Ilgaz Tüneli'nin teslim tarihi belli oldu

Kastamonu'da Ilgaz Tüneli'nde yürütülen çalışmalarda iş güvenliğini en iyi şekilde uygulayan personel, ay sonunda altın ile ödüllendiriliyor.

  • 5260
Ilgaz Tüneli'nin teslim tarihi belli oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ankara-Kastamonu arasındaki mesafeyi 1,5 saat kısaltacak olan Ilgaz Tüneli’nin yapımı tüm hızıyla sürüyor. Başkenti, İnebolu ve Cide sahilleri ile denize açacak olan tünel, Kastamonu’ya yatırımcıları da turistleri de çekecek. Ayrıca sürücülerin korkulu rüyası olan Ilgaz Dağı, yapılacak tünelle 8 dakikada geçilebilecek. Bunun dışında Ilgaz Tüneli’nin yılda ülke ekonomisine katkısı 38.2 milyon lira olacak.

Zirvesinden karın eksik olmadığı Ilgaz Dağı, yakında aşılması zor engel olmaktan çıkacak. Tünel, Küre Dağı ile arasına aldığı Kastamonu gibi bir hazineye ulaşımı kolaylaştıracak hem de Anadolu’nun kuzeyi ile güneyini birleştirecek. Kastamonuluların özlemle beklediği Ilgaz Tüneli’nin 2015 yılının sonunda kış ayına gelmeden tamamlanıp hizmete açılması hedefleniyor. Ayrıca Kastamonu’nun dışarı açılmasına engel olan Ilgaz Dağı’na yapılacak tünelle engel ortadan kalkmış olacak.

“350 PERSONELLE, 24 SAAT ESASINA GÖRE ÇALIŞIYORUZ”

Ilgaz Dağı Tüneli Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Ömer Fettahoğlu, “Ilgaz Tüneli’nin Çankırı tarafındaki şantiyede, bin 900 metre derinlikte tünel imalatı aynasına kadar kazıldı. Şu anda bizim üzerimizde yaklaşık 400 metre et kalınlığı var. Dört aynada hem giriş hem de çıkış bulunuyor. Buralarda tüm çalışmalarımız devam ediyor. Burada yaklaşık 350 personelle 24 saat esasına göre çalışıyoruz. Ilgaz Dağı geçişi ve bağlantı yolları, sadece tünel imalatı olmayıp toprak işleri, sanat yapıları, köprüler, tünel imalatı, üst yapı ve asfalt işleri olmak üzere çeşitli ana kalemleri ve bütün imalatları kapsamaktadır. Şu anda bütün yol imalatlarında yaz sezonu olması hasebiyle henüz kış sezonunun başlaması üzerine hem üst yapı asfalt işleri hem de dışarıda sanat yapıları, köprü kazıkları, jeogritler, tünel imalatı devam etmektedir. Burada bütün makine parkurumuz, personellerimizle birlikte ve tüm iş güvenliği ekipmanlarıyla birlikte güvenli ve konforlu bir şekilde çalışmalarımız sürüyor” dedi.

“ILGAZ TÜNELİ’NDE YENİ AVUSTURYA TÜNEL AÇMA METODU KULLANILIYOR”

Ilgaz Tüneli’nin yeni Avusturya tünel açma metoduna göre çalışmaların sürdüğünü açıklayan Fettahoğlu, “Yeni Avusturya tünel açma metodu, kendi kendine taşıtma esasına dayalıdır. Şu anda bin 850’inci metrede konvansiyonel bir kazı metoduyla yani kırıcıyla ilerlemekteyiz. Ilgaz Tüneli içerisinde zemin biraz zayıf çıktığı için patlatma yöntemini ancak yüzde 10’luk bir kısmında kullanabildik. Geri kalan kısım yani yüzde 90’lık kısımda eksvatörle yani kazıyla, devamında da konvansiyonel yöntemle açmaktayız. Aynamızda eksvatörle kazımız yapıldı. Kazıdan sonra ön püskürtme betonu atıldı emniyet için, ardından zemin emniyetini sağlamak ve hasır çeliğe alttan destek verebilmek için profil ilk sağlar çelik kullanılıyor. Burada, 200’lük profil ilk sağlar çelik kullanıyoruz. Bu profil ilk sağlar çeliklerin arası yaklaşık 75 santimetre oluyor. Yani bir ilerleme adımımız yaklaşık 75 santimetre oluyor. Bu ilk sağlar atıldıktan sonra üzerine hasır çelik konuluyor. Hasır çeliğin üzerine de birinci kat, püskürtme betonla birlikte tekrar devamında ikinci kat hasır çelik ve yaklaşık 8-9 metre kendinden bulonlar uyguluyoruz. Bu sayede son destekleme sistemini bitirmiş oluyoruz” diye konuştu.

“ILGAZ TÜNELİ’NİN YÜZDE 51’İ TAMAMLANDI”

Yeni Avusturya tünel açma metoduyla kazıların, kademeli olarak ilerlediğine dikkat çeken Ömer Fettahoğlu, “Bizde, zeminimize göre üç kademeli olarak üst deri, alt deri ve temel kazısı imalatlarını peşin sıra aralarında minimum imalat olacak şekilde ve geriden de betonlarımızı tamamlayarak devam ediyoruz. Tünellerimizin kazısı ve desteklemelerimizde bittikten sonra kademeler halinde tüm üç kamede biten kesimlerde nihai püskürtme beton ve arkasından su yalıtımı ile birlikte nihai betonumuzu atıp imalatlarımızı tünelcilik anlamında bitirmiş oluyoruz. Ondan sonra yapılacak olan işlemler, tamamıyla üst yapı ekibi, sinyalizasyon, elektrifikasyon ve çeşitli tünel üst yapısıyla alakalı detay işler kalmış oluyor. Daha sonrada tünelimiz, araç trafiğine güvenli bir şekilde açılmış olacak” şeklinde konuştu.

Ilgaz Tüneli’nin bir tarafının 5 bin 390 metre, diğer tarafının da 5 bin 370 metre civarında olacağına işaret eden Fettahoğlu, “Yaklaşık yüzde 50-51 civarında kazı tahkimat, yüzde 40 civarında da nihai beton imalatlarımız bitmiş durumdadır. Nihai beton ve kazı destekleme çalışmalarımız, dört aynada gece gündüz full bir şekilde devam ediyor. Hiçbir ara vermeden bütün ekimizle birlikte tünelimizdeki çalışmalar devam ediyor. Hedefimiz 2015 yılının sonunda bu tünelimizi, üst yapı ekibine hazır hale getirip trafiğe güvenli bir şekilde Ilgaz Dağı kabusundan kurtarıp halkımızın hizmetine sunmuş olacağız” ifadelerini kulandı.

EN İYİ İŞ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYAN, ALTIN İLE ÖDÜLLENDİRİLİYOR

Ilgaz Tüneli’nde iş güvenliğinin en üst seviyede olduğunu vurgulayan İş Güvenliği Uzmanı Maden Mühendisi Arif Arga ise, Ilgaz Tüneli’nin kapalı bir alandan oluştuğunu ve kapalı alanda çalışma şartlarının açık alana göre daha farklı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Çok daha profesyonellik gerektiren bir iştir. Bu alanda çalışan işçilerimize, özellikle işe girişlerde mesleki yeterliliklerini değerlendirip, her ay veya iki ayda bir düzenli olarak iş güvenliği eğitimleri vermekteyiz. Çalışmalar sırasında özellikle kapalı alanlarda karşılaştığımız gaz, bizim için çok büyük bir problem oluyor. Yaklaşık bin 400’üncü metrede tünelimizde metan gazına rastladık. Bu metan gazıyla da mücadele de en büyük güç, en büyük destek havalandırma oluyor. Hem havalandırmamız, hem de sabit gaz ölçüm cihazlarımızla metan gazı tehdidine karşı mücadelemiz devam ediyor. Tünelimizde, yoğun iş makinesi faaliyetleri oluyor. Yine tünelimizin içerisi karanlık olması sebebiyle, iş makineli çalışanlar için ciddi tehditler oluşturuyor. Bunu aydınlatma faaliyetlerimizden tutun bu iş makinelerini kullanacak operatörlerin eğitim seviyelerine kadar her türlü önlemi alıyoruz”

Ilgaz Tüneli’nde her ay iş güvenliğini en iyi yerine getiren personeli altın ile ödüllendirdiklerine dikkat çeken Arga, bu sayede iş güvenliğini hem teşvik ettiklerini hem de işçilerin iş güvenliğini en üst seviyede tuttuklarını kaydetti.