Halk Sağlığı Müdürlüğü, Yeni Doğan Eğitimlerini Tamamladı

Kastamonu Halk Sağlığı Müdürlüğü, yeni doğan bebeklere yönelik sağlık çalışanlarına uyguladığı eğitimlerini tamamladı.

  • 700
Halk Sağlığı Müdürlüğü, Yeni Doğan Eğitimlerini Tamamladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Halk Sağlığı Müdürlüğü, yeni doğan bebeklere yönelik sağlık çalışanlarına uyguladığı eğitimlerini tamamladı.


Kastamonu Neonatal Tarama Programı ve İşitme Tarama Programı kapsamında yüzde 100 hedefe ulaştıklarını belirten Kastamonu Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarıyla tüm yeni doğanların taramalarının eksiksiz olarak yapılmasına devam edildiğini söyledi. Kutlu, Gelişimsel Kalça Displazisi tarama programında da aynı başarının devamı için gerekli planlamalar ve işbirliklerinin yürütüldüğünü kaydetti.


Kastamonu Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Aile Hekimlerine ve Toplum Sağlığı Merkezi Hekimlerine uygulanan eğitimlerin tamamlandığını açıklayan Dr. Kutlu, Ortopedi ve Radyoloji uzmanlarına da iki grup halinde Kamu Hastaneler Birliği eğitimci uzman doktorların desteğiyle “Gelişimsel Kalça Displazisi Erken Tanı ve Tedavi Programı” eğitimi verildiğini belirtti.


Kutlu, şöyle devam etti: “Gelişimsel Kalça Displazisi, kalçayı oluşturan yapıların anne karnındaki oluşumları sırasında normal olmalarına karşın, çeşitli nedenlerle sonradan yapısal bozulma gösterdiği dinamik bir hastalıktır. Her zaman doğumsal olarak ortaya çıkmaması nedeniyle “doğuştan kalça çıkığı” yerine bugün artık “gelişimsel kalça displazisi (GKD)” terimi daha yaygın olarak kullanılmaktadır.


Tedavi tanı yaşına göre değişmekte olup 0-6 ay arası ve 6-18 ay arası doğuştan kalça çıkığı tedavisi uygulanırken; 18. aydan sonra cerrahi tedavi yapılmaktadır. Geç tanı ve tedaviyle doğum kanalı değişikliklerine, Kalça Dejeneratif Eklem Hastalığına (Koksartroz), vertebra anomalilerine, alt ekstremite değişikliklerine ve ciddi sosyoekonomik sorunlara neden olur.


GKD Erken Tanı ve Tedavi Programının temel amacı; yeni doğan döneminde (3-4 hafta) tüm bebeklerin kalça çıkığı açısından muayenelerinin yapılması, riskli ve klinik muayenede şüpheli grubun 6 haftalığa kadar GKD açısından kalça USG ile değerlendirilmesi, tedavi gerektiren olgularda erken ve uygun tedavilerinin başlatılması ve kalça çıkığı için yapılacak cerrahi tedavi sayısı ve muhtemel komplikasyonların en aza indirilmesidir”