'Hakim ve savcılık sınavında derece yaptım, 9 mülakatta da elenip atanmadım'

Hakim ve savcı olabilmek için girdiği yazılı sınavlarda derece yapmasına rağmen atamasının yapılmadığını söyleyen avukat Halil Atlı, mülakatlarda elenmekten sıkıldığını, girdiği son iki mülakatta sorulara bile cevap vermediğini…

  • 878
'Hakim ve savcılık sınavında derece yaptım, 9 mülakatta da elenip atanmadım'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hakim ve savcı olabilmek için girdiği yazılı sınavlarda derece yapmasına rağmen atamasının yapılmadığını söyleyen avukat Halil Atlı, mülakatlarda elenmekten sıkıldığını, girdiği son iki mülakatta sorulara bile cevap vermediğini söyledi.

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü'nde yaklaşık 1 yıldır avukatlık yapan Halil Atlı (32), 8 kez girdiği hâkimlik ve savcılık yazılı sınavını kazanmasına rağmen, biri mahkeme kararı ile girdiği 9 mülakatta elendi. Yazılı sınavların birinde Türkiye 5'incisi diğerinde ise Türkiye 17'incisi olan Atlı, bu başarıya rağmen mülakatlarda elenmekten yakındı.

Kendisine, ‘ifade kabiliyetinin iyi, algılama kabiliyetinin kötü olduğu’ ve ‘genel kültür sorularını bilemediği’ gibi gerekçeler gösterildiğini belirten Atlı, Türkiye 5.’si olduğu yazılı sınavda ilk 20’ye giren adaylardan yalnızca kendisinin başarısız sayıldığını söyledi. Halil Atlı, bu mülakatlarda kendisine, “Künde sanatını anlatınız?”, “Noel Baba'nın yaşadığı antik kent?” ve “Pritzker Mimarlık ödülünü alan ilk kadın mimar kimdir?” soruları yöneltildiğini ifade etti.

ÜYE DALGA GEÇER GİBİ SORU SORDU

2004’te Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan, Diyarbakır Ergani doğumlu Halil Atlı, şunları söyledi: “Bilmediğimi söyleyince, soruyu soran üye ısrarla ‘bilmiyorsan üç örnek verebilir misin künde sanatı ile ilgili’ dedi. Ben de içimden 'bilmediğim bir künde sanatı ile ilgili nasıl örnek verebilirim' dedim.”

2009’da yine mülakata girdini anlatan Halil Atlı, “Bana burada daha önce künde sanatını soran üye dalga geçer gibi; ‘sana daha önceki sınavda ne sorusu sormuştum’ şeklinde sordu. Ben de künde sanatını sorduğunu söyledim. O sınavda da soruları bilmeme rağmen başarısız sayıldım.” dedi.

MAHKEME KARARIYLA GÖRÜNTÜLÜ MÜLAKATA GİRDİ

2010’da yazılı sınavı kazanmasının ardından tekrar mülakata çağrılan Atlı, yine başarısız sayılması üzerine sınavın görüntülü yapılması ve iptali için Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde dava açtığını belirterek şunları söyledi: “Mahkeme davayı kabul etti, görüntülü mülakata girdim. Burada ise bana iki hukuk iki de genel kültür sorusu sordular. Hukuk soruları mantıklıydı. Genel kültür soruları ise; ‘Noel babanın yaşadığı antik kent?’ ve ‘Pritzker Mimarlık ödülünü alan ilk kadın mimar kimdir?’ diye oldu. Bu sorular bakanlıkta silinmemiş ise halen kayıtlıdır. Bunun da iptali için dava açtım ama mahkeme görüntüleri incelemeden ‘komisyon üyelerinin takdir yetkisi yerinde oldu’ dedi. Mahkemenin, elindeki tek somut görüntü kaydını incelemeden böyle karar vermesi başlı başına bir hukuksuzluktu.”

Halil Atlı, 7. mülakatında ise sorulara bilerek cevap vermediği şu sözlerle anlattı: “Jüriye 'soracağınız soruları bilsem dahi alınmayacağımı biliyorum’ dedim. Jüri üyeleri ise bana ön yargılı olarak geldiğimi söylediler. Halbuki ben ön yargılı girmemiştim. Daha önceki künde sanatını soran üye ise bana dedi ki ‘senin 6 kez yazılı sınavı geçmen bizim seni mülakatta geçirmemizi gerektirmez’. Ben de bilerek sordukları sorulara yanıt vermedim.”

'BİR SONRAKİ MÜLAKATTA GÖRÜŞÜRÜZ"

En son Aralık 2012’de sınava girdiğini anlatan Halil Atlı, ardından girdiği 9. mülakatı da geçemediğinden yakındı. Burada da jüri üyelerine ne yapsa alınmayacağını söylediğini dile getiren Halil Atlı, şöyle konuştu: “Kendimi tanıttıktan sonra bunun 9. mülakatım olduğunu, ne yapsam da beni almayacaklarını bildiğimi söyledim. Bunun üzerine komisyon başkanı ‘o eskidendi, bugün artık öyle şeyler olmuyor.’ dedi. Ben de kendisine dedim ki; 'eskiden olan bir şey yok, siz beni Aralık ve Şubat aylarında iki ayrı mülakata girdiğim, iki mülakatım da iyi geçmesine rağmen başarısız sayılıp elendim'. Sonra üyelerden biri ‘madem biz seni almayacağız neden geliyorsun’ dedi. En son teşekkür edip, ‘çıkabilirsin’ denince ben de; ‘sizinle bir sonraki mülakatta görüşürüz’ diyerek çıktım. Komisyon üyelerine inat yine gireceğim. Zaten biliyorum hiçbir şekilde beni almayacaklar, çünkü torpil bulamıyorum. Torpil sözü rahatsız ettiği için sınavlara girerken ‘referans alıyoruz’ diyorlar ama Meclis’te dolaşan torpil kağıtlarında herkesin torpil aradığı bir gerçek.”

Bursa’da Milli Eğitim Müdürlüğü’nde KPSS ile avukatlık yapmaya başladığını anlatan Halil Atlı, mülakatı 7 üyenin yaptığını bildirdi. Halil Atlı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Unvan aynı ama kişiler değişiyor. Şimdiye kadar benim sınav tecrübem komisyon üyelerinin sınav tecrübesinden çok daha fazla. Oraya ilk girdiğim mülakatlara katılanlardan hiçbir üye kalmadı. Bir bölümü ekmekli oldu, bir bölümü ise başka görevlere atandı.”