İstanbul’a başka şehirlerden göç edip yerleşenleri, İstanbul’a neden ve nasıl göç ettiklerini, İstanbul’un kültürlerini nasıl etkilediklerini konu alan radyo programına telefonla bağlanarak canlı yayında soruları cevaplandıran Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu’ya ve Kastamonululara dair önemli açıklamalarda bulundu. Canlı yayında Tülay Şubatlı’nın sorularını yanıtlayan Babaş, artık Kastamonu’nun yavaş yavaş değil hızlı adımlarla ilerlemesi gerektiğini belirtti.
Babaş, “Bizim İstanbul’da çok güçlü bir lobimizin olması lazım. Benim bildiğim kadarıyla İstanbul’da yaşayan nüfusumuz 1 milyon civarında ve bu konuda da Türkiye’de ikinci sıradayız. Özellikle bunlar Kastamonulular Dayanışma Derneği (Kas-Der), Kastamonu Kalkınma Vakfı ve Kastamonu Federasyonu (Kaskon) adı altında büyük bir birlik içerisindeler. Bu birliği güçlendirelim. Biz çok güçlü siyasi ve ticari bir lobi oluşturduğumuzda inanın Kastamonu gerçekten hızla gelişimine devam edecektir. Ben İstanbul’daki hemşerilerimizden özellikle bu konuda yardım bekliyorum. İstanbul’daki hemşerilerimiz Kastamonu’yu seviyorlar ve gereken ilgi alakayı da gösteriyorlar. Bundan sonra da bunu daha fazla devam ettirmeleri gerekiyor. Bu konuda hızlı adımlar atmalıyız. Biz siyasi açıdan elimizden geleni yaptık. Şuanda üç milletvekilimiz var, Belediye Başkanı olarak ben varım. İstanbul’daki hemşerilerimiz de hem siyasi hem de ticari açıdan güçlüler. Büyük bir lobi oluşturduğumuzda Kastamonu’ya büyük yararlar sağlayacağımıza ve büyük projeler getireceğimize çok inanıyorum” diye konuştu.
“ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLDÜĞÜNDE KASTAMONU İSTEDİĞİ GELİŞİMİ GÖSTERECEK”
Kastamonu’nun sorunlarının ağırlıklı olarak konuşulduğu programda Kastamonu’nun ulaşım sorunlarına da değinen Babaş, Kastamonu’nun şuana kadarki en önemli sorunlarından bir tanesinin ulaşım olduğunun altını çizdi. Babaş, “Kastamonu tarihi ve kültürel dokunun ön plana çıktığı bir il. Osmanlı Devleti’nin 16 sancağından bir tanesi. Bunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Mazisi çok köklü bir şehir Kastamonu. Karabük, Düzce, Adapazarı’ndan İstanbul Üsküdar’a kadar uzanan köklü bir şehir ve yüzölçümü olarak çok geniş topraklara sahip bir sancak olarak ön plana çıkıyordu. Ancak 20’nci yüzyılın başından itibaren Kastamonu umduğu, beklediği gelişimi elde edemedi. Birçok sorun yaşadı. Bu sorunların en başında da ulaşım konusu geliyordu. Yani Kastamonu Ilgaz Dağı’nı aşamadı ve gelişmesi de bu yüzden frenlendi. Biz son yıllarda bu sorunu hızla aşmaya başladık. Kastamonu’da çok güzel bir havaalanımız oldu. Yine ulaşımda Ilgaz Dağı Tüneli bitmek üzere. İnşallah bu yılın sonlarında bu tünelimizi de aşmış olacağız. Bununla birlikte ulaşım konusundaki bir diğer sıkıntımız da İnebolu Limanı. İnebolu Limanı henüz tamamlanamadı. Burada bir deniz ulaşımı eksiğimiz var. Ulaşım sorununu çözdüğümüz zaman Kastamonu istediği seviyeye ve gelişmişliğe ulaşacaktır. Öncelikli olarak sorunumuz buydu” dedi.
“KASTAMONU’NUN GELİŞMESİNİ KÜLTÜREL TURİZMDE GÖRÜYORUM”
Katıldığı canlı yayın programında Kastamonu’nun tarihi ve kültürel özelliklerine de değinen Babaş, bu özelliklerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, Kastamonu şehir merkezinde sivil mimarinin en güzel örnekleri olan sözlerine ekledi.
Babaş, şöyle konuştu: “Bu konaklar zamanında tam olarak korunamamış ve yaşatılamamış. Biz şimdi buna el attık. Ben de İstanbul’daki hemşerilerimizden ve iş adamlarımızdan şunu istedim; ben sizden büyük sanayiler, fabrikalar yapmanızı istemiyorum. Gelin Kastamonu’nun bu güzel dokusunu yaşatalım. Sizler birer konak satın alın ve bu konakları onararak Kastamonu’ya kazandırın. Benim en çok istediğim tarihi ve kültürel dokuyu korumaktı. Kastamonulu hemşerilerimizin bir kısmı da bu konuda duyarlılık göstererek bu işe başladılar. Bizim Kastamonu’da bin 500 civarında tarihi konağımız var. Bunlar sivil mimarinin Osmanlı Dönemi’ne ait en güzel örnekleri. Biz en büyük çalışmamızı bu konuda yapıyoruz. Yaklaşık yüzde 30 oranında bir konağımız restore edildi ve edilmeye de devam ediyor. Ama büyük kısmı da bekliyor. Sadece konaklar değil sokak sağlıklaştırma çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Ben Kastamonu’nun gelişmesini kültürel turizmde görüyorum”
“KASTAMONU’DA TARIMSAL ALANDA ÖNEMLİ ATILIMLARIN YAPILMASI GEREKİYOR”
Tarımsal faaliyetlerin de Kastamonu için ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Babaş, “Kastamonu çiftçilikle ve tarımla geçimini sağlayan bir şehir olduğu için tarımsal alanda önemli atılımların yapılması gerekiyor. Bunun için de biz büyük çalışmalar yaptık. Hükümetimiz de bu konuda çok büyük önemi olan Kırık Barajı’nı programa koydu. Şuanda ihaleleri başladı” diye konuştu. “Ayrıca biz merkezde de bir ulaşım sorunu yaşıyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Babaş; “Kastamonu Belediyesi olarak bu konuda da çok hızlı çalışmaya başladık. Şuanda otoparklar yapıyoruz. Bir tane 420 araçlık, bir tane de 250 araçlık. Bunları yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Bunlar bittiğinde de inşallah bu sorun ortadan kalkmış olacak” dedi.
“İSTANBUL’DAKİ KASTAMONULULARI GALATASARAY MAÇINA DAVET EDİYORUM”
Spor branşlarında elde edilen başarıların çok önemli olduğunu ve Kastamonu’nun tanıtımına büyük katkılar yaptığını ifade eden Babaş, şunları kaydetti: “Yıllardır Kastamonu spor branşlarında çok alt seviyelerde yer alıyordu. Şuanda çok büyük bir başarı gösterdi. Bu bile şehrimizin tanıtımı açısından bize çok büyük fayda sağladı. Bu konuda İstanbul’daki hemşerilerimizden destek bekliyorum. Yakın tarihte İstanbul’da Galatasaray ile Kastamonuspor maç yapacak. Buraya bütün Kastamonulu hemşerilerimi davet ediyorum”
“SOSYAL MARKET PROJEMİZ ÇOK FAZLA İLGİ ÇEKTİ”
Kastamonu Belediyesi tarafından sosyal belediyecilik anlayışı ile hayata geçirilen Sosyal Market Projesi ile ilgili bir soruyu da cevaplandıran Babaş, şöyle devam etti: “Sosyal Market Projemiz devam ediyor. Bu bölgesel bir projeydi ve çok ilgi çekti. Biz ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza kart veriyoruz. O kartla gelerek gündelik ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Ayrıca Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri sunuyoruz. Kastamonu merkezde bulunan yaşlılarımıza talep etmeleri halinde her türlü hizmeti veriyoruz. El vücut temizliğinden, mekân temizliğine kadar her türlü ihtiyaçlarını görüyoruz”
(İHA)