Nasrullah Meydanında gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Vali Şehmus Günaydın, Ahiliğin özünü ve manevi kültürünü anlattı. “Kalitesiz mal, satacak kadar veya kalitesiz mal, alacak kadar zengin değilim” denildiğini hatırlatan Vali Günaydın, “Bu laf, günümüzde çok yakın zamanda söylenen bir laf ama Ahi Evranı okuduğunuz zaman, Ahi Evranın ortaya koyduğu felsefeye baktığınız zaman, bu yüzyıllar önce ortaya konulmuş bir felsefedir. Biz, kendi kültürümüzün kendi milli değerlerimizin her alanda okunması yaşatılması ve öğretilebilmesi için çaba ve gayret göstermek zorundayız. Yoksa az önce söylediğim ve bir yabancının söylediği lafı benimseyerek, önemseyerek bizim ileri gitmemiz başarı elde etmemiz kendi yapımıza uygun bir gelişme strateji uygun değildir. Kendi değerlerimizi yansıtan Ahi Evran gibi değerlerin ustaların ortaya koymuş olduğu felsefeyi çok iyi okumak zorundayız” dedi.
Gerek Selçuklu Devletinde, gerekse Osmanlı döneminde Ahiliğin, devletin sosyal ve ekonomik hayatında büyük önem gösterdiğine dikkat çeken Vali Günaydın, “Devletin sosyal ve ekonomik hayatında çok önemli bir rol oynamıştır. Bunu nasıl yaptırmış, esnaf ve sanatkarları ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştirmiş, Anadolu’da birliğin ve beraberliğin ve refahın sağlanmasına toplumsal düzenin tesis edilmesine önemli katkılar vermiştir ahilik teşkilatı. Ayrıca, insana saygıyı ve sevgiyi işleyen haksız rekabeti ortadan kaldıran sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan az öncede belirttiğim gibi kaliteli ürünü üretimi benimseyen ve teşvik eden bir sistemdir ahilik teşkilatı” diye konuştu.
Ahiliği sadece bir meslek örgütlenmesi olarak görmemek gerektiğini belirten Vali Günaydın, “Günümüzde de kabul edilen evrensel değerleri benimsemiş bir dünya görüşünü yansıtmaktadır. Ahilik teşkilatını kuran Ahi Evranlı veliden, bu birlikteliğin akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensiplerine oturtmuş böylelikle kardeşlik ve karşılıklı sevgi ve dayanışma kuralları içerisinde yoğurduğu fikriyatı Türk milletine özgü bir temeli olmuştur. Buradan şunu anlamak zorundayız. Bugün Ahi Evran’ın prensibi akıl, ahlak, bilim ve çalışmak. Bunları bir olarak götürdüğümüzde, esnaflarımızın, tüccarlarımızın çok iyi kazanç elde edeceğini ve bu kazancıda toplumla paylaşarak, toplumsal refahın artmasına katkı vereceğini hep birlikte göreceğiz. Bu nedenle bu ahilik haftasında hepimizin Ahi Evran’ın ortaya koyduğu prensipleri okuyarak hayatımızı buna göre yeniden organize ederek yeniden dizayn ederek bir çalışma ve gayret içerisinde olursak bu durum hem ekonomik hem de sosyal hayatımıza önemli katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
“AHİLİK, TEMELİ KARDEŞLİĞE DAYANAN KÖKLÜ BİR GELENEKTİR”
“Ahilik, temeli kardeşliğe dayanan köklü bir gelenektir” diyen Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Ahilik demek, birlik ve beraberlik demektir. Ahilik, yüzyıllarca sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik yönden toplumumuzun mayası olmuştur. Ahilik, teşkilatının kurulmasının altında yatan esas maksat toplumumuzun topyekûn kalkınmasıdır. Çalışarak, üreterek ve ahlaklı bir şekilde kazanmak ahiliğin ahlaki bir kuralıdır. Ahi ustaları, çırakların patronu değil, ağabeyi ve öğretmenleri olmuşlardır. Bir ahi, siftahını yaptıktan sonra komşusunun da siftah bekleyecek kadar nefsini köreltmiştir. Ahi, malının kazancının bereketiyle övünen insandır. Ahi, hırslarını yenip kanaat etmeyi bilen insandır. Ahi, her zaman doğruyu söyler. tembelliği değil üretkenliği, israfı değil tasarrufu benimser. Günümüzde her zaman olduğu gibi ahilik kurallarını daha çok ön planda tutmak zorundayız. Mal arzının, üretimin, tüketimin ve rekabetin kıyasıya yarıştığı bir dünyada yaşıyoruz. Üretimin, ticaretin ve alışverişin şartları her geçen gün değişiyor. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan firmalar, bu kıyasıya mücadelenin önünde durmaya devam ediyor. Bu sebeple ahilik kuralları, ahilik kültürü ve değerleri bu günde tüketici memnuniyetini sağlayacak en önemli unsurlardandır. esnaf ve sanatkarlar, ahiliğin kurallarına göre halkla iletişimi en güzel şekilde kurduklarından dolayı toplumun kaynaşmasına hizmet etmişlerdir. Günümüzdeki meslek odaları, sendikalar, dayanışma dernekleri ve kooperatifler gibi birçok sivil toplum kuruluşları, aslında ruhunu ahilik teşkilatının yapısından almışlardır” ifadelerini kullandı.
Küresel dünyanın ahilik teşkilatından öğreneceği çok şey olduğunu vurgulayan Başkan Babaş, “Günümüz ticaret kuralları ahiliğin kurallarına göre şekillenmeli, tarihimizde olduğu gibi ahilik günümüzün ve geleceğimizin manevi koruyucusu olmalıdır. Ahilik, kültür ve değerlerinin yaşatılması, geleceğe taşınması yalnız bizim için değil, gelecek nesiller için faydalı sonuçlar doğuracaktır. İnanıyorum ki yüce milletimizin tarihinden aldığı bu güçlü miras, genç nesillere aktarılacak devam ettirilecektir” dedi.
Ahiliğin, dürüstlük, kardeşlik ve dayanışma temeline dayanan bir gelenek olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Babaş, şöyle konuştu: “Ahilikte hizmet ve üretkenlik, temel prensiplerdir. işte belediyeler de aynı esaslar üzerinde faaliyet göstermektedir. Bu nedenle belediye ve esnaf dayanışması bence çok önemlidir. Biz de belediye olarak her zaman esnaf ve sanatkarların yanında olmaya özen gösteriyoruz. İmkanlarımız ve gücümüz nispetinde esnaf ve sanatkarlarımızı her zaman desteklemeye çalışıyoruz. Bu yönde bize gelecek olumlu her türlü çalışmaya bundan önce olduğu gibi bundan sonra da destek vereceğiz. Bu köklü teşkilatı kuran ve toplumumuzu adeta bir nakış gibi işleyerek, bu günlere kadar ulaşmasını sağlayan Ahi Evran-ı Veli’yi, bu vesileyle rahmetle anıyorum. Yaptıkları üretim ve sağladıkları istihdamla Kastamonu’muza ve halkımızı hizmet edip, şehrimizin kalınmasına destek veren esnaflarımızın bu kutlu gününü tebrik ediyorum”
“AHİLİK, İNSANLIK DÜNYASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU EVRENSEL DEĞERLERE SAHİPTİR”
Anadolu’da Selçuklu Devleti’ne mayasını katan, Osmanlı Cihan Devleti’nin temeline ilk harcı koyan ve bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumsal yapısının özüne kaynaklık eden Ahiliğin, 800 yıl ötesinden günümüze açılan “akıl”, “bilim”, “ahlak” ve “çalışma” kapısını teşkil ettiğini ifade eden Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Dursun Ergin, şunları söyledi: “İnsanlık dünyasının ihtiyaç duyduğu evrensel değerlere sahip olan Ahiliğin bu temel düsturları, bugün dahi insanoğlunun bütün kesimlerini içine alan ve onlara yol gösteren bir hayat ve üretim tarzıdır. Bu kurum ve değerlerin temelinde medeniyet, kardeşlik, cömertlik, tevazu, kanaatkârlık, bilgiden uygulamaya giden hikmet, çalışma ahlakı, dayanışma ve paylaşma vardır. Bütün bu değerler, Anadolu coğrafyasını bir halı gibi dokuyan, Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin nasihatleri ile taçlanarak bizlere etmektedir. Esasında bu değerlerin tamamında erdemli insan anlayışı vardır. Bu çerçevede Ahilik, çalışmayı ve üretmeyi ibadet sayan bir anlayış içinde iş hayatına belli ilkeler, düzen ve uygulamalar getirmiş, iş ve meslek hayatının gelişmesine öncülük etmiştir. Türk siyasi tarihinin en önemli menzillerinden birini teşkil eden Ahilik; kültür mirasımız, ekonomik ve sosyal yapımız ile eğitim tarihimiz açısından da üzerinde hassasiyetle durulması gereken kurumlarımızın başında gelmektedir. Sosyal bir kurum olarak Ahilik, geçmişte olduğu gibi bugün de ilkeleri ile hayatımıza yön vermektedir. Hiç kuşkusuz; binlerce yıllık emsalsiz kültürel mirası ile çağdaş kimliğini ve değerlerini uzlaştırmayı başaran ülkemiz, gücünü tarihimizin derinliklerinden alan Ahilik gibi abide kurumlan ile gurur duymaktadır. Dünyanın ihtiyaç duyduğu insani pek çok değeri bünyesinde barındıran Ahilik; ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemidir. Bu sistemin uygulayıcıları ustalar yanlarına gelen çırağa önce dürüstlük, güvenilirlik, iyi insan ilişkisi, güzel ahlak, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma gibi güzel huylan aşılamayı görev edinmişlerdi. Usta bütün bu ahlaki kuralları ve sana tının inceliklerini tam anlamıyla öğrettiğinde yetiştirdiği elemana, birazdan temsilini izleyeceğiniz, o günün ustalık belgesi olan “peştamal kuşanma merasimi” yapılarak onun da artık bir usta olduğu ilan edilirdi”
Öte yandan, Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Ticaret İl Müdürü Sefa Özata, KESOB Başkanı Dursun Ergin, Başkan Yardımcısı Ufuk Dravor ile yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, Vali Şehmus Günaydın’ı ve Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ı makamında ziyaret etti.
Ziyarette, Başkan Dursun Ergin, Ahilik Haftası ve kutlama programı hakkında detaylı bilgiler verdi.
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)