Kastamonu, Balıkçılığın Merkezi Olacak
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TDKDK), 2020 yılına kadar uygulanacak olan IPARD II Programının tanıtımını yaptı.
TKDK, IPARD II Programı kapsamında ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıktı. Yatırımcıların yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile destek alacağı IPARD II hrogramının tanıtımı amacıyla TKDK’nın 42 İl Koordinatörlüğünde lansman çalışmaları düzenleniyor. Bu kapsamda TKDK, Kastamonu’da IPARD II Lansman toplantısı gerçekleştirdi. Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, protokol üyeleri, yatırımcılar, STK temsilcileri, muhtarlara ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“TKDK OLARAK KASTAMONU’YA 51 MİLYON TL HİBE ÖDEDİK”
Destek verilen işletmelerde toplam 400’ü doğrudan olmak üzere toplam bin kişiye istihdam sağlandığını söyleyen Gökçek, “230 proje içerisinde süt hayvancılığından, kırsal turizme kadar toplam 8 sektörden projeler hayata geçirildi. Özellikle et üreten tarımsal işletmeler kapsamında kırmızı et ve kanatlı eti üretimi olmak üzere Kastamonu’ya, 23 milyon lirası hibe, 36 milyon TL değerinde yatırım kazandırıldı. Ayrıca 24 milyon TL’lik süt üreten tarımsal işletme yatırımına vesile olundu. TKDK hibeleri ile kadın girişimcilerin yatırım yapması teşvik edilmektedir. Bugüne kadar ilimizde yapılan yatırımlar içinde 35 kadın girişimci kurumumuzdan hibe alarak kendi işletmesinin sahibi olmuştur” dedi.
2011 yılından itibaren şimdiye kadar Kastamonu’da yapılan yatırımlara değinen Gökçek, “Yatırımcılara ve söz konusu yatırımların hayata geçmesinde TKDK’ya destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
IPARD-II Programını da tanıtan Gökçek, 18 Aralık’ta çıkılan çağrı ilanı ile yeni dönemin başladığını ve IPARD-II ile kırsal kalkınma adına yapılan yatırımların süreceğini belirtti.
“KASTAMONU, BALIKÇILIĞIN MERKEZİ HALİNE GELECEK”
Tesisin, balıkçılık döneminde avlanan balıkların muhafaza edilmesini kapsadığını ifade eden Gökçek, “Tesiste, balıkçılar tarafından avlanan balıklar burada soğuk depoda depolanacak. Bizler, ne zaman balığa ihtiyaç duyduğumuzda bu tesisten balık alıp yiyebileceğiz. Bu tesis sayesinde ayrıca balıkları da daha ucuza yiyeceğiz. Örneğin 5 TL’ye aldığımız hamsiyi, bu tesisin açılmasıyla birlikte artık 1 TL’ye alıp yiyebileceğiz. Bu tesisin çalışmaları sürüyor. İnşallah hem memleketimize hem de ülkemize hayırlı olur” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİLERİMİZDEN DAHA FAZLA PROJE BEKLİYORUZ”
Siyez buğdayının Kastamonu’da 6 bin dekarlık bir alandı yetiştirildiğini sözlerine ekleyen Yaman, “Ama siyez bulgurunu işleyen bir tane dahi tesisimiz yok. Siyez buğdayının yüzde 80’i civarında hayvanlar için kullanılıyor. Siyez buğdayına çok fazla talep var ama üretim çok az. Seydiler’de siyez buğdayının işleme tesisi var ama İhsangazi ilçesinde işleme tesisi yok. Bizler, bu konuda sizlerden destek istiyor ve proje bekliyoruz. Kastamonu, 153 kilometre sahil şeride bulunan bir şehir, ama baktığımızda işleyen bir tane su ürünleri tesisi var. Bu çok az, biz arzu ediyoruz ki işleyen su ürünleri tesisinin yanında birkaç tane daha işleyen su ürünleri tesisi olsun. Ayrıca ilimizde kestane üretimi yaygın, ama kestanemizi işleyen bir tane dahi tesisimiz yok. Bu kestaneleri ve bu su ürünlerini işleyen tesisler kurulsun ki burada hayatlarını idam ettirenler çok daha fazla para kazansınlar ve göç etmesinler” diye konuştu.
Kastamonu’da düzenli sulama sisteminin bulunmadığını ve dağınız sulama yapıldığını ifade eden Yaman, “Bu yüzden fazla su ile az yer suluyoruz. Bakanlığımız, basınçlı sulama sistemlerine yani yağmurlu veya damlama şeklindeki sulama sistemlerine destek veriyor. Bu konuda çiftçilerin, sulama sistemleri konusunda proje yapmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Törende, protokol konuşmalarının ardından bazı alanlarda kurumun enleri arasına giren yatırımcılara plaket takdim edildi.
(İHA)