Kabe'deki genişletme çalışmalarını fotoğraflayan tek kişi bir Türk

Mekke ve Medine'de yapılan genişletme çalışmalarını yerinde bütün aşamalarını fotoğraflayan tek fotoğrafçı bir Türk.Bu çalışmaları yapabilmek için Mekke'ye yerleşen Türk fotoğrafçı Orhan Durgut, Mekke'deki evinde Cihan Haber…

  • 552
Kabe'deki genişletme çalışmalarını fotoğraflayan tek kişi bir Türk
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mekke ve Medine'de yapılan genişletme çalışmalarını yerinde bütün aşamalarını fotoğraflayan tek fotoğrafçı bir Türk.

Bu çalışmaları yapabilmek için Mekke'ye yerleşen Türk fotoğrafçı Orhan Durgut, Mekke'deki evinde Cihan Haber Ajansı'na (Cihan), yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2007 yılından beri her yıl Hac zamanında helikopter ile Mekke'nin panaromik fotoğrafını çektiğini belirten Durgut, bu fotoğrafı her yıl aynı açıdan yakalamaya çalıştığını, böylelikle yapılan çalışmaların ve değişikliklerin görülebildiğini söyledi.

Mekke ve Medine'de 2007'den beri resmi izinli olarak fotoğraf çektiğine işaret eden Durgut, "Ama çekmeye başladığımdan itibaren de bu Mekke'nin bu şekilde bir mimari fiziksel değişikliğe uğrayacağını bildiğim için, tahmin ettiğim için daha doğrusu, hep Allah'a dua ettik. Biz bu Mekke'nin, Kabe'nin Beytullah'ın geçireceği değişimlerin hem tanığı olalım, hem belgeleyeni olalım diye dua ettik.” dedi.

Çalışmaları yerinde fotoğraflayabilmek için "benim genel izin kartım var" diyen fotoğrafçı Durgut, bunu Mekke Belediye Başkanı'nın sağladığını söyledi. Bunanla birlikte kaldığı ev ve ülkeye giriş vizeleri de yine Belediye Başkanı tarafından sağlanıyor.

Durgut sözlerine şöyle devam etti: "Verilen izin kartı ile sorunsuz bir şekilde her gün Harem-i Şerif'in içine girip nerede sütün yapılmış, neresi sökülmüş kaldırılmış onları takip ederek fotoğraflıyorum. Bunu gün gün arşiv yapıyoruz."

REVAKLAR TEKRAR KURULACAK

"Buradaki her şeyi takip ettiğim gibi Osmanlı revaklarının akıbetini takip ediyorum. Onları da fotoğraflıyorum." diyen Orhan Durgut, şu ana kadar üçte birinin (88 mermer sütun olan bölüm) tamamıyla sökülüp Müzdelife'de bir depoya taşınıldığını ifade etti. Bu depoya taşınan malzemelerin kullanılabilecek olanlar ve kullanılamayacak olanları olarak ayrıldığını belirtti.

Bugünlerde ise Müzdelife'de tekrar Harem-i Şerif’te kurulacak revakların bir modeli orada test olarak kuruluyor.

“Revaklar tamamen kaldırılacak mı?” sorusuna ise "Hayır, hayır onlar tekrar yeni yapılan yapının ön cephesinde… Zaten sütun yerleri belirlendi onların. Onları tekrar kuracaklar nasip olursa." diye cevap verdi.

Yapılan genişletme çalışmaları sebebiyle önümüzdeki iki yıl içinde Hac ve Umre'de kolaylık olmayacağını ifade eden fotoğrafçı Durgut, "Her ne kadar buradaki idareciler Ramazan'da ve Hac'da inşaatı tamamen durdurup her şeyi Ramazan ve Hac pozisyonuna göre ayarlasalar da sonunda inşaat var. İstediğiniz kadar rahat olamıyorsunuz inşaattan dolayı. Ama nasip olursa 2015 Hac'dan itibaren mataf (tavaf) alanında ve çevresindeki inşaatlar bitmiş olacak, şu anki programa göre. Yani 2015 Hac'dan itibaren burada her şey çok daha rahat." ifadelerini kullandı.

Kabe etrafına kurulan çelik halkanın inşaatlardan dolayı meydana gelen daralmanın rahatlatılması ve eksilen tavaf kapasitesini artırmak için kurulduğunu belirten Orhan Durgut, bu halkaların Kabe ve tavaf alanında yapılan inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra kaldırılacağını kaydetti.

BENİM NİYETİM MESCİD-İ HARAM'IN ETRAFINDAKİ SON VİNÇ KALKINCAYA KADAR BURADA OLMAK

"Benim niyetim Mescid-i Haram'ın etrafındaki son vinç kalkıncaya kadar burada olmak" diyen Kabe fotoğrafçısı Durgut, yaptığı arşivi tamamlamak istediğini ve bu arşivin gelecek nesillere tam olarak ulaşmasını istediğini dile getirdi.

Bu türden bir arşivleme çalışmasını Türk fotoğrafçı Durgut'tan başka yapan ne Suudili nede başka bir kimse yok. Bu yüzden çekilen fotoğrafların başka alternatifi olmadığı için Durgut, bu işi sonuna kadar götürmek istiyor.

Yaptığı bu çalışmalar için herhangi bir ücret almadığına dikkat çeken Orhan Durgut, böyle bir arşivin yapılmasının ihtiyaç olduğu, 50 sene 100 sene sonra böyle bir arşive ihtiyaç olacağını hissettiği için bu işe talip olduğu söyledi.

Durgut, her yıl Mekke ve Medine'de çektiği fotoğrafları dileyen şirketlere takvim sayfalarına bastırmak için pazarlıyor. Çekilen fotoğrafları ayrıca sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıyor.