Kastamonu'da tabiat parkı olmaya aday yayla ve gölet
Kastamonu'da 3 ilçenin kesiştiği 1500 rakımdaki Eğriceova Yaylası ve Eğriceova Göleti'nin tabiat parkı ilan edilmesi için Kastamonu Üniversitesi tarafından çalışma başlatıldı.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından Kastamonu’nun Merkez, Araç ve Daday ilçelerinin kesiştiği noktada bulunan Eğriceova Yaylası ve Eğriceova Göleti’nde çalışma yapıldı.
Çalışmalar çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu öğrencileriyle birlikte bölgeye kurulan fotokapanlar yaban hayatı incelendi.
Ayrıca Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal tarafından bölgeye teknik gezi düzenlenerek Turizm Fakültesi öğrencileriyle birlikte çalışma yapıldı.
Yaban hayatı ve bitki örtüsü başta olmak üzere doğal güzellikleri ile tarihi kalıntılarıyla ön plana çıkan bölgenin tabiat parkı olarak ilan edilmesi hedefleniyor.
Bu çerçevede Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından yapılan çalışma ve incelemeler neticesinde Eğriceova Yaylası ve Göleti’nin tabiat parkı ilan edilmesi için hazırlanan dosya Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) Kastamonu İl Şube Müdürlüğüne teslim edildi.
DKMP Kastamonu İl Şube Müdürlüğü ekipleri de bölgede incelemelerde bulundu.
Bölgenin tabiat parkı ilan edilmesi için yapılan çalışmalar Tarım ve Orman Bakanlığına gönderildi.
"Bölgede tarihi bir kilise ile antik bir kale de mevcut"
Bölge ile ilgili bilgi veren Kastamonu Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, "Eğriceova Yaylası ve göletimiz Kastamonu’nun Merkez, Araç ve Daday ilçeleri sınırlarında kalıyor. Eğriceova Yaylası, bölgede meşhurdur. Ayrıca üzerinde yapay bir göleti de bulunmaktadır. Bu gölet sayesinde de bölge ayrı bir güzellik kazanıyor. Ayrıca gölet ve yaylalarda bitki ve yaban hayatı çeşitliği var. Ayrıca bölgede tarihi bir kilise, antik bir kale ve tarihi mezarlıklarda bulunuyor. Bu yüzden hem kültür hem doğa hem de tarih bu yaylamızda da mevcut. Bu yaylanın üç ilçenin merkezi durumunda olması sebebiyle insanlar, özellikle yaz aylarında nisan ayından kasım ayına kadar çeşitli faaliyet ve etkinliklerde bulunabilirler. Eğriceova Göleti’nin etrafında çeşitli yaylalar mevcut. Bölge kamp yapmaya çok müsait. Bu yüzden yürüyüş, bisiklet ve kamp rotaları oluşturduk. Bölgeye çok rahatlıkla dağcılar, yürüyüş gurupları gelebiler, eğlenceli vakitler geçirebilirler. Eğriceova Göleti’nin üzerinde bisikletlerle ya da botlarla gezinti, sportif olta balıkçılığı yapılabilir. Araç ve Daday üzerinden bölgeye gelirken otantik köylerimiz bulunuyor." dedi.
"Eğriceova Yaylası ve Göletinin, Tabiat Parkı ilan edilmesi noktasında büyük bir aşama kat edildi"
Bölgede kurdukları fotokapanlarla yaban hayatını incelediklerini belirten Haberal, "Bölgede ayı, kurt, elik ya da karaca, tilki, domuz, tavşan gibi birçok yaban hayatına ait hayvan türlerini gözlemledik. Ayrıca bunları envanter olarak inceleme imkanı bulduk. Eğriceova Yaylası ve Göletine birkaç yol güzergahından ulaşılabiliyor. Ulaşım gayet kolay. Hem Daday hem de Araç istikametinde yolların biraz bakıma ihtiyacı var. Bizler, bu bölgenin de turizme kazandırılacağını düşünüyoruz. Bu çalışma ve inceleme gezileriyle birlikte rotalama çalışmalarının ardından DKMP 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğüne müracaatta bulunduk. Bölgenin korunan alan ilan edilmesini talep ettik. Öncelikle bölgeyi koruma hedefimiz var. Koruyarak ayrıca turizme de kazandırılması için çalışma yürütüyoruz. Bu yüzden tabiat alanı ilan edilmesi noktasında başvuruda bulunduk. DKMP 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğü ekipleri de yapılan başvuru üzerine bölgeye gelerek incelemelerde ve çalışmalarda bulundular. Bölgeden görseller çekip envanter çalışması yaptılar. Bizler de elimizdeki envanterleri kendilerine verdik. Eğriceova Yaylası ve Göletinin, tabiat parkı ilan edilmesi noktasında büyük bir aşama kat edildiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.