Hüsnü Açıksöz'ü anıyoruz
Milli Mücadele'ye destek vermek amacıyla 15 Haziran 1919'da Kastamonu'da Açıksöz Gazetesi'ni kuran Hüsnü Açıksöz, vefatının 78'inci yıl dönümü olan yarın (27 Ağustos) anılacak.
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Erkan Yılmaz, Hüsnü Açıksöz’ün 150 yıllık Kastamonu basınının gelmiş geçmiş en güçlü gazetecisi olduğunu söyledi.
Açıksöz’ün Türkiye’nin kuruluş yıllarında çok önemli ve zorlu bir görev üstlendiğini anımsatan Yılmaz: “Milli Mücadele’nin Anadolu’daki basın bayraktarı Hüsnü Açıksöz, Milli Mücadele’ye kalemi ve fikirleriyle güç kattı. 20’li yaşlarda Kastamonu’da Açıksöz gazetesini kurdu ve yazarlık yaptı. Onun hayatını ‘vatan, millet ve gazetecilik’ olarak özetleyebiliriz.” dedi.
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti olarak 2015 yılını Hüsnü Açıksöz Yılı ilan ettiklerini hatırlatan Yılmaz şunları söyledi: “Bu kapsamda son iki yıldır Hüsnü Açıksöz Büyük Ödülleri meslektaşlarımıza verildi. Kastamonu Belediye Başkanlığına sunduğumuz dilekçe doğrultusunda, Hüsnü Açıksöz’ün ismi Kuyudibi girişindeki meydana verildi ve burada adı ölümsüzleştirildi. Geçtiğimiz süreçte Hüsnü Açıksöz paneli de düzenledik ve akabinde bu panel, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca’nın desteğiyle kitap haline geldi.”
“HÜSNÜ AÇIKSÖZ, HEM TARİH YAPAN HEM DE YAZAN ENDER BİR ŞAHSİYET”
Yılmaz: “Hüsnü Açıksöz’ü sadece gazeteci yönüyle ele almak hem ona hem de Kastamonu’ya büyük bir haksızlık olur. Hüsnü Açıksöz’e Kastamonu kimliğinin bir vefa borcu vardır. Bu vefa borcunu ödeyebilmek, Hüsnü Açıksöz’ü unutmama ve unutturmama ideali ve gelecek kuşaklara bu mümtaz şahsiyeti tanıtabilme gayretiyle çalışmalar yürütüyoruz. Tarihi birileri yapar, birileri de yazar. Hüsnü Açıksöz hem tarih yapan hem de tarih yazan ender şahsiyetlerden birisidir. Hüsnü Açıksöz’ün Kastamonu basınına, Milli Mücadele'ye, Türk tarihine ve kültürüne yaptığı katkıları unutmayacak ve unutturmayacağız” dedi.
Haber Merkezi