Kale, çelik ağlarla örülüyor

Kastamonu Kalesi çevresindeki dev kayalar, depreme karşı dayanıklı hale getirilmek amacıyla çelik ağlarla örülmeye başlandı.

  • 492
Kale, çelik ağlarla örülüyor

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 1943 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem sebebiyle Kastamonu Kalesi’nden yuvarlanan kayalar, Hisarardı Mahallesi’nde bulunan 7 evi yıkmış, 4 kişinin hayatını kaybetmesine ve 2 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu.

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı tarafından Kastamonu için hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kılavuzu çerçevesinde, Kastamonu Kalesi’nin ihtimal afetlerde oluşturabileceği riski azaltmak amacıyla proje başlatıldı.

Proje çerçevesinde Kastamonu Kalesi'nin etrafında bulunan kayaların sağlamlaştırılması ve çelik tellerle örtülmesi için Kastamonu Valiliği ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanan 72 milyon TL bütçeli projede çalımalar başlatıldı.

Yüklenici firma tarafından profesyonel dağcıların da yardımıyla kayaların üzerine sarkıtılan çelik ağlar, 10 metrelik çivilerle kayalara sabitlenecek.

Kale, çelik ağlarla örülüyor

“Toplamda 256 gün sonra tamamlanacak”

Kastamonu Kalesi’nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Hisarardı Mahallesi Muhtarı Cafer Zaifoğlu, “AFAD öncülüğünde kalemizin çelik örtüleme çalışmaları yapılmaya başlandı. Kalenin etrafında dolaşan vatandaşlar ve evler için büyük tehlike arz ediyordu. İnsanlar kalenin kenarından ve yanından geçince ufak tefek taşlar düşüyordu. Bu durum vatandaşların bayağı korkmasına neden oluyordu. O yüzden AFAD, bunu İçleri Bakanlığı bünyesinde projelendirdi. Bu projenin ihalesi yapıldı. Şu anda 256 gün içerisinde bitmesi şartıyla çalışmalara başlanıldı. Çalışmaları gerçekleştiren ekipte profesyonel yamaç dağcılar çalışıyor. Çalışmaları yürüten ekip hızlı bir şekilde çelik ağları örtmeye başladı.” dedi.