'Kastamonu bize sahip çıksın'

Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içerisinde faaliyet gösteren Romon Grup'un inşa ettiği yeni fabrikaya, OSB yönetimi tarafından ruhsat verilmediği iddia edildi.

  • 4237
'Kastamonu bize sahip çıksın'

40 Milyon liralık yatırımla inşa ettikleri fabrikanın engellendiğini belirten Romon Grup, boş kalan yeni fabrikanın girişine astıkları pankartlarla duruma tepki gösterdiler.

Kastamonulu hemşehrimiz Ayhan Kömeç'in sahibi olduğu Romon Grup, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetimi tarafından ruhsat engeli ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

"Romon, teknoloji ürünleri üretip ihraç eden bir firma"

Romon Grup adına açıklama yapan Genel Müdür Ergün Yaşaroğlu, "Organize Sanayi Bölgesinde bulunan tahsisi elimizden alınmış olan fabrikamıza, engellemeler, mobbing, haksız ve hukuksuz icraatlar uygulanıyor. Romon, bütün dünyaya buradan üretimler, makinalar, teknoloji ürünleri üretip ihraç eden bir firma. Genç mühendis arkadaşlarımızla basınçlı ekipmanlar, basınçlı kaplar, tanklar, çelik konsisyon, endüstriyel borulama ve bütün fabrikalara makinalar üretiyoruz. Genç mühendis adaylarımızı üniversiteden alıyoruz, yetiştiriyoruz, yurt dışıyla irtibat haline getiriyoruz ve bu arkadaşlar müşterilerimize iş yapıyor. Kastamonu'da bunu başarabilen bir tane dahi firma yok artık, mühendis yetişmiyor. Biz bu işleri yapabilmek için ortaokulları geziyoruz. Nitelikli eleman yetiştirebilmek için çıraklar alıyoruz." dedi.

'Kastamonu bize sahip çıksın'

"Ruhsat engeli ile karşı karşıyayız"

Yaşaroğlu, "Organize yönetimi değişip Enüs Bey başkan olduktan sonra 2,5 yıldır sürekli engellemelere maruz kalıyoruz. Aldığımız arsanın fiyatı üç katına çıkartıldı. Mahkemeye başvurduk, yürütme durduruldu. Tekrardan aynı kararı aldılar. Tekrar mahkemeye başvurduk. En sonunda üçte bir fiyatına bize tebliğde bulundular. Nitekim bu kararı aldıkları zaman kendilerine de tahsis yapıldı. Bu karar niye alındı onu da bir düşünmek lazım. Enüs Bey kendisi şahsi Ayhan Bey'le olan husumetlerinden dolayı bunları yapıyor. Ne zaman bir dilekçe versek bize problem üretiyorlar. Her şeyi hazır hale getirdik. Çalışma ruhsatı başvurumuzu yaptık. 22 Şubat'tan 13 Mart'a kadar bize haber vermediler. Biz denetimi yapamayız dediler. İl Özel İdaresi yapmak zorunda dediler. İl Özel idaresi geldi, denetimi yaptı, sorun yok çalışılabilir raporu hazırlandı. Enüs Bey imzalamadı çalışma ruhsatını vermedi bize. Ardından raporu talep ettik, raporu bile vermediler." diye konuştu.

"40 Milyon TL'lik işi iade etmek zorunda kaldık"

Romon Grup Genel Müdürü Yaşaroğlu, "Biz fabrikalara üretim yapan bir şirketiz. Ürünlerimiz geç kaldığında cezaya giriyoruz. Nitekim makinalarımızı alıp eski yere götürmek zorunda kaldık. Çünkü işlerimizi tamamlayamıyoruz. Makinalarımızı aldığımızı gören Enüs Bey bizi çağırdı, fabrikaya bakalım dedi şahitler huzurunda, zaten sizin işiniz uzadı bitirelim artık fabrikaya gelelim. Meğer kendi görmüş burada makinaların bir kısmının gittiğini. Kendileri yönetim kurulu üyeleri bunları bize söyledi. Geliyorlar burada makinalar yok, işlem tamamlanmamış, tahsisi iptal edelim diyorlar. Bakın en son 40 Milyon TL'lik işi iade etmek zorunda kaldık. Yerimiz olmadığı için istihdamı engelliyor bu adam, gençlerin çalışmasını engelliyor. Muhtemelen sırf yerimiz yok diye biz yine küçülmeye gitmek zorunda kalacağız burada." dedi.

'Kastamonu bize sahip çıksın'

Kastamonu'da en hızlı büyüyen şirketlerden biri olduklarını belirten Yaşaroğlu, "Bizim ortalama yüzde 300 büyümemiz var. Şu anda 20 tane mühendis, 40 tane çalışanımız var, yurt dışında 150 tane çalışanımız var. Bu fabrika ile birlikte Kastamonu'da 100 kişi artı 30 tane mühendisle çalışmayı planlıyorduk. Bunlar yapmadığımız şeyler değil yapıyoruz. Biz mühendislik yapıyoruz burada bu çocuklar yapıyor, çizimlerini yapıyorlar, üretimlerini yapıyorlar, dökümantasyonlarını yapıyoruz ve müşterilerimizden sürekli teşekkür alıyoruz bu konuda. Her hafta buraya yurt dışından müşteri geliyor ve bu müşteriler batının en büyük teknoloji firmaları, bizden alıyorlar. Bu arada bu insanların ekmeğiyle oynanıyor burada. Yaptığımız tek şey buraya yatırım yapmak." diye konuştu.

"Kastamonu sevdalısı Ayhan Kömeç'in yatırımı engelleniyor"

Ergün Yaşaroğlu, "Kastamonu'nun öz evladı Ayhan Kömeç'in memleket sevdasından dolayı yaptığı yatırım burada engelleniyor. Sorun değil Ayhan Bey her yerde yatırım yapabilir ama ben Kastamonuluyum, Kastamonu'ya yapmak istiyorum dedi ama görüyorsunuz yatırımımız bitmedi. Biz burada üretim yapamıyoruz. Herkesin bilmesi gereken şey şu; Biz bina yaptığımız zaman ağır üretimler için bina yapıyoruz. Bizim yaptığımız binalar 50-60 ton çekmek zorunda. Büyük ürünler üretiyoruz. Böyle ufaktan sacdan yalandan binalar yapmıyoruz. Bizim yerimiz ağır olacak hacimli olacak ki imalatımızı yapabilelim. Bizim çok büyük makinelere ihtiyacımız yok. Kaynak makinesi, tornaydı, frezeydi, sac bükümdü, bunlar lazım ve bunlarla üretimi yapıyoruz ve bu ustalarla bu gençlerle yapıyoruz. Çocuklar gerçekten canla başla mücadele ediyorlar. Buraya artık birisi dur demesi lazım. Bu hukuksuzluğa birisi dur demesi lazım. Devletimiz dur demesi lazım. Adamlar tamamen keyfi ve hukuksuz bir şekilde işlem yapıyorlar. İki yılda tamamlamadınız diye elimizden alıyorlar. Yönetim kurulu üyesi altı yılda yatırımını tamamladı. Böyle adaletsizlik olmaz. Sanayi tahsisi diye verilen arazilerde odun depolanıyor üzerinde hiçbir şey yok, imalat yok, birisi sesimizi duysun artık. Yoksa bu yatırımlar boşa gidecek. Muhtemelen bunu da elimizden alıp Enüs Bey'in firmasına verecekler. Muhtemelen ilerleyen zamanlarda yine odun deposu göreceğiz." diye konuştu.

"Burada hukuksuzluk var! Burada zulüm var"

Romon Grup Genel Müdürü Ergün Yaşaroğlu şöyle devam etti:

"Burada yaklaşık 2,5 milyon euroluk bir yatırım var. Burada şunu da bilelim biz finansmanla çalışan şirket değiliz. Biz ne kazanıyorsak Kastamonu'ya yatırıyoruz. Ayhan Bey şirket karından tek kuruş almaz, şirket sermayesine dokunmaz, servetine katmaz, burada ne kazanılıyorsa direk buraya yatırılıyor. Makine olarak, bina olarak, teknoloji olarak bu çocukları biz eğitiyoruz. Yurt dışından profesörler getiriyoruz yetiştirebilmek için. Ayhan Bey zaten kendisi üst düzey biri burada üniversitede ders veren bir adam. İddia ediyorum; bu genç mühendislerin Türkiye'de yarışamayacağı mühendis yok, şuradan çıksınlar, istedikleri kapı açık bunlara. Nitekim burada yetiştirdiğimiz çocuklar Türkiye'nin her yerindeler, burada yetiştiriyoruz. Yurt dışına gidiyoruz, Uruguay'da dünyanın en büyük kağıt fabrikasında iş yaptık ve Kastamonulu gençlerle yaptık. Karşımızdaki firmaların yaş ortalaması 55-60 iken bizim 30. Bu çocuklar büyük başarıları ortaya koyuyor. Kastamonu bize sahip çıksın. Kastamonu kamuoyu duysun bunu. Burada hukuksuzluk var. Burada zulüm var."

'Kastamonu bize sahip çıksın'
'Kastamonu bize sahip çıksın'
'Kastamonu bize sahip çıksın'
'Kastamonu bize sahip çıksın'