Kadın Kooperatifinin örnek başarısı

İhsangazi'de KUZKA desteğiyle kurulan kadın kooperatifinin başarısı örnek oldu.

  • 2930
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kadın Kooperatifinin örnek başarısı

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) desteği ile ev hanımları tarafından kurulan İhsangazi Üreten ve İşleyen Eller Siyez Üretim ve İşletme Kooperatifi, kuruluşundan bu tarafa kısa bir süre geçmesine rağmen ticari başarıları ile örnek bir kooperatif olmayı başardı.

İlçede İhsangazi Belediyesi öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda KUZKA tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında sağlanan destekle faaliyetlerine gıda alanında küçük bir restoran ve kafe ile başlayan kooperatif, kurulan tekstil atölyesi ile büyümeye devam ediyor.

Atölyede eğitim verilen dezavantajlı kadınlar, daha sonra üretime katılıyor. Kooperatifte mutfak bölümüyle birlikte toplamda 12 kadın çalışırken, üretimin durumuna göre sayı artabiliyor.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın SOGEP desteği kapsamında alınan dikiş, nakış ve overlok makinalar ile üretime başlanan tekstil atölyesinde kadınlar, Türkiye’de az sayıda gerçekleştirilebilen geri dönüşüm malzemelerinden tekstil ürünleri üretiyorlar. Bu atık ürünlerden çeşitli ev tekstil ürünlerinin yanı sıra, çocuklar için kalem çantası üreten kadınlar, bir bakıma geri dönüşüm ürünlerini ekonomiye kazandırıyorlar.

Kurulduğu günden bu tarafa istihdam ettiği dezavantajlı kadınlar ile üretimlerine devam eden kooperatif, ürettiği kişiye özel ürünleriyle piyasada oldukça yoğun ilgi ile karşılaşmış. Özellikle İstanbul, Konya ve Ankara gibi kentlerden gelen siparişler sonrasında daha önceleri ayakları üzerinde durmaya çalışan kooperatif, artık ekonomik olarak kendini çevirebiliyor.

"KUZKA desteğiyle üretime başladık"

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın SOGEP kapsamında verilmiş olduğu destekle üretime başladıklarını söyleyen İhsangazi Üreten ve İşleyen Eller Siyez Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Semra Özcan şunları söyledi:

"Kooperatifimiz İhsangazi Belediyesi öncülüğünde kurulmuş olup,  süreçte Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın SOGEP kapsamında verilmiş olduğu destekle üretime başlamış bulunuyoruz. İlk önce işe gıda alanında küçük bir restoran ve kafe ile başladık. Daha sonra tekstil bölümünü proje kapsamında aldığımız makinalarla aktifleştirdik.

Eğitim alan kadınlar üretime katılıyor

Tekstil bölümünde ilk olarak bir aylık süreçte 15 gün boyunca ilçedeki kadınlara eğitim veriyoruz. Burada makinelerin kullanımıyla ilgili temel bilgiler verildikten sonra onları üretime dâhil ediyoruz. Yani bir şekilde istihdam etmiş oluyoruz.

Hedefimiz, kooperatifte daha fazla kadına iş imkânı sağlamak

İlk başladığımızda hayalimiz kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmekti. Tabi süreçte zorlandık. Elbette bir aşama gerekti bizler de bunu başardık. Çok şükür 5- 6 aydır kooperatif olarak arkadaşlarımızla birlikte ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılayabiliyoruz. Ham maddemizi alabiliyoruz. Ayaklarımızın üzerinde durabiliyoruz. Hedefimiz daha da ileriye götürmek. 5, 10, 20 değil daha çok kadına iş imkânı sağlamak istiyoruz. Bunu başarabilirsek biz o kadar mutlu olacağız. Kooperatif olarak amacımız bu. Şu an kooperatifimizde toplamda 12 kişi çalışıyor. Ancak işin durumuna göre sıkıştığımız zamanlarda ihtiyaca göre kadın çalıştırabiliyoruz.

Kişiye özel üretim yapılıyor

Atölyemizde kişiye özel üretimler de yapıyoruz. Konya ve İstanbul'a çok miktarda kişiye özel dikim yapıp gönderdik. Ev tekstili konusunda yine İstanbul'a çok ürün gönderdik. Şu anda bir tasarımcının kıyafetlerini dikmek üzere görüşme aşamasındayız. Olumlu sonuçlanmasını umuyoruz. Kooperatif olarak bu alanda büyüyerek devam etmeyi istiyoruz.

Çocuklarımız için de kalem çantaları dikiyoruz. Biz bunları atık tekstil ham maddelerinden üretiyoruz. Geri dönüştürerek değerlendiriyoruz. Çanta, ranır bir de kalem çantası şeklinde ürünler üreterek değerlendirmiş olduk. Maliyeti de uygun, çocukların erişilebileceği duruma getirmiş olduk. Ayrıca atölyemizde yöresel ürünler üretiyoruz. Bez üzerine taş baskıyı burada yapıyoruz. Bağlarını ise yine İhsangazi’deki hanımlara evlere veriyoruz. Onların da üretime katkı da bulunmasını sağlıyoruz. Evlerinde bu bağları bağlayıp bize getiriyorlar.

Yöreye özgü hediye paketleri hazırlıyoruz

Atölyemizde hediye paketleri de hazırlıyoruz. İlçeden hediye götürmek isteyen kurumlar ve insanlar için toplu bir şekilde hazırlayabiliyoruz. İçinde Kuşburnu marmelatımız, Pancar pekmezimiz, Siyez eriştemiz, Siyez unumuz ve tepsi örtümüz bulunuyor. Hediye paketimizi bu şekilde alabilecekleri gibi içeriğini kendileri de belirleyebilmektedirler. Bu şekilde ilçemizin de tanıtımını yapmış oluyoruz."

"Atölye sayesinde meslek sahibi oldum"

Atölye sayesinde bir meslek sahibi olduğunu dile getiren atölye çalışanı Arzu Buran da, "Başkanımızın tavsiyesiyle buraya başladım. Burada dikiş dikmeyi ve ütüyü yapmayı öğrendim. Normalde vakitlerim boş geçiyordu. Buranın sayesinde bir meslek sahibi oldum. Yaklaşık bir yıldır burada çalışmaktayım. Ücret alıyorum. Üretim yapıyoruz. Üretimini yaptığımız ürünler, geri dönüşüm malzemeleridir. Geri dönüşüm malzemelerinden çantalar, ranırlar ve çeşitli ürünler üretiyoruz. Bunların hepsini geri dönüşümden yapıyoruz. Yani bir maliyet olmadan geri dönüştürüyoruz." diye konuştu.