Kastamonu Akademi Projesi Başlıyor
Kastamonu Konfederasyonu (Kas-Kon), projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor.
KASTAMONU AKADEMİ PROJESİ BAŞLIYOR
Kastamonu Konfederasyonu (Kas-Kon), projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. ‘Kastamonu Akademi’ projesine başlaması için Kas-Kon tarafından bir otelde organizasyon düzenlendi.
Kastamonu’nun tarihi, kültürel, sosyal değerlerine değinen Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, “Geçmişimizi, geleceğe taşımalıyız. Bu nedenle, son yıllarda Kastamonu’da ulaşım altyapısı başta olmak üzere yatırımlara hız verdik. Kara, deniz, hava ulaşımında yaptığımız yatırımların ardından, ilimiz cazibe merkezi haline gelecektir” dedi.
Bir şehirde geleceği inşa etmek için altyapı yatırımlarının önemini kaydeden Vali Erdoğan Bektaş, “Ulaşım başta olmak üzere, altyapı sorunlarımıza yönelik ciddi mesafeler aldık. Örneğin, Ilgaz Dağı'nda başlatılan ve 275 milyon liraya mal olması planlanan, 5 bin 391 metre uzunluğundaki çift yönlü tünelin, 2014 yılı kasım ayında tamamlanması planlanıyor. Bir diğer konu, Türkiye'nin en önemli kuzey-güney aksı, İnebolu Limanı'nda başlayıp Mersin Limanı'nda sona ermektedir. Ilgaz Dağı'nın aşılmasıyla, İnebolu Limanı'nda başlayan ana aks, Mersin Limanı'na sorunsuz bir şekilde bağlanmış olacaktır. Böylece, Mersin'e gelen bir yük, Ege'den dolaşmadan bu ana akstan İnebolu Limanı'na, hatta daha da ileriye, Rusya'ya, Kırım'a ulaşabilecektir. Zira, İnebolu Limanı’nda yatırım devam ediyor. Önümüzdeki günlerde açılacak Kastamonu Havalimanı’na ortalama, 100 milyon liraya yakın kaynak ayrıldı. Sahil yolu için de, duble yol projesi bulunuyor. Başka bir örnek verirsek, mermer ve bakır başta olmak üzere, yer altı zenginliğimize ilişkin, projeler sürüyor. Kısaca, altyapıdan ekonomik potansiyelin değerlendirilmesine kadar yapılan tüm güzel çalışmalar ile Kastamonu’yu geleceğe taşıyoruz” diye konuştu.
Kastamonu Konfederasyonu (Kas-Kon) Genel Başkanı Hüseyin Selami Çelebioğlu ise, toplumun eğitimine katkı sağlamak için ‘Kastamonu Akademi’ projesini hayata geçirdiklerini belirterek, “Gençlerimiz başta olmak üzere tüm toplumu, daha fazla bilinçlendirip, onlara güncel konularda seminerler vererek, ülke meselelerine daha fazla sahip çıkmaları konusunda çalışmalar yapacağız. Hedefimiz, kendine yetebilen, çağdaş düşünen, kendine ve topluma saygılı, yaşadığı çağın gereklerine cevap verebilen, araştıran, sorgulayan, bilgiyi sentezleyebilen, yaratıcı, kendisi ile barışık, tartışan, kuvvetli iletişim kurabilen, bilime ve teknolojiye yeni katkılar sağlayabilecek ve bunun yanında, Türk toplumunun kendi öz benliğini savunup geliştirirken evrensel olabilecek bireyler yetiştirmektir. Seminerlerde verilecek konular; hocalardan oluşturulacak ‘Akademik Kurul’ tarafından belirlenecektir. Hepimizin sahip olduğu bilgi birikimi ve tecrübenin, bu seminerlerde, geniş kitleler ile paylaşılmasını sağlayacağız” dedi.
TÜİK rakamlarına göre İstanbul dışında yaşayan 730 bin Kastamonulu olduğunu ifade eden Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çağılcı, Kastamonu Akademi tarafından İstanbul başta olmak üzere gurbette yaşayan hemşerilere verilecek seminerlerin önemli olduğunu kaydetti.
Kastamonu Üniversitesi’nin kuruluş yılı olarak 2006 yılının gözükmesine rağmen üniversite temellerinin 1885 yılında atıldığını hatırlatan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, “Üniversitemiz Rektörlük binasının girişinde, ‘Mekteb-i İdadii Mülki 1885’ yazısı mevcuttur. İstanbul Üniversitesi’nin kuruluş tarihi 1453, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kuruluş tarihi 1773 olduğu gibi Kastamonu Üniversitesinin kuruluş tarihi de 1885 olarak kabul edilmelidir” şeklinde konuştu.
Üniversitede, bu yıl ortalama 12 bin 600 öğrencinin eğitim-öğretim gördüğünü anlatan Rektör Aydın, önümüzdeki yıl öğrenci sayısının 15-16 bin olabileceğini söylerken, üniversitede yapılan ar-ge çalışmalarına da değinerek, 3 patent başvurularının olduğunu sözlerine ekledi.
Kas-Kon Genel Başkanı Hüseyin Selami Çelebioğlu ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen geceye, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çağılcı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, Edirne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Kas-Kon 2. Başkanı Hamza Baş, Başkanlar Kurulu Başkanı Mehmet Alver, Genel Sekreter Mehmet Diribaş, Genel Sayman Haki Sarul, Kastamonu Akademi Komitesi Başkanı Ali Şen ve Başkan Yardımcıları Muzaffer Kazan ile Murat Özcan, Basın Komitesi Başkan Yardımcısı Muzaffer Erdem, Kas-Kon Genel Başkan Yardımcıları Ali Bayraklı, Mehmet Ali Özcan, Özcan Ozsoy, Kemal Turgut, Sevgi Şahin ve Kadın Kollarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Betül Uğur ve çok sayıda davetli katıldı.