Kapucu: Tarımsal Sulamayı Kesmek Gibi Bir Düşüncemiz Yok

Karaçomak Barajı Sulama Birliği Müdürü Halit Kapucu, tarımsal sulamayı kesmek gibi bir düşüncenin yanlış olacağını söyledi.

  • 703
Kapucu: Tarımsal Sulamayı Kesmek Gibi Bir Düşüncemiz Yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KARAÇOMAK BARAJI SULAMA BİRLİĞİ MÜDÜRÜ HALİT KAPUCU: 
- “TARIMSAL SULAMAYI KESMEK GİBİ BİR DÜŞÜNCE OLAMAZ”

(İHA) - Karaçomak Barajı Sulama Birliği Müdürü Halit Kapucu, tarımsal sulamayı kesmek gibi bir düşüncenin yanlış olacağını söyledi. 

Kapucu, Karaçomak Barajından tarihin en düşük su seviyesinin yaşanması sonrası çözüm olarak tarımsal sulamanın kesilmesine sert tepki gösterdi. “Karaçomak Barajında kesinlikle tarımsal sulamayı kesmek gibi bir düşünceye sahip olamazlar” diyen Karaçomak Barajı Sulama Birliği Müdürü Halit Kapucu, “Sonuçta tarımsal sulama sayesinde çiftçiler geçimlerini sağlayacaklar ve ekonomiye girdi sağlayacaklar. Kesinlikle tarımsal sulamayı kesmek gibi bir şey düşünülemez. DSİ Bölge Müdürlüğünün de tarımsal sulamayı kesebileceklerini zannetmiyorum. Onlar sadece hali hazırda gördükleri için bu şekilde söylüyorlar. Gerekirse sulamayı keseriz diyorlar. Bu iş öyle kolay değil. Oturdukları yerden hiç kimse kusura bakmasın ahkam kesmekle olmuyor. Kastamonu’da en kötü çiftçi her yıl en az 5 bin TL civarında tarlasına ürün ekiyor. Bu üründen elde edeceği kazançla karnını doyurup ayrıca Kastamonu ekonomisine de girdi sağlayacak. Bu yüzden kesinlikle burada tarımsal sulamayı kesmek gibi bir düşünce olamaz” dedi.

KIRIK BARAJI’NIN YAPILMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Karaçomak Barajında yaşanan su seviyesi düşüklüğü nedeniyle biran önce alternatif çözümlerin alınması gerektiğini belirten Kapucu, “Bu konuda hali hazırda bekleyen bir Kırık Barajı projesi var. Sürekli bu proje öteleniyor yada yeniden revize ediliyor. Kırık Barajıyla, Karaçomak Barajı da beslenebilir. İki baraj arasında oluşturulacak boru sistemiyle her iki baraj birbirini besleyebilir. Biz ne kadar alternatif sunduysak bu projelerimizi bürokrasiye takıldı. Fakat Devrekani bölgesi 5’inci bölge ilan edildi ama hiçbir şekilde sulaması bulunmuyor. Ama burada önemli bir yer tutan Karaçomak Barajını sadece sulamaya ayırıp Kırık Barajını ise içme suyu olarak kullanılabilir” diye konuştu.

İlk olarak Kastamonu’nun en önemli sorununun içme suyu olduğuna dikkat çeken Kapucu, şöyle konuştu: “İkinci planda tarımsal sulama geliyor. Ama Kırık Barajının hayata geçirilip Karaçomak Barajının da bir şekilde beslenmesi gerekiyor. Kırık Barajı, eğer yapılmayacaksa boşa akan Araç çayından Karaçomak Barajı beslenmesi gerekiyor. Fakat bunlar geçici çözümlerdir. Bu yüzden hayati önem taşıyan Kırık Barajının bu süre zarfında bitirilerek hayata geçirilmesi gerekiyor”
Devrekani’nin 5’inci bölge ilan edilmesinin buradaki tarımsal alanların sulanamadığı için hiçbir önemi bulunmadığını belirten Kapucu, şunları kaydetti: “Ayrıca Taşköprü’de yapılan Asar Göleti, 500 dönem tarım arazisini dahi sulayamıyor. Bu yatırımların aksine biz Kırık Barajına odaklanmalıyız. Ayrıca Kırık Barajı hususunda varsa bizlerin üzerine düşen görevler, bizler de her zaman bu konunun arkasındayız”

HAVALARIN YAĞIŞLI GEÇMESİ İÇİN DUA EDECEĞİZ
Karaçomak Barajında su seviyesinin giderek düştüğünü ve önümüzdeki günlerde içme suyu tehlikesinin baş göstereceğini belirten Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli, “Bu yüzden sulama bırakıldığı zaman içme suyu sıkıntısı doğacak, sulama için bırakıldığı zamanda içme suyu sıkıntısı oluşacak. İnşallah bu yıl yağışlı bir kış mevsimi geçirip önümüzdeki yaz rahat bir mevsim geçiririz. Köylüler tarlalarına ürün ekip bir nevi yatırım yapmış oluyor. Köylüler her ne kadar tarlalarına ürün ekseler de su olmayınca bu emek boşa gitmiş oluyor. Bu yüzden köylüler, arazisini sulayıp buradan ürün alacak. Ama burada sulama yapamayınca hiçbir ürünü alamaz hale gelecek. Yani sulanmayan yerlerde oluşan ürün ne masraf kurtarır ne de size kazanç sağlar. Köylüler, arazisini sulayacak ki tarım yapmış olacak, bu tarlalardan ürün alacak” dedi.

TARIMSAL SULAMA KESİLDİĞİNTE TARIM BİTER
Karaçomak Barajından yaşanan su sıkıntısının sadece tek çözüm olarak tarımsal sulamanın kesilmesinin zaten zor durumdaki çiftçiyi daha da zor duruma düşüreceğini ifade eden İğdirli, “Tarımsal sulama kesildiği zaman Kastamonu’da tarım bitme noktasına gelir. Bu yüzden Kırık Barajı’nın biran önce hayata geçirilmesi Kastamonu için büyük öneme sahip. Şuanda Karaçomak Barajında su çok fazla düşmüş durumda. Buda ileride Kastamonu’nun su sıkıntısı çekeceği anlamına geliyor” diye konuştu.
DSİ 23. Bölge Müdürü Recep Çıtır’ın Karaçomak Barajıyla ilgili açıklamalarını talihsiz bulduğunu söyleyen İğdirli, şöyle devam etti: “Çünkü Barajda ciddi manada su seviyesi düşmüş ve ileride su sorunu teşkil edecek. Buda Kastamonu’nun hem içme suyu açısından hem de sulama açısından büyük bir sıkıntı yaşayacağı anlamına geliyor. Bunun şimdiden çözümünü üretmezsek ileride fazlasıyla su sorunu yaşayabiliriz.

Bu yüzden biz hayati önem taşıyan Kırık Barajı’nın biran önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Kaderimizi Allah’a bıraktık. Yüce Rabbim yağış istemezse zaten hiçbir şey olmaz. Şuanda Kastamonu’dan Taşköprü istikametine doğru baktığımız zaman buralarda hiçbir şekilde yağış meydana gelmiyor. Daha çift sürülmedi, ekinler ekilmedi. Gerçekten gittikçe ortam daralıyor”