Kastamonu Üniversitesi'nde şehitler anıldı

KÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 109. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

  • 1813
Kastamonu Üniversitesi'nde şehitler anıldı

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 109. yıl dönümü sebebiyle Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda “Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı” gerçekleştirildi.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Mehmet Kıldıroğlu yaptı.

Doç. Dr. Mehmet Kıldıroğlu, Çanakkale Savaşlarının deniz ve kara muharebeleri olarak ayrıldığını, Türk ordusunun galibiyeti ile sonuçlandığını ifade etti.

Doç. Dr. Kıldıroğlu, elde edilen başarının bir dönüm noktası olduğunu ve bu başarının içeride ve yurt dışında etkisinin çok olduğunu dile getirdi.

Panelde Prof. Dr. Ercan Çelebi de “Çanakkale’de Kastamonulu Şehitler” isimli bir sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Çelebi, Çanakkale Savaşlarında on binlerce askerin şehit olduğunu dile getirerek, bu şehitlerin kayıtları incelendiğinde en fazla şehit veren iller arasında Kastamonu’nun da yer aldığını ifade etti.

Kayıtlarda Kastamonu’nun tarihte ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çelebi, Kastamonu’dan savaşa katılan askerlerin büyük ekseriyatının hiç dönmediğinin altını çizdi.

Doç. Dr. Tuba Dalar ise “Edebiyatımızda Çanakkale Savaşları” isimli sunumunu gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Dalar, geçmişten günümüze Çanakkale Savaşlarını konu alan pek çok eserin yayınladığını belirterek, bu eserlerde sadece savaş şartlarının yer almadığını aynı zamanda Türklerin insanı değerlerinin de anlatıldığını belirtti.

Dalar, Çanakkale ruhunu anlatan eserlerin Çanakkale ruhunun diri tutulması, tarih bilincinin oluşmasında bu eserlerin büyük önem taşıdığının kaydetti.

Program, katılımcılara teşekkür belgeleri taktim edilmesinin ardından sona erdi.