Kastamonu'da maviyle yeşilin buluştuğu zorlu güzergah
Karadeniz'in mavisiyle Küre Dağları'nın yeşilinin buluştuğu Kastamonu'nun İnebolu ile Cide ilçelerini birbirine bağlayan yaklaşık 90 kilometrelik tek şeritli karayolu, keskin virajları, kıvrılan yolları ve sarp yapısıyla sürücülere zor anlar yaşatıyor.
Kastamonu'da İnebolu-Cide arasındaki karayolu, keskin virajları ve sarp yapısıyla sürücüleri yormasına rağmen mavi ile yeşilin en keskin tonlarını sunması dolayısıyla da doğaseverlerin gözde güzergahları arasında bulunuyor.
Kastamonu'nun İnebolu ile Cide ilçelerini birleştiren yaklaşık 90 kilometrelik tek şeritli karayolu, keskin virajları, inişli çıkışlı ve sarp yapısıyla sürücülere zor anlar yaşatıyor.
Küre Dağları'nın zorlu yapısı nedeniyle neredeyse 100 metre bile düz gidilemeyen yol boyunca sürücüler, saatte 40 kilometrenin üzerinde süratle gitme şansı pek bulamıyor.
Güzergahın pek çok zorluğuna karşın sürücüler, ormanın yeşili ile denizin mavisinin en güzel tonlarını izleme fırsatı bulabiliyor.
Yılan gibi kıvrılan yol boyunca görülebilen orman köyleri, ahşap evleriyle nostaljik bir gün geçirmeyi sağlarken, ıssız koylar, Karadeniz'in güzellikleri karşısında bir kez daha hayranlık uyandırıyor.
Küre Dağları ve Karadeniz'in muhteşem manzarasıyla yolcularını tanıştıran güzergah, zaman zaman derin uçurumları nedeniyle korkulu anlar yaşanmasına da neden oluyor.
Dört mevsim ayrı güzellik sunan, kışın karla, ilkbaharda çiçeklerle kaplı Küre Kağları, Karadeniz'in mavisiyle birleşerek bölgenin güzelliğine güzellik katıyor.
"Maceraseverler için harika fırsatlar sunuyor"
Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği (KASTOD) Başkanı Serkan Mütevelli, Kastamonu'nun eşsiz bir doğaya sahip olduğunu söyledi.
Bölgenin bakir bir coğrafya olduğuna işaret eden Mütevelli, "Bu bakir yapı ister istemez bazı yollarda ulaşım zorluklarını beraberinde getiriyor. Yol ne kadar düzgün olsa da coğrafi şartlar ulaşımı zor hale getirebiliyor. Bu durum bizim için hem avantaj hem de dezavantaj sağlıyor. Muhteşem doğal güzellikler arasından geçen yolların zorluğu, macera ve doğaseverlerin ilgi duyduğu bir alan haline gelmesini sağlıyor." dedi.
İnebolu-Cide arasındaki yolun son dönemde maceraseverlerin dikkatini çekmeye başladığını aktaran Mütevelli, "Yaklaşık 90 kilometrelik zorlu rota, maceraseverler için harika fırsatlar sunmakta. Bir tarafı deniz diğer tarafı orman olan bu güzergah macera severlere eşsiz anlar yaşatacaktır." diye konuştu.
"Bu yol kadar virajlı bir yol görmedim"
Sürücülerden İsmail Karamehmet, işi nedeniyle yolu sık sık kullandığını belirterek, "Türkiye'nin birçok yerine gittim, çok yol gördüm. Artvin'de çok dik yamaçlar var ama İnebolu-Cide arasındaki bu yol kadar virajlı bir yol görmedim. 100 kilometrelik yol 3 saatten fazla sürüyor. Yolun en güzel yanı ise doğal güzelliği. Doğal güzellik olmasa bu yol çekilmez. Yeşil ve mavinin en keskin yaşandığı yerlerden biri herhalde burası." ifadelerini kullandı.
Abana ilçesinde taksi şoförlüğü yapan Feridun Kaya da bazen güzergahı kullanmak zorunda kaldığını anlatarak, "Yol uçurumları ve virajları nedeniyle zorlu ama doğal güzelliği dolayısıyla da çekici." dedi.
İnebolu ilçesi Özlüce köyü sakinlerinden Tansel Özkan da bir tarafta Sinop, diğer tarafta Bartın'a kadar yapılmasına rağmen arada kalan bölgeye sahil yolunun yapılmadığını söyledi.
Yolun çok çetin olduğunu vurgulayan Özkan, "Bu yol gerçekten çok zorlu. İnebolu-Cide arası 87 kilometre. Çok fazla viraj olduğu için neredeyse 4 saat sürüyor. Kışın ise bu yollar geçit vermiyor." diye konuştu.