Kastamonu 'Şehir Kimliği' Çalıştayı
Kastamonu Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortaklaşa düzenlediği 'Şehir Kimliği' çalıştayı düzenlendi.
Grand Moni Gümüş Salonunda geçtiğimiz günlerde tanıtım toplantısı gerçekleştirilen ‘Şehir Kimliği’ çalıştayında konuşan Vali Şehmus Günaydın, çalıştaya katılan bütün masalarda konusunun uzmanlarının bulunduğuna dikkat çekerek, “Değerli fikirleri olan, değerli düşünceleri olan, projeleri olan arkadaşlarımız var. Biz, bu bütün düşünceleri, bu fikirleri bu çalıştay sonunda ortaya çıkan raporu önümüze koyduğumuz zaman inşallah Kastamonu’muz ile ilgili kısa, orta ve uzun vadeli projeler yaparak Kastamonu’da potansiyelini iyi şekilde değerlendireceğiz. Bunun içinde kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Kastamonu Belediyesi’nin çok güzel çalışmalara imza attığını belirten Vali Günaydın, “Bazı arkadaşlar sitemde bulunuyor ve bir şey görmedik diyorlar. Aslında rakamlara baktığımız zaman bir şeyler olduğunu göreceksiniz. Şehrimizin müzelerine gelen ziyaretçilere baktığımız zaman bu sayıda önemli bir artış olduğun görüyorsunuz. Konakların restorasyonu gerçekten şehrimiz için büyük önem taşıyor. Şehrin önemli konaklarını satın alıp, restorasyonunu yaptırıyoruz. Bunlar basit işler değil, az bir iş değil. Şu anda Kastamonu Kalesinin de tekrar belediyemize devri gündeme geldi. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Kalemiz ile ilgili restorasyon projemiz hazır. Fakat gelen vatandaşlarımız, turistlerin Kastamonu Kalesine çıkıp ta orada soluklandıkları veya çay, kahve içebilecekleri bir mekan yapmayı düşündüğümüz için bu iş biraz uzadı. Ama çok yakın bir zamanda inşallah bu konu ile ilgili Kastamonu Kalesini, hayırlısıyla Kastamonu’nun ekonomisine kazandıracak duruma geleceğiz” diye konuştu.
Kastamonu’nun tarihi ve kültürel dokuya sahip bir şehir olduğuna işaret eden Tahsin Babaş, “Bu dokuyu önemsememiz lazım. En çok üzerinde durduğumuz ve yapmayı istediğim bir projem var. Eski Kastamonu’nun tarihi ve kültürel dokusunu, yeni bir tasarımla ortaya çıkarılmasıdır. Bu konuda da hem ciddi paralar harcıyoruz hem de ciddi çabalar gösteriyoruz. Biranda bunu yapmak ve bir şeyleri ortaya çıkarmak mümkün olmuyor. Fakat önümüzdeki yıllarda bunun önemi çok ciddi bir şekilde görülecektir. Biz, sit alanlarındaki Kastamonu’ya rağmen restorasyon ve rölövesini yapıp, yeni bir kentsel tasarımla yeni şeklini aldırmak için elimizden geleni yapmaya ekip olarak kararlıyız” ifadelerini kullandı.
Çalıştayda, Kastamonu’nun tarihi ve kültürel birikimlerinin yanı sıra, bir bütün halinde gelecek vizyonu projeksiyonu ve hedeflerine ilişkin olarak yapılması gerekli çalışmalar ele alınıyor. Kastamonu’nun bugünü ve geleceği açısından da oldukça önemli olan ve “Bu şehir sensin hemşerim, gelecek vizyonumuzu birlikte belirleyelim” sloganı ile gerçekleştirilen Şehir Kimliği Çalıştayı’nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları gözetiminde, isimleri önceden tespit edilen katılımcıların şehrin dünü, bugünü ve geleceğine dair düşünce ve görüşleri kayıt altına alınarak daha sonra rapor haline getirilecek.
Bu kapsamda 10’ar kişilik oluşturulan masalarda, bir öğretim görevlisi nezaretinde çalıştaya katılan davetliler, görüşlerini, istek ve talepleriyle çözüm önerilerini her masada bulunan öğretim görevlisine aktardı. Öğretim görevlileri ise, önümüzdeki günlerde bunları bir rapor haline getirecek.
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)