KASDER'den Havalimanı Çıkışı
Kastamonulular Dayanışla Derneği (KASDER) Yönetim Kurulu Üyeleri, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş'ı ziyaret etti.
Çilingiroğlu, “Amerika’ya çocuklar okurken ara sıra ziyarete gidiyordum. Minesota’ya uçuyorduk. Bazen göz gözü görmüyordu ama yinede uçaklar, rahatlıkla iniş kalkın yapabiliyordu. Kastamonu’da veya diğer illerde en ufak bir siste uçuşlar iptal ediliyor” dedi.
İstanbul’da ikamet eden birisinin, bir işi çıktığında Kastamonu’ya uçakla gelip gelmeme konusunda tereddüt yaşadığına dikkat çeken Çilingiroğlu, “Çünkü uçuşlar, bugün iptal edilir mi, yoksa uçakta başka bir sorun yaşanır mı düşüncesi hakim. Bunu göz önünde bulunduran ve Kastamonu’da işi olanlar, akşamdan otobüslere binip Kastamonu’nun yolunu tutuyor. Bizde, bugün uçakla gelmeyi planlıyorduk. Fakat sabah bir öğrendik, uçuşlar iptal olmuş. Apar topar karayolu ile yola çıktık. Kastamonu’daki randevularımızın bir kısmına yetişemedik ve iptal ettik. Ama mahkemede işi olanlar veya cenazesi, düğünü gibi durumları olanlar, ne yazık ki uçaklara güvenemedikleri için hala karayolunu kullanıyor. Bu sorunun biran önce kalıcı olarak çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.
Kastamonu’dan bir konak satın alıp işletmeyi planladıklarını söyleyen Çilingiroğlu, “İstanbul’da yaklaşık 1 milyon nüfusunu bulunan Kastamonu’nun en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisiyiz. Bizlerde, inşallah Kastamonu’dan bir konak satın alıp, burayı turizme kazandıracağız ve işletilmesinde de öncü olmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
“Kastamonu, artık kabuğunu kırıyor” diyen Başkan Babaş, “Son yüzyılın en büyük projesini Kastamonu aldı. Kırık Barajı projesini, yatırım programına alındı. Yaklaşık bu projenin maliyeti 1 milyon TL civarında tutuyor. Kastamonu, son yıllarda bu projeleri şehre kazandırarak gelişmesini devam ettiriyor. Kastamonu, 1960’lı yıllarda gelişmesini kendi eliyle biraz durdurmuş. Çünkü şehir planlaması yapmamışız. Kadınlarımızı araçlara bindirip fidan diktirmişiz. Boş bulduğumuz her yeri fidanlarla doldurmuşuz. Şimdi her yer orman oldu. Bu yüzden bir sanayi yapamıyoruz, sanayi yapmak için uygun yerimiz yok. Bunun dışında toplu konut yapacak uygun yerimiz yok. Her taraf orman olmuş. Kastamonu’nun yüzde 65-70 civarında ormanı bulunuyor. Bunun dışında Kuzey’e ve Güney’e de gittiğimiz zaman tarım arazileri bulunuyor. Buralarda Tarımla ilgili kanun geçerli oluyor. Bizde, her tarafımız orman ve tarih ile kaplı iken özümüze dönelim ve Kastamonu’nun tarihi, kültürel varlıklarını ortaya çıkartalım dedik. Şu anda bunun üzerinde ciddi manada çalışıyoruz. Bu kapsamda konakları onarıyoruz. Biz, artık İstanbul’daki işadamlarımızdan fabrika falan yapmasını istemiyoruz. Bize, Kastamonu’dan bir konak satın alıp restore ettirmeleri yeterli geliyor. Bu, restore edilmiş konak bizleri için fabrika niteliğindedir. Bu şekilde yatırımcılarımızı şehrimize yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu konuda da başarılı olduk ve bazı işadamlarımız konak alıp restore ettirmeye başladık” açıklamasında bulundu.
Kastamonu’nun sadece havalimanıyla ilgili sorunlarının bitmediğini sözlerine ekleyen Tahsin Babaş, şöyle konuştu: “Bizim, genel olarak ulaşım sorunumuz var. Ulaşımımızı tamamlayamadığımız sürece gelişme de gösteremeyiz. Şu anda Ilgaz Dağını inip çıkmak gerçekten zulüm. Araç yolunu gitmek çok zor. Hava ulaşımında belli bir noktaya geldik ama henüz tamamlayamadık. Birde Kastamonu’nun, sahil şeridinde 171 kilometre uzunluğunda sahil şeridi bulunuyor. Bu sahil yolunu da tamamlayamadık. Bir sahil yolunu hala yapamadık. İnebolu Limanını hala bitiremedik. Bu, bizim özeleştirimizdir”
Babaş, şöyle devam etti: “İstanbul’da yaptığımız ziyaretlerde, derneklere gittiğimizde bir Kastamonu sevgisi olduğun gördüm. Fakat Kastamonu’ya geldiğimizde bu sevgiyi hissetmiyorum. Bu yüzden İstanbul’da hala birilerinin Kastamonu’ya karşı sevgi hissetmesi bizleri de ayrıca mutlu ediyor”
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)