'Kanlı yasaya hayır'

Kastamonu'daki hayvan hakları dernekleri bir araya gelerek yaptıkları açıklamada bilim, vicdan ve din ile bağdaşmayan ötanazi yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

  • 1572
'Kanlı yasaya hayır'

Kastamonu'da faaliyetlerini sürdüren hayvan hakları dernekleri, ortak basın açıklaması yaptı.

"Kapkara zindan günlerin arifesinde olduğumuz bugün tarifsiz üzüntü, öfke ve canlarımızı kurtarabilmek için soluksuz bir mücadele içerisindeyiz." denilen ortak basın açıklamasına, Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (KİHAYKO), Sokaktaki Canlılarımız İçin El Ele Derneği, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Kastamonu Temsilciliği ve Çayyolu Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği üyeleri katıldı.

'Kanlı yasaya hayır'

Cumhuriyet Meydanı'ndaki açıklamayı, Kastamonu'daki hayvan hakları dernekleri adına Özden Neval Türkmen yaptı.

Türkmen, "Ne bilim ile ne vicdan ile ne de dinimiz ile bağdaşmayan bu canlarımızın ölüm fermanı olan ötanazi yasa tasarısını 'geri çek' diyerek TBMM'ye haykırıyoruz." dedi.

"BU YASA ÖLDÜRELİM KURTULALIM YASA TASARISIDIR"

Türkmen, "Hiç bir bilimsel çalışma yapılmadan, konunun asıl ehli olan Veteriner Hekimleri Birliği ve konseyinin görüşleri alınmadan, STK'lar ile eşgüdüm çalışması yapılmadan, doğa ve ekolojik denge gerçekleri ile ilgili fizibilite çalışması yapılmadan 'öldürelim kurtulalım' yasa tasarısıdır ve bu yaklaşım akıl ile, vicdan ile, bilim ile ve Müslüman bir ülkenin kültürü ile asla bağdaşmamaktadır." diye konuştu.

'Kanlı yasaya hayır'

Yasanın TBMM'de onaylandığı takdirde kamu vicdanında onarılamayacak kanayan yara bırakacağını, tarihin bu yasa tasarısını onaylayanları asla affetmeyeceğini söyleyen Özden Neval Türkmen, "Halen yürürlükte olan ve şu anki iktidarın kendisinin çıkartmış olduğu 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası bazı eksikliklerine rağmen devrim niteliğinde bir yasadır. Uygulanmaya başladığı günden itibaren tüm belediyeler ve özel idareler görevlerini yapmış olsalardı bugüne kadar popülasyon kontrol altına alınmış olurdu. Ama bunu yapmak yerine keyfiliğe göz yumarak bu işin faturasını gariban sokak hayvanlarına kesmek suretiyle korkunç bir toplu katliamı açıkçası cinayeti tercih etmişlerdir. Şimdi soruyoruz; bu sessiz kulların katledilmesi için olumlu oy kullandıktan sonra çocuklarınızın yüzüne nasıl bakacaksınız, geceleri uyku uyuyabilecek misiniz? Toplum içerisinde alnınız açık gezebilecek misiniz? En önemlisi aynada kendinizle yüzleşip vicdanınıza hesap verebilecek misiniz?" diye konuştu.

'Kanlı yasaya hayır'

"YAŞATMAK YERİNE ÖLDÜRMEYİ TERCİH EDİYORSUNUZ"

Türkmen, "Güvenli sokakları zavallı sokak hayvanlarını katlederek, onları toplama kamplarına hapsederek mi sağlayacaksınız? Toplum içerisinde uyuşturucu bağımlıları, şiddet müptelaları kol gezerken mahallerin koruyucu melekleri gariban sokak hayvanlarını öldürerek mi güvenli sokaklar oluşturacaksınız? Diyorlar ki; biz sokak köpeklerini ve hatta kedileri bakım evlerinde toplayacağız, saldırgan olanlarla, bulaşıcı hastalıgı olanları öldüreceğiz. Peki bu canların saldırganlığı ve bulaşıcı hastalık riskleri neye göre belirlenecek? Kaldı ki saldırganlar rehabilite edilebilir, münferit olaylar dışında hasta olanlar tedavi edilebilir. Ama siz bunlar için ödenek ayırıp yaşatmak yerine öldürmeyi tercih ediyorsunuz. Ayrıca yeterli sayıda bakımevi olmayan, olanlarda da tam donanım bulunmayan ülkemizde topladığınız bu canların yaşamını nasıl idame ettireceksiniz? Biz tüm gerçekliği biliyoruz, sizler de tek bir canımızı bile ölüme göndermemek için canımızı verebileceğimizi iyi bilin." diye konuştu.

Ötanazi yasanının derhal geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Özden Neval Türkmen şöyle devam etti:

"Müslüman bir ülkeye yaraşmayan, Allah'ın bize emanet ettiği bu gariban canların katledilmesi yasasını geri çek. Bu ayıbın, bu vebalin hesabını asla veremezsiniz. Yaratılanı yaratandan ötürü sevelim ve bu ayıba imza atmayalım. Gelin bunun bilimsel çalışmalarını konunun uzmanlarıyla bir araya gelerek, ortak akılla yaşatmak için bir seferberlik başlatalım. Yasalar öldürmek için değil yaşatmak için olmalıdır.

TBMM'ye sesleniyoruz; toplum vicdanını kanatan tasarıdaki ötanazi maddesini tümden kaldır, mevcut yasadaki gibi 'kısırlaştır aşılat ve yerinde yaşat.' Eylemlerimiz yasa tasarısı geri çekilene kadar değişik platformlarda devam edecek ve herkes bilsin ki canımızı veririz canlarımızı asla vermeyiz."