'İftara zeytin ve peynirle başlayın, aradan sonra ana yemeğe geçin'

Dahiliye uzmanı Dr. Önder Bekar, iftar sofrasında ilk olarak zeytin, peynir gibi hafif gıdalar yenmesi gerektiğini söyledi. Dr. Bekar, 'İftar çorba ile açılıp ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçmek hem doygunluk hissinin sağlaması…

  • 534
'İftara zeytin ve peynirle başlayın, aradan sonra ana yemeğe geçin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dahiliye uzmanı Dr. Önder Bekar, iftar sofrasında ilk olarak zeytin, peynir gibi hafif gıdalar yenmesi gerektiğini söyledi. Dr. Bekar, "İftar çorba ile açılıp ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçmek hem doygunluk hissinin sağlaması hem de sindirim problemlerinin önlemesi açısından etkili olacaktır. İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanıp , normal yemeğe ise iftardan 15-20 dakika sonra geçilmesi uygun olacaktır." dedi.

Özel Bursa Anadolu Hastanesi dahiliye uzmanı Dr. Önder Bekar, Ramazan ayında beslenme şeklinin değiştiğini söyledi. Ramazan ayında sofralara daha fazla özen gösterildiğine dikkat çeken Bekar, günlük hayatta tavsiye edilen beslenme programlarında olduğu gibi Ramazan’da da azar azar ve sık sık besin tüketiminin önemli olduğunu dile getirdi.

SAHURDA SADECE SU İÇİP YATMAYIN

Gün boyunca alınamayan besin ögesi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini anlatan Dr. Bekar şunları kaydetti: "Bunun için öğün sayısı arttırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yeyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sahurda tam tahıllı ekmek ile yapılan hafif bir kahvaltı veya çorba, yoğurt ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir menü uygun bir seçim olacaktır. Aynı zamanda sahurda su tüketimine de önem verilmeli ve sıvı alımına dikkat edilmelidir. İftar çorba ile açılıp ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçmek hem doygunluk hissinin sağlaması hem de sindirim problemlerinin önlemesi açısından etkili olacaktır. İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanıp , normal yemeğe ise iftardan 15-20 dakika sonra geçilmesi uygun olacaktır. Oruç boyunca mide çok boş kalmakta ve genelde kişiler bir anda çok şey yedikleri için sindirim problemleri ortaya çıkmaktadır. Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenmelidir. İftar ile sahur arasında ara öğün eklenmelidir. Yenilen yemeklerin ağır olmamasına az yağlı, yağda kızartılmadan yapılmış yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir."

Oruç tutanların mutlaka sahur yapmalarının sağlığın korunması açısından önemli olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Önder Bekar, sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmasını tavsiye etti. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi yaşayanların sahurda midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi gerektiğini vurguladı.

İFTARDAN SONRA TV BAŞINA GEÇMEYİN

İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmenin sağlık açısından tehlikeli olduğunu belirten Dr. Bekar, "İftar yemeğinden sonra televizyon başına geçip, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye özen gösterilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir." diye konuştu.