İŞGEM binası törenle hizmete açıldı
İŞGEM hizmet binasının açılış töreninde konuşan Vali Mesut Yıldırım, girişimcileri veya istihdam sağlamak isteyenleri mutlaka İŞGEM binasına beklediklerini söyledi.
Avrupa Birliği ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabetçi Sektörleri Programı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından yürütülen proje kapsamında kurulan 3 İŞGEM’den birisi olan Kastamonu İŞGEM, hizmete girdi.
Kuzeykent Mahallesinde 2012 yılında temeli atılan Kastamonu İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) tamamlandı. İŞGEM’in açılış töreninde konuşan Vali Mesut Yıldırım, uzun uğraşlar ve emekler neticesinde meyvesini topladıkları nadide bir hizmeti daha Kastamonu’ya kazandırmanın kıvancını yaşadıklarını belirterek, “2008 yılında başlattıkları bir projenin 2012 yılında temeli atılıyor ve nihayetinde bugünde bu güzel hizmete kavuşuyoruz. Temelinde ekonomik kalkınmanın olmadığı topyekun bir kalkınmanın farkında olmayacağının farkında olan iktidarımız, kurmuş olduğu tüm hükümetlerde bu gerçekliği asla göz ardı etmemiş ve ekonomiye katkı sağlayabileceği her girişimcinin, her vatandaşın her anlamda önünü açmıştır. Sağladığı imkanlarla yetinmemiş, eğitimlerini üstlenmiştir, kredilerini vermiş, üretim safhasında da her türlü desteği sağlamıştır. Bütün bu çabalar sonrasında da Dünyada büyüyen ekonomiler arasında ilk sıralarda yer aldık. Bundan sonrada daha güçlü olarak yer alacağımız muhakkaktır” dedi.
“Türkiye, dünya’da büyüyen ekonomiler arasında ilk beşte yer alıyor”
Türkiye’nin dünyada büyüyen ekonomiler arasında ilk beşte yer aldığını vurgulayan AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise, “Türkiye son yıllarda ciddi bir ekonomik büyüme içersinde. Dünya’da gelişme bakımında birinci olduğumuz yıllar oldu, en son açıklanan verilerle birlikte Dünya’da büyüyen ekonomiler arasında ilk beşteyiz. Teşvikler, girişimcilerimizin teşvikleri, hükümetimizin girişimcilerimizin desteklemesiyle bu başarıyı destekledik. Kalkınma ajansları kurarak, KOSGEB Müdürlükleri, küçük ve orta ölçekli işletmelere katkılarda bulundu. Genç girişimcilerimize dersler verdiler, hibe destekleri vererek ekonomiyi canlı tutan birer unsur. Kastamonu’da, Türkiye’de gerçekleşen üç projeden bir tanesini alması bizleri de memnun etti” şeklinde konuştu.
“Gelişen Türkiye’de Kastamonu’nun nasibini almasını istiyoruz”
Türkiye’nin son yıllarda büyük gelişme kaydettiğini ve gelişen Türkiye’de Kastamonu’nun nasibini almasını istediklerini aktaran Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, şöyle konuştu: “İş geliştirme merkezlerin önemi çok büyük, özellikle genç girişimcilerin ekonomiye katkıları oldukça fazla. Bilinçli bir girişimci nasıl olmalı, neler yapmalı gibi konularda eğitimli olmak durumdalar. Kastamonu İŞGEM 6 odadan oluşuyor, burada ki girişimciler gerekli bilgili, eğitimi ve donanımı alıp iş hayatına başlamış olacaklar. Toplumumuzda bilinçli, yaptığı işi bilen, ticari vasıfları olan insanların bu işleri yapması sürdürülebilirlik açısından çok önemli. Toplumda görüyoruz bilinçsizce yapılan çok iş var. Gelişen Türkiye’de ilimizin de bu gelişmeden nasibini alması lazım. Konaklarımızı genç girişimcilerimizin alması lazım. Kastamonu’muzun tarihi dokusu ve zenginliği geliştirmek adına bu şart. Gerekli katkılar devlet tarafından sağlanıyor. İş Geliştirme Merkeziniz umuyoruz ki ilimiz için çok faydalı olacaktır”
“21 milyon liralık fon, Kastamonu’ya aktarıldı”
2009 yılına kadar sadece imalat sektörünü destekleyen KOSGEB’in bu tarihten itibaren hizmet ve ticaret sektörlerini de destek kapsamına aldığını hatırlatan KOSGEB İl Müdürü Nevzat Erol, KOSGEB İl Müdürlüğünün Kastamonu’da açılmadan önce sadece 4 işletmenin KOSGEB’den destek aldığını ifade ederek, “Bugün KOSGEB veri tabanına kayıtlı 4 bin kadar işletmeden 470 adedi destek almaya devam ediyor. Ayrıca bu süreçte gerçekleştirilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri sonucu 6 bin girişimci sertifika almış olup bunların yaklaşık 300 kadarı işini kurarak ticari hayatına başlamış bulunuyor” dedi.
Ülke ve Kastamonu ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiklerini söyleyen Erol, şunları kaydetti: “İşletmelerimize verilen destekler sayesinde yaklaşık 21 milyon TL’lik bir fon ilimize aktarılmış olup yaklaşık 800 kişi yeni istihdam edilerek iş imkanı sağlanmıştır. İŞGEM, bir işletme fidanlığı vazifesi görecek olup bünyesinde bulunan 41 işlikte yeni kurulan işletmelerimizin daha sağlıklı ve nitelikli işletmelere dönüşmesi noktasında ihtiyaç duyulan danışmanlık, eğitim ve lojistik hizmetlerini işletmelere sunacaktır. KOSGEB olarak burada kurulacak yeni işletmelerimize de diğer girişimcilerimize sunduğumuz 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi uygulaması ile kuruluş dönemi desteği sağlanmaya devam edilecektir”
“İŞGEM, en kırılgan oldukları dönemde yeni girişimcilere yol gösterecektir”
KOBİ’lerin ve girişimcilerin ülkemiz için olduğu gibi Kastamonu’nun da geleceği açısından çok büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan KESOB Başkanı Dursun Ergin da, şöyle devam etti: “Kastamonu’da inşaatına başlanılan İŞGEM projesinin maliyetinin yüzde 85’i Avrupa Birliğinden, yüzde 15’i Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından karşılanmıştır. Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz, Kastamonu ekonomisine katkı sunmak amacıyla tamamı hibe olan 5 bin 800 metrekarelik binayı ilimize kazandırmıştır. Kastamonu İŞGEM binası, 40 işlik ve ofisten oluşan 3 bin 124 metrekaresi kiralanabilir alan şeklinde dizayn edilmiştir. Bu alanların yüzde 70’lik kısmı yeni iş kuran girişimciler için tahsis edilmekte olup yüzde 30’luk kısmı hali hazırda Kastamonu İŞGEM binası dışında faaliyetlerine başlamış, Kastamonu İŞGEM binasında yer almak isteyen işletmelere ayrılmış durumdadır. Ayrıca girişimcilerin kullanımına açık ortak alanlar, fuar alanı, bilgisayar odası ve 48 kişilik konferans salonu ve toplantı salonu mevcuttur”