İlk Kez Kastamonu'nun Anıt Ağaçları İncelendi
Kastamonu'nun orman kenti olduğuna dikkat çeken İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, ilk kez Kastamonu'nun Anıt Ağaçları'nın geniş çaplı bilimsel olarak incelemeye alındığını ve bu kapsamda kitap haline getirildiğini söyledi.
İLK KEZ KASTAMONU’NUN ANIT AĞAÇLARI İNCELENDİ
(İHA) - Kastamonu’nun orman kenti olduğuna dikkat çeken İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, ilk kez Kastamonu’nun Anıt Ağaçları’nın geniş çaplı bilimsel olarak incelemeye alındığını ve bu kapsamda kitap haline getirildiğini söyledi.
Karahasan, ormanın ağaçtan ibaret olduğunu vurgulayarak “Çok fazla ağaç envanterimiz, çeşitliliğimiz var. Evliya Çelebi’nin de dediği gibi 360 derece döndüğünüzde her tarafı ağaç olan bir şehir Kastamonu. Bu bizi ilk harekete geçiren olgu oldu. Bunun yanında kendi içimizde Kastamonu sevdalısı çok fazla insanımız var. Çevremize baktığımızda da tarihe tanıklık etmiş çok fazla ağacımız olduğunu tespit ettik. Bu ağaçları bizden sonra bu yönde çalışmalar yapacak olanlar için de tescil ettik ve 2 yıl önce Kastamonu Valiliği ve İl Özel İdaresi ortaklığında böyle bir çalışmayı başlattık” dedi.
Anıt Ağaçlar kitabının 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu anlatan Karahasan, “Bu çalışmayı hemşerimiz olan Prof. Dr. Sadık Erikli ile Doğa Fotoğrafçısı Cebrail Keleş birlikte hazırladılar. Bizde onlara her konuda destek verdik ve bu yayının ortaya çıkmasında katkıda bulunduk. Bu eserde Kastamonu’daki ağaç potansiyeli içerisinde 100 yılı aşmış 300-400 yıllık anıt ağaçları ortaya çıkaran bir çalışma oldu. Ben arkadaşlarımıza bu konuda çok teşekkür ediyorum. Sayın valimize de şükranlarımız sunuyoruz” diye konuştu.
Anıt Ağaçlar kitabının turizm yönünde önemli adımlar atacak Kastamonu için aynı zamanda bir rehber niteliği taşıdığına işaret eden Karahasan, şöyle konuştu: “Çünkü tescil ettiğimiz, tespit ettiğimiz bu ağaçların bu kitabı incelediğiniz zaman hangi yörede olduğu hangi mevkide olduğun dair bilgiler de var. Birçok şeye sessiz tanıklık etmiş bu ağaçları yerinde görmek yanında olmak çok ayrı bir zevk. Ben bu konuda ilgisi olan herkese bu kitabı okumalarını ve fırsat bulurlarsa da bu mekanlarda bulunan ağaçları yerinde görmelerini tavsiye ediyorum. Bu kitaptakiler bizim iki yılda tespit edebildiğimiz ağaçlar. Kastamonu bildiğiniz gibi büyük bir coğrafya. Bizim en büyük kaynaklarımız yöre halkı ve muhtarlıklar. Kitabımıza girmeyen ağaçlarda bize ulaşıyor zaman zaman. Bunları da biz envanter olarak çıkaracağız. Bir kitap olacak sayıda ağaç yakalarsak ikincisi gelebilir”
Kastamonu’nun doğa turizmi için Anadolu’daki en uygun kentlerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Genel Sekreter Karahasan, şöyle devam etti: “Kastamonu doğa turizmi için Anadolu’daki en uygun kentlerden bir tanesi. Ulaşım ayağını çözdükten sonra insanların keşfetmek için geleceği bir doğa kenti. Anıt ağaçların devamının geleceğinin söylemem için şu an erken. Çünkü dediğim gibi bu bir potansiyelle ilgili. Ama doğaya ait yayınlarımız devam edecek. Şöyle bir şehir düşünün. Yaklaşık 13 bin kilometre kare bir alana sahip. İçinde iki tane milli parkı ve denizi olan bir şehirdir. Zaten Osmanlı döneminde de eyalet olan bir şehir. Böyle bir şehrin doğasının insanlarla karşılaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Bizim doğa turizmini tanıtan bu eserlere devam edeceğimiz söyleyebilirim”