolu’dan ilçe dışından ve çevre köylerden misafirlerimiz çok geliyor. Onlara sahilde ihtiyaçlarını giderecek hizmet edecek cafe açmak istiyorum. Ancak sahilimiz kamunun elinde olduğu için böyle bir hizmeti sunamıyorum. Yetkililerden köyümüzdeki ara sokakların parke ile kaplanması ve sahile cafe yapılması için yardımcı olmalarını bekliyorum” dedi.
‘’Muhtar olmanın gururunu yaşıyorum’’
“İlk seçime girip göreve geldiğimden bu tarafa köyümde 5 yıldır kadın muhtar olarak sürdüğüm görevim boyunca çalışıyorum, köyümün her türlü sorununda hamalıyım ve devletimizin vatandaşlarına hizmet noktasında ne gerekiyorsa her türlü girişimde bulunuyorum. Bizler köyümüzde görev yaparken belirli bir mesai saatimiz yok. Nasıl bir kaymakam bir belediye başkanı kendi seçim bölgesinde veya görev bölgesinde 24 saat vatandaşın hizmetinde ve yanındaysa bizde öyleyiz. Bundan dolayı tüm muhtarların emeklerinin karşılığı olarak Muhtarlar Gününü kutluyorum” diye konuştu.
Cemal İLYASOĞLU