Kastamonu'da Ormancılık Haftası Kutlandı

21 Mart Dünya Ormancılık Haftası ve Ağaç Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu'da tören düzenlendi.

  • 698
Kastamonu'da Ormancılık Haftası Kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Doğu Çevre Yolu Kavşağında düzenlenen kutlama etkinliğinde konuşan Vali Şehmus Günaydın, ormanın ekonomik ve sağlık açısından katkılarının herkes tarafından günümüz şartlarında fazlasıyla bilindiğini belirterek, “Bugün sanayinin üst seviyelere çıktığı yerlerde gerek karbon ve benzeri gazların gerekse de gözümüzün görmediği partiküller maddelerin temizlenmesinde ormanlarımızın son derece büyük bir görevi vardır. Her ağaç havadaki bu partikülleri emerek, bizlere daha sağlıklı yaşam imkanı vermektedir. Ormanların çokluğu sanayilerin ortaya koyduğu bu olumsuzluğu gidermede son derece önem arz etmektedir. Bu nedenle son yıllarda devletler hükümet politikası olarak, orman alanlarının genişletilmesinde çok mesafe aldı” dedi.

Kastamonu’da yaklaşık yüzde 65’inin ormanlarla kaplı olduğunu hatırlatan Vali Günaydın, “Bu hem ülke hem de Kastamonu ekonomisine bir katkı sağladığı gibi, yine doğal güzelliği ile birçok ziyaretçinin ilimizi ziyaret etmesine vesile oluyor. Ayrıca bu ziyaretlerde ilimize ekonomik anlamda katkılar sağlıyor. Ülkemizde orman varlığının arttırılması çok önemli. Ayrıca orman varlığının korunması da daha büyük bir önem arz ediyor. Orman yangınlarının büyük bir kısmı insanlardan kaynaklanıyor. Orman yangınlarını önlemek bizim elimizde. Dünya’da orman yangınları ile mücadelede örnek gösterilen bir ülke haline geldik” diye konuştu.

“KASTAMONU İÇİN ÇALIŞIYORUZ VE ÜRETİYORUZ”

Kastamonu ormanlarıyla ilgili bilgiler veren Kastamonu Orman Bölge Müdürü Hüseyin Dinçer ise, ormanların tüm Dünyanın ortak değeri olduğuna dikkat çekerek, “Doğal güzelliklerin, temiz havanın ve su kaynaklarının, doğal hayat için yaşama alanları olan ormanlar, hammadde kaynağı olmanın yanı sıra atmosferdeki karbondioksit ve diğer sera gazlarının azaltılmasında da çok önemli bir rol oynamaktadır. Hayatımızın her alanında, beşikten mezara kadar ormana ihtiyacımız olduğu malumdur. Alanının yüzde 67’si orman olan ilimiz, ormancılık açısından ülkemizde çok önemli bir yere sahiptir” şeklinde konuştu.

Kastamonu’da 1 milyon 300 bin metreküp endüstriyel odun üretiminin yapıldığını vurgulayan Dinçer, “Ayrıca diğer ormancılık çalışmaları ile ilimiz ekonomisine ciddi bir kaynak ve istihdam oluşturmaktayız. Son 5 yılda Kastamonu’da 27 milyon fidan ürettik. 16 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 6 adet bal ormanı, 20 adet mesire yeri ve 1 adet şehir ormanı halkımızın hizmetindedir. Ülkemizde 177 yıllık bir geçmişi olan Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü olarak, ormancılığın başkenti olan Kastamonu’da sizlerin desteği ile ceviz, badem, kızılcık, Türk fındığı gibi gelir getirecek türlerde ağaçlandırma ve kestane, salep, defne gibi odun dışı orman ürünleri ile orman köylümüzün gelirlerinin arttırılması, orman zararlıları ve orman yangınları da dahil olmak üzere, tüm çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halka hizmeti Hakk’a hizmet bilincinde, insanı merkez alan, insanı yücelten bir hizmet anlayışı ile ülkemiz ve Kastamonu için çalışıyoruz ve üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından öğrenciler, halk oyunları gösterisini sundu. Daha sonra 21 Mart Dünya Ormancılık Haftası ve Ağaç Bayramı etkinlileri kapsamında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

Ardından fidan dikimine geçildi. Fidanlar toprakla buluşmadan önce nasıl dikilmesi konusunda uzmanlar tarafından bilgilendirme yapıldı. Daha sonra programa katılan davetliler tarafından daha önceden hazırlanan fidanlar, toprakla buluşturuldu.