'Kara çorba'ya coğrafi işaret
Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinin lezzetlerinden "kara çorba"ya coğrafi işaret verildi.
Pınarbaşı Kaymakamlığınca Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucu "Pınarbaşı Kara Çorba" coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.
Pınarbaşı Kaymakamı Nebi Çanga, gazetecilere yaptığı açıklamada, Pınarbaşı ilçesinin kanyon, mağara ve şelaleleriyle eşsiz bir doğaya sahip olduğunu belirtti.
İlçenin zengin bir mutfak kültürüne de sahip olduğuna işaret eden Çanga, özellikle kış aylarında bolca tüketilen, ilçesinin eşsiz lezzetlerinden biri olan kara çorbaya coğrafi işaret belgesi aldıklarını söyledi.
Bir çeşit tavuk suyu çorbası olan kara çorbayı farklı kılan unsurun, bölgede endemik olarak yetişen kızamık bitkisinin (berberis vulgaris) meyvelerinden yapılan "kızamık ekşisi" olduğuna dikkati çeken Çanga, şunları dile getirdi:
"Türkiye'nin başka hiçbir yerinde tatma imkanı bulamayacağınız kara çorbayı tatmak için herkesi Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesine davet ediyorum. Yörede endemik olarak yetişen kızamık bitkisinin meyvelerinden yapılan, vitamin deposu ve şifa kaynağı bir çeşit tavuk çorbası olan kara çorbayı korumak ve bu eşsiz lezzeti herkese tanıtmak için yaptığımız başvurunun olumlu sonuçlanmasından son derece mutluyuz."
Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz da kara çorbanın tescillenmesinin kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.
Coğrafi işaret alınmasının turizm açısından da önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, "Kara çorbanın gelecek nesillere aktarılması için bu tescil çok önemlidir. Pınarbaşı Belediyesi olarak katıldığımız İzmir ve İstanbul gibi şehirlerde düzenlenen fuarlarda ziyaretçilerimize kara çorba ikram ederek tanıtımına katkı yapıyoruz." diye konuştu.
Lokanta işletmecisi Aydın Gündoğdu, coğrafi işaret alınmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek "Çorbayı ilk gören misafirleri renginden dolayı önce yemek istemiyorlar. Böyle durumlarda ikram olarak masaya bir tabak çorba koyuyorum, bir sefer tadan misafirlerimiz beğenerek tekrar istiyorlar." dedi.
Pınarbaşılı Mürivet Civelek de çorbaya özelliğini kızamık ekşisinin verdiğini aktararak şunları kaydetti:
"Kızamık bitkisini doğadan toplayarak kaynatıyoruz. Kızamık ekşisi yapıyoruz. Çorbamızı tavuk suyu çorbası yapar gibi kaynatıyoruz. Tavuk suyuna kızamık ekşimizi ve unumuzu katıyor tekrar kaynatıyoruz. Çorbamız piştiğinde tavuk parçalarını çorbamıza ekliyoruz. Servise hazır olan çorbamızın üzerine tereyağı dökerek servis ediyoruz."