Karadeniz, Ülkeleri Kırsal Turizm Ağıyla birbirine bağlanıyor

Karadeniz Sürdürülebilir Turizm Programı, Türkiye, Ukrayna ve Gürcistan'dan kırsal turizm işletmecilerini, ortak ekonomik, ekolojik ve sosyal-kültürel hedefler doğrultusunda birleştirmeyi amaçlıyor.

  • 1347
Karadeniz, Ülkeleri Kırsal Turizm Ağıyla birbirine bağlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Hazırlıkları bir yılı aşkın bir süredir devam eden Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı’nın ilk toplantısı 11-14 Haziran tarihleri arasında Ukrayna’nın Herson bölgesinde yer alan Hola Pristan şehrinde yapılacak. Gerçekleştirilecek etkinliğe, Türkiye, Ukrayna ve Gürcistan’dan programın kurucu üyesi kırsal turizm işletmecileri, yerel yetkililer ve sivil toplum kuruluşları katılacak.

Sivil bir girişim olan Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı’nın amacı, bölgedeki kırsal toplulukları, sürdürülebilir turizmle ilgili ortak standartlar, değerler ve çıkarlara dayalı tek bir marka ve sembol altında birleştirmek, toplulukların ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak.

Toplantının yapılacağı Hola Pristan, Dinyeper Nehri’nin Karadeniz’e ulaşmadan önceki kollarından biri üzerinde yer alan nehir ağzı ve sulak alanlarıyla ünlü Herson bölgesindeki en önemli ekosistemlerden biri. Baltık Denizi’ni İstanbul’a bağlayan ve Kehribar Yolu olarak bilinen tarihi ticaret yolunun da giriş kapısı.

Katılımcılar, Dünya Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin kıstaslarına göre geliştirilen ve bütün üye toplulukların sağlaması beklenen söz konusu standartlarla birlikte, program kapsamında turistlere ve ev sahiplerine hizmet etmek üzere TrainingAid tarafından hazırlanan portalı da ilk kez görme olanağı bulacaklar.

Programın Türkiye’deki ilk ortakları Küre Dağları Milli Parkı çevresinde Kastamonu ve Bartın’da faaliyet gösteren kırsal turizm işletmeleri. Aralarında, Küre Dağları Ekoturizm Derneği, Azdavay Yanık Ali Konağı, Daday Çömlekçiler Atlı Turizm Merkezi, Cide Hanbahçe, Tosya Bağ Evi, Kastamonu İzbeli Çiftliği, Ulus’tan  Küre Dağ Evi gibi işletmelerin temsilcileri ve bazı yerel yöneticilerin de bulunduğu 12 kişilik heyet 11 Haziran Perşembe günü Ukrayna’nın Herson şehrine hareket ediyor.

Programın ortaklarından WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, “Geçen yıl Ukrayna ve Gürcistan’dan gelen katılımcılarla Küre Dağları Ekoturizm Derneği ev sahipliğinde Kastamonu-Azdavay’da gerçekleştirilen toplantı, ortak bir vizyon ve hedefler doğrultusunda ortak bir programın başlatılması için yapılmıştı. Ukrayna’da gerçekleştirilecek bu toplantı ise Karadeniz Kırsal Turizm Programı’nın hayata geçirilmesi yönünde sürdürülebilirlik standartlarının ve ortak portalın geliştirilmesi gibi somut çıktıların ortaya konulmasına sahne olacak. Bu tür gelişmeler, yalnız mevcut üyelerin programa yönelik inançlarını güçlendirmekle kalmayacak aynı zamanda Karadeniz’in etrafındaki diğer toplulukları da teşvik ederek programın kısa zamanda büyümesine ve güçlenmesine katkıda bulunacak. Sürdürülebilir turizmin, refah, barış ve insanın doğayla uyum içinde yaşadığı bir gelecek için Karadeniz etrafındaki topluluklar arasında birleştirici bir köprü olmasını diliyoruz” dedi.

Karadeniz Sürdürülebilir Kırsal Turizm Programı için iki yıldan bu yana süregelen araştırma, planlama ve istişarelerin ardından gerçekleşen bu ilk yıllık toplantının, geçen yıl Kastamonu-Azdavay’da yapılan çalıştayda elde edilen ilerlemenin bir sonucu olduğunu belirten Vesselka Danışmanlık Ltd Müdürü Richard Shepard ise, Dünya Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin kriterlerine uygun olarak belirlenecek sürdürülebilirlik standartları konusunda ortaklar arasında bir anlayış birliği sağlandığını görmekten mutlu olduklarını söyledi. Shepard ayrıca,  “Bu toplantıda ortaklar aynı zamanda Almanya’dan TrainingAid adlı kuruluş desteğiyle tasarlanan portalı da görecek. Temmuz sonunda faaliyete geçmesi hedeflenen ve bölgenin sürdürülebilir turizmle ilgili ilk ve tek bütünleşmiş örneği olan portalda, yalnız kendi alanlarının gezginlere nasıl sunulduğunu görme imkanı bulmuş olmayacaklar aynı zamanda daha iyi bir tasarım için görüş ve önerilerini paylaşacaklar. Bu fırsatla, etkinliğimizin sponsoru olan ve kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde Ukrayna’da Aile Çiftlikleri Programı ile kırsal topluluklar için somut faydalar sağlayan Danone- Ukrayna’ya da teşekkür ediyoruz” dedi.