Gülşen 'Kastamonu Belediyesi, Turizmde Başarısız Oldu'
AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, Kastamonu Belediyesinin turizmde başarısız olduğunu belirtti.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, Kastamonu Belediyesinin turizmde başarısız olduğunu belirtti.
Gülşen, Ziraat Mühendisleri Odası’nın Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Kastamonu’nun kırsal kesimde yaşayan bir il olması nedeniyle Ziraat Mühendislerine büyük görevler düştüğünü ifade ederek, “Hem Türkiye genelinde hem de Kastamonu tarımsal üretimimizde artışlar var. 2012 yılı sonları itibariyle Türkiye, tarımda dünyada 7’inci Avrupa’da da ilk sıraya yükseldi. Tarımsal üretimimiz, hayvansal üretimimiz düştü demek sadece demagojiden ibarettir. Bu üretim artışında çok değerli ziraat mühendislerimizin büyük emeği vardır. Sahada çalışan, bire bir bu üretimin artması ve birim alandaki verimliliğin artması adına hem tarım bakanlığında hem de özelde çalışan ziraat mühendislerimizin büyük katkısı bulunuyor” dedi.
Kastamonu’da yaşayan kırsal nüfusun yüzde 48’inin tarımla, ziraatla ve hayvancılıkla uğraştığını hatırlatan Gülşen, “Yani tarımda çok iyi olmadığımızın bilinmesi gerekiyor. Bir başka ilde gerek coğrafi şartlardan, gerekse iklim şartlarından 1’e 60’a kadar varan verimler varken özellikle buğdayda, Kastamonu’da 1’e 12 civarındadır. İnanıyorum ki Kastamonu’da ki göçün yavaşlamasında bugüne kadar ziraat mühendislerimizin katkısı oldu ve bundan sonrada olacaktır” diye konuştu.
Nüfus artış hızının son yıllarda yavaşladığını anlatan Gülşen, “İkincisi 1980’li yılların nüfusuna bakarsak biz bu yıllardan 2000’li yılların başlarına kadar 100 bin nüfus kaybetmişiz” şeklinde konuştu.
Ulaşımın yeterli seviyeye getirilemediği için sanayileşmeyi de Kastamonu’nun geri kaldığını aktaran Gülşen, şunları kaydetti: “Göç, Anavatan Partisinin dönemi olan 1996’lı yıllarında da hızla devam etti. Göç hızı da azalmadı. Anavatan Partisi döneminde Türkiye’de güzel gelişmeler yaşandı. Özellikle sanayileşme noktasında büyük atılımlar oldu. Fakat Kastamonu bundan yeteri kadar istifade edemedi. Çünkü ulaşım imkanımız iyi değildi. Bugün Kastamonu Havalimanı açıldı, İnebolu Limanı tamamlandı ve büyütme çalışmaları sürüyor. Karadan ulaşımı daha rahat yapabilmemiz için Ilgaz Tüneli deliniyor. Uygulanan teşvikler Kastamonu’da bir netice verdi. Verilene razı olsaydık kimsenin hayalinde hesabında yatırımda bile olmayan 20 milyon TL tutarında bir kayak merkezinin inşaatı bitmek üzere olmazdı. Bunlar hem bugünün hem de dünkü milletvekili arkadaşlarımızın gayretleri sonucu oldu.
Kırık Barajı için Kalkınma Bakanı ile görüşüyoruz. Bakanımız Veysel Eroğlu’da görev geldiğinde birebir takipçisi olacağını söyledi. Kırık Barajında herkesin eksiklikleri oldu. 2008 yıllarında bizler, Kırık Barajı’nın acil yapılması gerektiğini söylerken 2009 yılında Kastamonu’da 30 yıllık içme suyu ihtiyacı yok diye beyanat verenler bu işin günahkarıdır. Buradaki gecikmişliği sadece hükümete ve bugünün siyasetçilerine yıkmakta çok büyük bir hata olur.
Kastamonu’ya 1 milyon turist hedefini bizlerde 2009’da amaçladık. Turizme yapılan yatırımların üryani eriği, pestil gibi ürünlerimizin de satışını da artıracağını söyledik. Kastamonu genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarıyla 300’e yakın tarihi konak son 10 yıl içerisinde ayağa kaldırıldı. Bunun bölgesel projelerini yapacak, sokak sağlıklaştırılmalarını yapacak olan yerel idareydi. Yerel yönetimlerde bu işin lokomotifliğini yapacak. 2004 ile 2009 yılları arasını Kastamonu kaybetti. Bu bir nevi partisinin mensubu olduğu Kastamonu Belediyesinin ise turizmde başarısız olduğunun bir itirafıdır” dedi.