Kastamonu Üniversitesi'nde Temel Atma Töreni
Kastamonu Üniversitesi tarafından kampüs alanına yapılması planlanan merkezi kütüphanenin temeli atıldı.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ KÜTÜPHANENİN TEMELİ ATILDI
(İHA) - Kastamonu Üniversitesi tarafından kampüs alanına yapılması planlanan merkezi kütüphanenin temeli atıldı. Ayrıca yeni Eğitim Fakültesi binası da tamamlanarak törenle eğitim-öğretime açıldı.
Kastamonu Üniversitesi tarafından Kuzeykent Mahallesi yerleşkesinde düzenlenen temel atma törenine katılan Vali Erdoğan Bektaş, üniversitenin fiziki yapılaşmasını tamamlamak için yoluna hızla devam ettiğini belirterek, “Güzel bir kampus oluşuyor. Üniversitede maksat binalar değil. Kastamonu yıllarca üniversite aradı, bekledi sonra üniversitesine kavuştu. Kastamonu’nun bir beklentisi vardı. Üniversiteli şehir ile üniversitesi olmayan bir şehrin farkının olması gerekirdi. Şehre bilimsel, kültürel, davranış kalıpları, şehrin ufkunun açılması, iş dünyası ile işbirlikleri gibi birçok anlamda şehrin beklentisi üniversiteden yüksek. Üniversitemiz inşallah fiziki kampusun içerisini gerçek bir üniversite mantığıyla doldurur ve şehrin üniversiteden beklentilerini bir bir yerine getirir diye umuyoruz. Bunun işaretlerini ufak ufak almıyor değiliz. Üniversitenin şehre sağladığı açılımlar şehirde kendisini hissettirmeye başladığını düşünüyorum” dedi.
ÜNİVERSİTE, ŞEHRİN EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SUNUYOR
17 bin 500 öğrencisiyle şehirde önemli bir ekonomik aktör olma yolunda üniversitenin yoluna devam ettiğine dikkat çeken Vali Bektaş, “Kastamonu için bunlar vazgeçilmez imkanlar. Şehrin ekonomisini zenginleştiren şehre birçok faaliyet alanları kazandıran gelişmeler. Üniversitenin yoluna başarıyla devam ettiğini görmekten mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
Kastamonu’nun geçmişi, gelenekleri, birikimi ve tarihi olan bir şehir olduğuna işaret eden Vali Bektaş, şöyle konuştu: “Kastamonu’nun hava alanına ilgisini gördüğümde gözlerime inanamadım. Şehirde on yılları açan bir beklenti varmış. Havaalanı açıldıktan sonra şehrin havasının değiştiğini hissediyoruz. Şehrin beklentisinin boşuna olmadığını düşünüyorum. Şehrin üniversiteye bakışının bu derinlikte olduğunu biliyorum. Gelişmeleri şehirde gözlüyorum. Şehir derinden üniversiteyi kucaklıyor. Açılışını yaptığımız yerlerden biride burada İŞKUR birimini açmaktı. İŞKUR gerçekten iyi çalışıyor. Üniversitede böyle bir ayağın olması iyi bir şeydir. Hayata hazırlanan gençlerin İŞKUR danışmanlarından görüş almaları yerinde bir davranış. Hocamın teknokent projesi var bu konuda bizi zorluyor. Umarız bu kısa süre içinde gerçekleşir. Havacılık Meslek Yüksekokulu hukuken açıldı, fiilen açılamadı. Bunları başarırsak Kastamonu adından havacılık konusunda bahsettirir. Üniversiteden çok yönlü yararlanmalıyız. Kastamonu bir üniversite için açık laboratuar. Kastamonu’da markalar geliştirmemiz, çıkarmamız lazım”
Dünyada artık şehirlerin hep birbirine benzediğini söyleyen Bektaş, “Bizim şehrimiz özel ve farklılığı olan bir şehir. Farklılığını vurgulayabilecek ve farklılığıyla markalaşabilecek bir mirasa sahibiz. Önümüzde mahalli idare seçimleri olacak. Yeni belediyemizde var olacak ekibin bu özelliklerimize daha çok eğileceğini bekliyorum” dedi.
2015 YILINDA FİZİKİ YAPIMIZI TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ
2014 yılında büyük bir hızla inşaat çalışmalarına devam etmeyi hedeflediklerini belirten Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, “Aynı zamanda birçok fakültemizin de temelini inşallah atacağız. 2015 yılından sonra bina olarak bir sıkıntımız kalmayacak. Şuan için mekana ihtiyacımız var. Mekanlarla birlikte birçok sorunumuza 2015 yılı itibariyle çözmüş olacağız. Merkezi kütüphanemizin maliyeti 10 milyon TL’dir. Temelini attık ve 2015 yılında hizmete girmesi için çalışmalara başladık. 12 bin 500 metrekarelik bir alana kurulacak olan merkezi kütüphanemiz, 540 kişilik ve 200 kişilik iki tane toplantı salonunu da içinde bulunduracak. 3 bin 249 metrekarelik alanında ise kitap okuma salonu bulunacak. 9 adet gurup çalışma salonları olacak. Bu salonların her biri 42 metrekareden oluşacak. Özel olarak ayrılmış 15 tane çalışma odası bulunacak. Sergi salonu ile ciltleme, faturalama, çok amaçlı salonu, kafeterya, internet odası, kıymetli eserler odası gibi salonları da merkezi kütüphanenin içerisinde yer alacak. Merkezi kütüphanemizin uzun zaman şehrimizin ihtiyacını karşılamasını hedefliyoruz. Bizler, her yaptığımız işimizi her planladığımız projemizde 30-40 yıl sonrasını da düşünerek yapıyoruz. Kütüphanemiz, şuanda mekan sorunumuz olmasına rağmen Türkiye’de kariyer yapmış birçok üniversitenin üye olduğunu veya üye olmak için talepte bulunduğu bir kütüphane seviyesine geldi. Ayrıca internet ortamında engelli vatandaşlarımız için oluşturulan sesli kütüphanemize ise birçok üniversitemizi abone olmak için müracaatta bulunuyor” diye konuştu.
Ayrıca Eğitim Fakültesi binasının inşaat çalışmalarının da bittiğini ve hizmete açtıklarını ifade eden Rektör Aydın, “Şuanda 17500 öğrencimiz var ve bunların 230 tanesi yabancı öğrenciden oluşuyor. Önümüzdeki yıl öğrenci sayımızı 25 bine çıkartmayı planlıyoruz. 550 civarında akademisyen ve öğretim görevlimiz var. Ayrıca 280 civarında da idari personelimiz var. Sizlerden güç ve kuvvet bulup yolumuza devam etmek istiyoruz. İnşallah üniversitemiz hatırı sayılır üniversiteler arasına girecektir. Ben üniversitemize emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Bektaş, Rektör Aydın ve beraberindekiler, butona basarak Merkezi Kütüphanenin temelini başlattılar. Ayrıca inşaatı tamamlanan Eğitim Fakültesi binasının açılış kurdelesini kestiler. Ardından davetlilere ikramda bulunuldu.