Kastamonu'da Patates Tarla Günü Düzenlendi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Devrekani İlçe Müdürlüğü tarafından Kastamonu'da Patates Tarla Günü düzenlendi.
Kastamonu’da patates üretiminin çok ciddi noktalara geldiğini söyleyen Vali Günaydın, “Hem üretimi artırmak hem de değerinden satmak için yapılacak çalışmaların olduğunu gördüm. Biz de valilik olarak bu çalışmalara katkı yapacağımızı ifade etmek istiyorum. Soğuk hava deposu olduğu zaman bunun 3’te 1’ini depoladığımızda çok yüksek fiyattan satacağımızı da düşünüyoruz. Soğuk hava deposunun bir an önce yapılması gerekiyor. Biz birçok kurumdan hibeler veriyoruz, destekler veriyoruz” dedi.
Kooperatif veya bir birlik çatısı altında patates üretimi yapanların bir araya gelmesi tavsiyesinde bulunan Vali Günaydın, şöyle konuştu: “Taşköprü ilçemizde sarımsak üretiminde önemli bir noktaya geldik. Devrekani’yi patates üretiminde Niğde’yle mukayese ettiğimiz zaman elbette Niğde’de yılların deneyimi var. Biz Devrekani olarak baya gerilerdeyiz ancak bunu kısa sürede kapatacağımızı düşünüyorum. Kulaksız barajındaki sulama kanallarının devreye girmesiyle patates üretimine yönelecek üretici sayımızda da önemli artışlar olacağını tahmin ediyorum. Patates konusunda arkadaşlarımızın oturup yeni bir yol haritası çizmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum.”
Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Patates Tarla Günü etkinliklerin hem Kastamonu’ya hem de Devrekani’ye büyük katkı sağladığını ifade eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik de, şunları söyledi: “Son dönemde patates fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Kastamonu buğdaydan para kazanmak için uygun bir yer değil. Bize para kazandırmıyor. Bugün ciddi bir kazançtır. En değerli ürünümüz olan sarımsakla yarışır durma gelmiştir. Bu yüzden bu üretimi daha da artırmamız gerekiyor. Son yıllarda Niğde’de ciddi bir hastalık sorunu var. Bu yüzden hem ilimizi hem de toprağımızı korumalıyız. Üretim miktarımızı artırmalıyız. Başkanımızın bu konuya ilgisine kaymakamımızın bu konuya ilgisine teşekkür ediyorum. Soğuk depo konusunda elimizden geleni yapacağız.”
Devrekani’de 2008 yılında 80 ton civarında patates üretimi yapıldığını aktaran Devrekani Kaymakamı Ekrem Çeçen ise, şu anda Devrekani’de 2 bin 800 dekar alanda 3 bin ton civarında patates üretildiğini kaydetti.
Patates üretimi yapan çiftçi Zeynel Cabbaroğlu da, yıllardır tarlasında patates üretimi yaptığını belirterek, “Devrekani patatesinin daha iyi, daha güzel bir şekilde dış piyasaya ve buradaki insanlara tanıtmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Biz, bu işi yapıyoruz ama ilçemizde, son 3-5 yıldır yavaş yavaş patates ekimi çoğalmaya başladı. Ama daha önceki yıllarda patates ekimi daha düşüktü. Şu anda bizim patatesimiz, kalitesiyle ve lezzetiyle piyasadaki patateslere göre, daha üstün, daha güzel ve daha lezzetlidir. Çünkü bizim topraklarımız daha genç ve daha önceden de buralarda patates ekimi yapılmadığı için verim daha yüksek oluyor” şeklinde konuştu.
Yılda 20-25 dönüm patates ektiğini söyleyen Çiftçi Cabbaroğlu, şunları söyledi: “Daha önceden üretim bazında verimimiz düşüktü dönüm başına 1,5-2 ton patates alırken, fakat son yıllarda üretimimiz arttı ve dönüm başına 5,5-6 ton civarında patates alıyoruz.”
Konuşmaların ardından Vali Günaydın ve beraberindekiler, patates ekimi yapılan tarlada hasatla ilgili incelemelerde bulundu. Ardından davetlilere patatesten yapılan patates ekmeği ikram edildi.
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)