İşte 2018 yeni üniversite giriş sistemi

Rehber Öğretmeni Züleyha Sabırlar, yeni sınav sistemi üzerine yapılan açıklamaları değerlendirdi.

  • 2471
İşte 2018 yeni üniversite giriş sistemi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özel Artsam Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Züleyha Sabırlar YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yeni sınav sistemi üzerine yapılan açıklamalarını değerlendirdi.

YENİ SINAV SİSTEMİNDE NELER DEĞİŞTİ?

YÖK Başkanının dört gün önceki “bu sistem, bizim planladığımız şekilde gerçekleşirse bu değişiklik mevcut giriş sisteminin daha yalın hale getirilmesi olduğundan dolayı en yakın zamanda da uygulamaya koyulabilir.” Açıklamasına paralel olarak sistem değişikliğinin bu yıl geçerli olmasını bekliyoruz. Tabii bu durum geçen yıldan mezuna kalan ve bu yıl ÖSYS’ye ilk defa girecek öğrencilerde nelerin değişeceği konusunda merak ve endişe uyandırıyor.

“Öğrencilerimiz ve ailelerimiz kesinlikle tedirgin olmasınlar. Çalışma şekillerini etkileyecek bir değişiklik söz konusu olmayacak. Bunu YÖK Başkanı olarak sarahatle ifade ediyorum. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz, asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz çalışma şekillerini değiştirmesinler. Lise, ortaokul müfredatına sıkı sıkı sarılsınlar. Derslerine iyi çalışsınlar, iyileştireceğimiz ve yalınlaştıracağımız sistem öğrencilerimizin çalışma stillerini değiştirici nitelikte asla olmayacak” diyor YÖK Başkanı.

YGS-LYS AYRIMI KALKIYOR

Mevcut sistemde öğrenciler Mart ayında YGS, Haziran ayında LYS sınavlarına giriyorlardı. YÖK Başkanının açıkladığı sitemde öğrenciler muhtemel Haziran ayında bir hafta sonunda yapılacak olan sınavlara girecekler.

PUAN TÜRLERİ AZALIYOR

Mevcut sistemde 6 YGS ve 12 LYS yani toplamda 18 puan türü var. YÖK Başkanının açıkladığı sistemde bu sistem öncesine dönüş niteliğinde Eşit Ağırlık, Sayısal, Sözel ve ek olarak Dil Puan türleri olacak.

TÜRKÇE VE MATEMATİK

Mevcut sistemde puan türüne göre değişen oranlarda ders ağırlıkları var. YÖK Başkanının açıkladığı sistemde Türkçe ve Matematik vurgusu var. “Yeni sistemde Türkçe ve Matematik, bu sınavın merkezinde olacak” diyor YÖK Başkanı.

Geçtiğimiz yıllarda Tıp, Mühendislik, Hukuk gibi programlarda başarı sırası zorunluluğu gelmişti. YÖK Başkanının açıklamalarında özellikle bu zorunluluğun devam edeceği konusunda vurgu yapıldı.

YÖK Başkanı Mart ayında sınav yok diye net bir ifade kullanmasa da benim gibi çoğu eğitimci arkadaşım Mart ayında sınav olmayacak yorumunu yapabiliyoruz. Çünkü açıklamaların tek sonucu buna çıkıyor. Ben buna olumsuz bakmıyorum. YGS’den sonra motivasyon kaybı yaşayan çok aday oluyordu. Başarılı olmasına ve iyi sonuç almasına rağmen YGS sonrası yaşadığı kaygıyı uzun süre atlatamayan adaylar YGS ile LYS arasındaki 2.5 aylık süreyi değerlendiremiyordu. Sınavların bir hafta sonunda tamamlanacak olması konsantrasyon anlamında da olumlu sonuç verecektir.

Değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz; YGS sınavının Haziran ayına alınması ya da ikisinin birleştirilmesi, Mart ayındaki sendromdan sizi kurtaracaktır, 18-24 farklı puan türü karmaşası puanları anlamayı kolaylaştıracaktır, Hazirana kadar süre olması eksiklerin giderilmesi konusunda siz değerli öğrencilerimizi rahatlatacaktır. Kesin olan şu ki, ortada bir sınav var yine puanlama ve sıralama var bu nedenle öğrencilerimiz ve velilerimiz tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz çalışma stillerinde bir değişikliğe gitmeden sınava çalışmaya devam etsinler.

Haber Merkezi