'Kastamonu iyi gidiyor'

KASİAD Vakfı Genel Başkanı İş İnsanı Ayhan Aslan ile bir çay içimi sohbet. 'Kastamonu iyi gidiyor.'

  • 2954
'Kastamonu iyi gidiyor'

Kastamonu Gazeteciler Derneği(KGD) Başkanı İzzet Sarı, KASİAD Vakfı Genel Başkanı İş İnsanı Ayhan Aslan ile Kastamonu'ya dair röportaj yaptı.

KASİAD olarak memleketin kalkınması ve tanıtımına katkı sağlamak adına bir tarafından tutmaya çalıştıklarını ifade eden İÇDAŞ İcra Kurulu  Başkanı Ayhan Aslan, Bazı ziyaretlerde bulunmak ve “Umudun Yolu” isimli belgeselin tanıtımı için ata yurdu Kastamonu’ya geldiklerini ve iki gün boyunca Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, esnaflar ve Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iş insanları ve fabrikalarını ziyaret ettiklerini gelişmelerden memnun kaldıklarını açıkladı.

Genel Merkezi İstanbul’da bulunan Kastamonu Sanayici İş Adamları Derneği(KASİAD), Kastamonulu Sanayici ve İş Adamları Vakfı (KASİAD VAKFI) Genel Başkanı ve İÇDAŞ İcra Kurulu Başkanı Ayhan Aslan, Kastamonu’daki güzel gelişmeleri gördükçe memnun olduklarını ve bu güzel gelişmelerin bir tarafından kendilerinin de tutmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Mutlaka eksiklikler olabilir, bir koordinasyon eksikliği de olabilir. Ancak her şeye rağmen Kastamonu iyi gidiyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

'Kastamonu iyi gidiyor'

Kastamonu Gazeteciler Derneği(KGD) Başkanı İzzet Sarı’ya memlekete dair açıklamalarda bulunan Ayhan Aslan, “Bizim memleketimiz bozulmamış bakir bir coğrafya. Ülkemiz nasıl gelişmekte olan ülkeler arasında ise, Kastamonu da yeni yeni gelişiyor. Bir taraftan yeni yapılaşma diğer taraftan tarihi kimliğini ve kültürünü korumaya çalışan bir şehir. Memleketimiz ile her daim gurur duyuyoruz. Bu coğrafya bizim ata yurdumuz. Bu memlekete karşı sorumluluklarımız var. KAİSAD’ın çok kıymetli üyeleri var. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Av. Dr. Fikret Özkan’ın koordinesinde Taşköprü ve Hanönü ilçelerimizde yeniden kendir ekimi başlatıldı. Yatırımcı arkadaşımız kısa sürede inşallah buraya bir de  fabrika kuracak. Bu sene 700 dönüm arazide bir ekim gerçekleşti. Kendir, sanayi ve tıp için çok çok önemli bir bitki. Bizde bunun koordinasyonunda rol alıyoruz. Yatırımcı arkadaşımıza her türlü desteği sağlıyoruz.” dedi.

SARI: Her geldiğinizde esnafları ve sanayicileri ziyaret ediyorsunuz, Kastamonu’daki sanayi kuruluşları sizce yeterli mi?

ASLAN: “Ben babadan sanayiciyim. Kastamonu’ya her geldiğimde fabrikaları ziyaret etmem gayet doğal değil mi? Mesela bugün Organize Sanayi Bölgesi’nde(OSB) Kastamonu Ticaret Borsası’nın fabrikasını ziyaret ettik. Hem yeni başkanı Serdar İzbeli’ye hayırlı olsun dileklerimizi ilettik hem de fabrikalarında incelemelerde bulunduk. Diğer taraftan Romon Grubu Sahibi Ayhan Kömeç’in fabrikasını ziyaret ettik. İnanın ben çok mutlu oldum. Bu fabrikalarda önemli istihdam sağlamalarının dışında ülke ekonomisine ciddi katma değer sağlıyorlar. Hele hele Romon Grubu’nun dünyanın en büyük kağıt fabrikasını Uruguay’da yüzde 100 yerli ve milli mühendislerle yapıyor olmaları beni gerçekten mutlu etti. Daha önceki ziyaretlerimizde OSB’de bazı fabrikaları ziyaret etmiştik bu sefer Kaswood ve Romon Grubunu ziyaret ettik. İnşallah bir sonraki seferimizde diğerlerini de ziyaret edeceğiz. Yeterli mi tabi ki değil. Ama inanın Kastamonu iyi gidiyor. OSB’de yer sıkıntısı olduğunu görüyoruz. En kısa zamanda ikinci OSB’nin resmi altyapı eksiklikleri giderilerek  çalışmalara başlanılmalı. Taşköprü ve Tosya OSB’leri de iyi gidiyor. Ama merkezde ikinci OSB çok gerekli hale gelmiş. Bunu net olarak görüyoruz. Yatırım yapmak isteyen arkadaşlarımız var ama yer bulamıyorlar. Yatırımcı geldiği zaman yer yok dememeliyiz. Ayrıca Kastamonu Havalimanının eksikleri var. Uçakların siste rahat inmelerini sağlayan düzeneğin bir an önce tamamlanması lazım böylelikle uçaklar sabah erken saatte gelebilir, bu da yolcu kapasitesini arttırır. İstanbul Anadolu yakasından da uçuşların yapılması lazım, ayrıca Kastamonu Havalimanına gümrük kazandırılması lazım. Transit yolcuların rahat gelebilmesi için bunlar önemli.”

'Kastamonu iyi gidiyor'

SARI: Kastamonu tarihi bir şehir, sizce biz bunu iyi anlatabiliyor muyuz?

ASLAN: “İstanbul’da ve Kastamonu’da çok önemli potansiyelimiz var. Koordinasyonu iyi sağlamalıyız. Kastamonu’nun tarihi ve kültürel değerlerini yurt genelinde gerektiği kadar iyi anlatmamız lazım. Turizm konusunda çok çok önemli gelişmeler var. Merkez’de tarih ve kültür, Pınarbaşı, Azdavay ve Ilgaz Dağı gibi mükemmel doğası var. Yani tarih, kültür, her şey var. Ama hepsi içinde olan bölüm bölüm komple bir müzemiz yok. Bence özel müteşebbis ve Devlet olarak komple bir müze üzerinde çalışmalıyız. Mesela hepsi var ama kopuk kopuk. Turist geldiği zaman Kastamonu’yu yaşayıp çıkmalı. Mesela Candaroğulları’nı, Çobanoğulları’nı, Atabey Gazi’yi, Fatih Sultan Mehmet’in annesi Hatice Alime Huma Hatun’u, yakın tarihimize damga vuran İstiklal Yolu’nu, yaşamalı. Bölüm bölüm Küre’de top güllelerinin döküldüğünü, İstanbul’un fethinde kullanılan gemilerin halatlarının Taşköprü’deki çıkrıklarda yapıldığını burada canlı olarak anlatılmalı. Etnoğrafya ve Liva Paşa Konağımız, Kastamonu Valiliği altında yeni yapılan müzemiz var diyeceksiniz. Var ve bunlar çok önemli ve değerli lakin ben başka bir şey söylüyorum. Hepsi bir arada komple bir müze üzerinde çalışmamız lazım. Bilmem yanlış mı düşünüyorum.”

'Kastamonu iyi gidiyor'

SARI: KASİAD olarak ‘Umudun Yolu’ belgeseline sponsor oldunuz? Memleket adına beklentilerinizi karşılıyor mu?

ASLAN: “Dediğim gibi memlekette güzel şeyler oluyor. Biz de iş ve sanayi alanlarındaki çalışmalarımız yanında kültürel olarak da elimizden geldiği kadar ata yurdumuza KASİAD olarak katkı sağlamaya çalışıyoruz. Kültürel etkinliklerimiz kapsamında yapımına sponsor olduğumuz 'Umudun Yolu' isimli belgesel ecdadımızın gösterdiği fedakarlığı yeni nesile aktarmak adına önemli diye düşünüyoruz.”

SARI: Erzurumlular Nene Hatun’un hayatını filme alıyorlarmış diye duyduk. Şehit Şerife Bacı’nın hayatı da bir gün film olabilir mi? Ya da böyle bir profesyonel yapıt gündeme gelirse destekler misiniz?

ASLAN: "Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna harç vazifesi yapmış bir coğrafyada yaşıyoruz. Atabey Gazi’den günümüze kadar gelmiş geçmiş tüm ecdadımız bizim için değerlidir ve kahramandır. Rahime Kaptan, Halime Çavuş ve Şehit Şerife Bacı bizim için olmazsa olmaz ve hatta kırmızı çizgilerimizdir. Enver Paşa, Nuri Paşa, Fahrettin Paşa, Orhan Killigil Paşalarımız, Miralay Halit Beylerimiz bu vatanın kurtulması ve bekası için çalışan ismi belli olan, olmayan nice şehit ve gazilerimiz var. Milli mücadele sırasında Türkiye’deki ilk kadın mitingini düzenleyen 3.000 annemiz var. Son dönemde ülkemize ve memleketimize büyük hizmetleri dokunmuş olan Atilla Ateş Paşalarımız var. Onlara minnettarız. Onların çocukları ve torunları olarak ne kadar onlara dua etsek azdır. Onlara layık olmak istiyorsak bu ülke için çok çalışmamız gerekiyor. Rahime Kaptan’ı, Halime Çavuş’u ve Şehit Şerife Bacı’yı, üç bin annemizi; kızlarımıza, kadınlarımıza, gelecek nesillere çok çok iyi anlatmamız gerekiyor. Yazdığınız kitaplarla sizlerin büyük katkısı var. Bunları biz taktir ediyoruz. Bizim de ufkumuzu açıyor. Böyle bir film yapılacaksa bu sadece KASİAD ile değil İstanbul’da yaşayan tüm hemşehrilerimizin, iş insanlarının katılım sağladığı ve hatta Kastamonu ile ortak koordineli profesyonel bir yapıt olmalı. Biz bu konuda üzerimize düşen desteğe hazırız. Kültürel faaliyetlerimiz kapsamında, Kastamonu Kültür Başkenti yılında yapılan sempozyumun kitap haline getirilmesine sponsor olduk. Şu anda halen Kastamonu Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinin Kastamonu tarihi ile ilgili olarak yazmaya başladıkları bir kitabın sponsorluğu için hocalarımızla görüşüyoruz. İstanbul, Kastamonu ve Türkiye’nin değişik vilayetlerindeki sanayici ve iş insanlarımızın koordinasyonu, işbirliklerinin geliştirilmesi, Kastamonu sanayisinin geliştirilmesi için yaptığımız faaliyetler (ki; bu faaliyetler arasında Türkiye’de bir ilk olan ve İstanbul Fuar Merkezinde İstanbul, Kastamonu ve yurdun değişik yerlerinden katılan yaklaşık 200 civarında katılımcı ile gerçekleştirdiğimiz KASTEXPO Kastamonu karma şehir sanayi fuarları vardır.) yanında Kastamonu’nun tanıtım ve kalkınması için hazırladığımız önemli bir projemiz var. Bunu önümüzdeki 2023 yılı içerisinde Kastamonu’da yapacağımız bir dizi zirve ile gerçekleştirmeyi planlıyoruz. KASİAD Vakfı olarak malum sel felaketinde Kastamonu şubemiz ile birlikte üyelerimiz arasında büyük bir yardım organizasyonu yaptık. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl tarafımıza müracaat eden üniversite öğrencilerinin tamamına burs verdik. Ara eleman açığını kapatmak için mesleki eğitime yönelik bir üniversite projemiz var. Sanayideki teknik eleman açığına cevap vermek için mesleki eğitim kursları düzenliyoruz. Bunların dışında Kastamonu’nun kültür, tarih ve tanıtımı, kalkındırılması için gelen her türlü projeyi titizlikle inceliyoruz. Uygun bulduklarımızı destekliyoruz. Ayrıca kısmetse 2023 sonu veya 2024 başında KASTEXPO’nun üçüncüsünü çok daha fazla katılımcı ile düzenleyeceğiz."

'Kastamonu iyi gidiyor'

SARI: Kastamonu Üniversitesi ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

ASLAN: “Kastamonu Üniversitesi(KÜ), sadece Kastamonu için değil ülke eğitimi için çok çok önemli. Eksikler olabilir ama bana göre çok iyi gidiyor. Bu işler öyle 3-5 yılda olacak şeyler değil. Mükemmel bir kampüs alanı var. Fakülteleri, meslek yüksek okulları ve hatta en son açılan ve memleketimiz için çok çok önem arz eden Tıp Fakültesi bana göre çok önemli. Kastamonu Üniversitesi’nin tarih bölümünde de değerli hocalarımız var. Onlarla yakın temas halindeyiz. Hocalarımızın takdire şayan yayınları var. Basından takip ettiğim kadarıyla doluluk ve tercih konusunda da sıkıntı yok. Kastamonu için elzem olan tarım ve ziraat ile ilgili bölümler mutlaka üniversitemize kazandırılmalı, bunun için çalışmalıyız. Bence KÜ, adım adım ilerliyor ama sağlam gidiyor. Yakından takip ediyoruz. Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin yarışmalara katıldığı Atabeygazi Elektrikli Otomobil projesine her yıl destek veriyoruz. Kastamonu Üniversitesi ile geçen sene protokol yaptık. Kastamonu Üniversitesi öğrencilerine, üyelerimize ait iş yerleri ve tesislerde staj yapma imkanı sunuyoruz. Bunlardan başarılı ve liyakatlı olanları isterlerse istihdam ediyoruz."

Ahmet Katar’a teşekkür ve başsağlığı ziyareti

Aslan, "KASİAD’ın önceki dönem Kastamonu Şube Başkanlığını yapan Ahmet Katar’a da hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Ziyaret ettik, hem başsağlığında bulunduk hem yeni siyasi hayatında başarı dileklerimizi sunduk."

Dünya Çelik sektörüne Kastamonulular hakim

Demir, Çelik ve Enerji sektöründe sadece Türkiye’de değil, dünyada söz sahibi olan ve 10 bini aşkın çalışanı ile Türkiye’nin en büyük ilk 10 firması arasında bulunan İÇDAŞ İcra Kurulu Başkanı hemşehrimiz Ayhah Aslan, "Türkiye her alanda değişim ve gelişim gösteriyor. Kalkınma önceliğinde, ağır sanayi ülkemiz için çok önem taşıyor. Ekonomiye kayda değer katkılar sağlayan kuruluşların, Kastamonuluların yönetiminde olması ise bizler için büyük gurur kaynağı. 1970 yılından bu yana inşaat çeliği ve alaşımlı çelik üreten İÇDAŞ, üretim kapasitesiyle Türkiye’nin 2. büyük çelik üreticisi olmasının yanında aldığı çevrecilik ödülleriyle de öncelikli sırada. Geçtiğimiz yıl 'sürdürülebilir gelişim' konusunda dünya ikincisi olarak 'altın kategori'de yer alması da çevre bilinciyle çalışmasının önemli bir ürünü. Ayrıca İÇDAŞ ve İÇDAŞ Enerji Şirketleri dışında İSO ilk 500’de KASİAD üyesi Çolakoğlu Metallurji, Aslan Aluminyum, Boskay Demir Çelik, Elvan Gıda, Yılmaz Redüktör ve Kastamonu kökenli Tosyalı ailesine ait şirketler, Kastamonu Entegre ve şu anda ismini hatırlayamadığım şirketlerimiz var. Bunlar ülkemizin yüz akı ve gurur kaynaklarımız."

'Kastamonu iyi gidiyor'

SARI: Ayhan bey İstanbul’daki hemşehri dernekleri sizce yeteri kadar ata yurtları için çalışıyorlar mı?

ASLAN: “Valla ben diğer dernekler hakkında yorum yapamam. Bu doğru da olmaz. Lakin biz kendi derneğimiz olarak bir vizyon ortaya koymaya çalışıyoruz. Bizim sloganımız da 'Memleketin ve Milletinin Yanında Hizmete Devam.' Biz memleketimizin kalkınmasında bir köşesinden tutmaya, aynı zamanda Kastamonu adının duyulması, layık olduğu yere gelmesi ve marka olması için katkı sunmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da kendi çapımızda buna devam etmek istiyoruz.”

SARI: Siz bir sanayicisiniz, Kastamonu sanayisi hakkında neler düşünüyorsunuz?

ASLAN: “Kastamonu sanayi konusunda biraz geç kalmış olabilir lakin inanın iyi gidiyor. Sağlam gidiyor. Kastamonu Organize Sanayi bölgesinde faaliyette bulunan Romon Grubu, dünyanın en büyük kağıt fabrikasını Urugay’da kurabilecek seviyeye gelmişse iyi gidiyor demektir. Mutlaka eksikler olabilir, sanayicilerimiz yılmadan yollarına devam etmeli. Küçük büyük ayırt etmeden desteklenmeli. Çekme Helva konusunu, ağaç mobilya sanayiini görüyorsunuz. Çok sayıda işletme var. Kastamonu’da artık helva bir sektör olmuş durumda. Pastırmamız, sarımsağımız zaten sadece Türkiye değil Dünya birincisi. Bu değerlerimizi bu ürünlerimizi de Türkiye ve Dünya genelinde markalaştırıp yol almalıyız.”

'Kastamonu iyi gidiyor'

SARI: Ayhan bey, Kastamonu yerel basınına bu röportajı verdiğiniz için tüm meslektaşlarımız ve hemşehrilerimiz adına size teşekkür ediyoruz.

ASLAN: Ben sizlere teşekkür ediyorum. Tüm hemşehrilerimize selam ve saygılarımı sunuyorum.

İÇDAŞ İcra Kurulu Başkanı ve Kastamonulu Sanayici İş Adamları Derneği Genel Başkanı Ayhan Aslan’ın iki gün süren Kastamonu  ziyaretine, KASİAD Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Başkanı ve KASİAD Vakfı Genel Başkan Vekili Av. Dr. Fikret Özkan, Genel Başkan Yardımcısı Arif Altan Yavuz, Genel Başkan Yardımcısı Murat Arer, Genel Sekreter Cemal Şenol, Genel Muhasip Fikriye Aslan, Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Kırık, Ekrem Çentik, KASİAD Kastamonu Şube Başkanı Atıf Yılmaz, Başkan Yardımcısı Furkan Keserci, KASİAD Muğla Sorumlusu Denizhan Yılmazer, Genç KASİAD Başkanı Yunus Karcı, üyeler Niyazi Kütük, Fuat Alper Gökçınar, Ekrem Çentik, Ömer Binici, Mehmet Külte, Mimar Ahmet Cihan, Osman Kocadelioğlu, Hüseyin Aldı ve diğerleri katıldı.