Kastamonu'da "Türk Dünyası Kültür Başkenti" olma mutluluğu
Kentin TÜRKSOY tarafından "2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilmesi mutlulukla karşılandı.
Kastamonu'nun, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından "2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilmesi kentte sevinçle karşılandı.
Kazakistan'ın Türkistan kentinde dün gerçekleştirilen TÜRKSOY Daimi Konseyi 35'inci dönem toplantısında, "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilen Kastamonu'nun, bir sonraki Daimi Konsey 36'ncı dönem toplantısına da ev sahipliği yapmasına karar verildi.
Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu'nun yıllardır süren bir hayalinin gerçekleştiğini belirtti.
Kastamonu'da Türk Dünyası Günleri'nin 1997 yılında başladığını hatırlatan Avcı, şunları dile getirdi:
"Bu süreç 20 sene aralıksız devam etti. '2019 UNESCO Şeyh Şaban-ı Veli Yılı' olsun dedik. '2018'de Türk Dünyası Kültür Başkenti' olsun dedik. Çok şükür Kazakistan'dan aldığımız haber bizi çok sevindirdi. 2018 yılında Türk dünyasından misafirlerimizi ağırlamamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımızı, bakanlarımızı, Türk dünyasının devlet başkanlarını ağırlamamız lazım."
Esnaf Kadir Kebelioğlu ise Kastamonu'nun "Türk Dünyası Kültür Başkenti" olması yönündeki beklentilerinin gerçekleştiğini söyledi.
Bu durumun kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Kebelioğlu, şöyle devam etti:
"Bunun devamının geleceğine inanıyorum. Kastamonu tarihiyle, kültürüyle, geçmişiyle, bugünkü haliyle kültür başkenti olmayı hak eden bir ilimiz. Biz buna hazırız. Kastamonu'da görülecek o kadar çok yer var ki. Türbelerimiz var. 17 bin evliyamız var. Tarihimiz, doğamız, denizimiz var. Buraya gezmeye gelip yerleşenler de var. Bir seferle yetinmememiz lazım. Bu konuda biraz geri kaldık. İnşallah güzel şeyler olacak."
"Türkiye'de kalmak istiyorum"
Kırgızistan'dan eğitim için Kastamonu Üniversitesine gelen Myrzaiym Kasymova da 3 yıldır Kastamonu'da yaşadığını belirtti.
Kastamonu'nun doğasını çok sevdiğini ifade eden Kasymova, "Kastamonu Kırgızistan'a çok benziyor. Artık Türkiye'de kalmak istiyorum. Burayı seviyorum. Kastamonu'nun insanları çok güzel. Bize çok iyi davranıyorlar. Komşularım yardım ediyor. Hocalarım çok yardımcı oluyor. Kastamonu'yu çok seviyorum. Biz eski Türk olduğumuzdan Türklerin birçok özellikleri benziyor. Yemeklerimiz, kültürlerimiz benziyor. Kastamonu'nun 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' olmasından dolayı çok mutlu oldum." değerlendirmesinde bulundu.
Kırgız öğrenci Aygerim Ryspekova ise "Kastamonu'da insanlar bize çok iyi davranıyorlar. Kültürler arasında benzerlikler var. Kastamonu tarihi geçmişe sahip bir il. Tarihi binalar çok." dedi.
"Kültür Başkenti olan bir şehirde yaşama şansım olduğu için çok mutlu oldum"
Kastamonu Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okuyan Somalili Muhammed Abdimajid Samatar ise "Kastamonu güzel bir şehir. Tarihi bir şehir. Kültür başkenti olduğunu duydum. Kültür başkenti olan bir şehirde yaşama şansım olduğu için çok mutlu oldum." ifadesini kullandı.
İletişim Fakültesinde 4'üncü sınıf öğrencisi Ömer Çetinarslan, Kastamonu'nun "Türk Dünyası Kültür Başkenti" olmasından dolayı mutluluk duyduğunu vurguladı.
Kastamonu'nun dini ve kültürel açıdan birçok değere sahip olduğuna işaret eden Çetinarslan, "Öğrencilerin burayı gezip görmesini isterim. Gezdikleri zaman Kastamonu'yu seveceklerdir. Burayı herkesin görmesi gerekiyor." diye konuştu.