Kastamonu'da yaylalara oluk kuruluyor

Kastamonu merkezi ve 7 ilçesinde yer alan 125 köy merasına konulmak üzere yüzde 100 hibeli toplam 250 adet sıvat (oluk) dağıtımı yapıldı.

  • 3319
Kastamonu'da yaylalara oluk kuruluyor

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (IFAD) çerçevesinde Kastamonu’nun merkezi ve 7 ilçesinde yer alan 125 köy merasına konulmak üzere yüzde 100 hibeli toplam 250 adet sıvat (oluk) dağıtımı yapıldı.

Mera ve yaylalara kurulacak sıvatlar (oluk) sayesinde Kastamonu’da hem hayvancılığın yaygınlaştırılması hedefleniyor hem de yaban hayatının su ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.

Kastamonu'da yaylalara oluk kuruluyor

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen dağıtım törenine katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, "Kastamonu’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (IFAD) kapsamında yapmış olduğumuz özellikle meralarımızın su ihtiyacını gidermek açısından sıvat (oluk) dağıtımı yapıyoruz. Bu yıl için 250 adet sıvatı meralarda kullanılmak üzere muhtarlıklarımıza teslim ediyoruz. Projemiz, yüzde 100 hibelidir. Yaklaşık maliyeti 800 bin lira civarındadır. Mera ve yaylalarda su kaynaklarının olduğu yerlerde bu sıvatların kurulumunu yaparak hayvancılığın da gelişmesini ayrıca yaban hayatının da bu sıvatlardan faydalanmasını hedefliyoruz." dedi.

"Bu olukları sadece köy muhtarlıklarına değil tüm doğadaki canlılara yönelik yapılan bir hizmet olarak görüyorum"

Kastamonu Merkez Örencik Köyü Muhtarı Cihan Tulum, “Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere emekleri geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu olukları bizler en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacağız. Köylerimize uzak alanlardaki meralara yerleştireceğiz ki hayvanlarımız su ihtiyaçlarını karşılamak istedikleri zaman köye gelmek yerine bu oluklar sayesinde oradaki su ihtiyaçlarını karşılasınlar. Sadece bu oluklardan bizlerin hayvanları değil aynı zamanda kuş, tilki, kedi, köpek gibi yaban hayatı da faydalanacak. Bu olukları sadece köy muhtarlıklarına ya da köylülere değil tüm doğadaki canlılara yönelik yapılan bir hizmet olarak görüyorum." diye konuştu.

Kastamonu'da yaylalara oluk kuruluyor

Meralara kurulacak olukların hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlayacağını söyleyen Tulum, "Hayvanlarımız saat 12.00 sıralarında susamış oluyor. Vatandaşımız hayvanlarını sulaması gerekiyor ama köy uzak bir yerde bulunuyor. Yine de mecburen hayvanları sulamak için köye yakın bir yere getirmesi gerekiyor. Çünkü oluk yok, hayvanlarda susayınca otlamayı kesiyorlar." şeklinde konuştu.

"Saçtan yapılan olukların temizliği daha kolay olacağından kullanımı da bizler için daha rahat olacaktır"

Kastamonu Merkez Aşağıyuva Köyü Muhtarı Burak Dağlıoğlu, "Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne konu hakkında dilekçe ile müracaat etmiştik. Dilekçemiz onaylandı ve şimdi de dağıtımı gerçekleştiriliyor. Bizlerin köylerde ağaçtan ya da betondan olukları bulunuyor fakat temizlikleri güç oluyor. Bu saçtan yapılan olukların temizliği daha kolay olacağından kullanımı da bizler için daha rahat olacaktır. Saçtan yapılan olukta hayvanlarımız tertemiz su içecek. Emekleri geçen herkese teşekkür ediyorum, hepsinden Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.