Gözün netlik ayarını dikişsiz, bandajsız 10 dakikada yapmak mümkün
Acufocus (Kamra Inlay) ıtedavisi ile gözün netlik ayarı 10 dakikada yapılıyor. Tedavinin ardından dikiş atılmadığı gibi bandaj da kullanılmıyor. Operasyonun ardndan 15 dakika dinlenen hasta, hemen taburcu edilebiliyor.Göz merceği tıpkı otofokuslu…
Acufocus (Kamra Inlay) ıtedavisi ile gözün netlik ayarı 10 dakikada yapılıyor. Tedavinin ardından dikiş atılmadığı gibi bandaj da kullanılmıyor. Operasyonun ardndan 15 dakika dinlenen hasta, hemen taburcu edilebiliyor.
Göz merceği tıpkı otofokuslu bir kamerada olduğu gibi merceğinin yardımı ile otomatik netlik ayarı uyguluyor. Gözün uzakta bulunan cisimleri görürken yaptığı netlik ayarının bozulmasına tıpta miyopi, yakını görürken netlik ayarının bozulmasına ise Presbiyopi adı veriliyor. Yaşlanmaya bağlı olarak yakını iyi görememe; kitap, dergi gazeteyi ya da cep telefonu ekranını 35-40 santimetre daha uzakta tutarak okumaya çalışma Presbiyopi‘nin belirtisi. Cisim daha yakına getirildiğinde görüntü bulanıyor; okurken baş ağrısı, göz ağrısı, yorgunluk ve uyku hali meydana geliyor. Bu durumu Presbiyopi ile karşılayan Sturm, 1697’de miyopinin aksi durumu tarif etmek için bu tabiri kullandı.
İstanbul Bir İnci Göz Hastanesi operatör doktorlarından Faik Oruçoğlu'nun açıklamalarına göre yakını iyi görememe, göz kusuru olmasa dahi yaşlanmaya bağlı bir olay olarak 40 yaşından sonra beliriyor. Bunun nedeni gözün netlik ayarını yapan göz merceğinin esnekliğini yitirmesi. Esnekliğin yitirilmesine uyumlu yakında bulunan cisimlerin görüntülerinde bulanıklık ortaya çıkıyor.
Uzakta olan bir cisim yakınlaştığında beyin, göze nasıl davranması gerektiği konusunda komut veriyor. Bu komuta uyan organın ‘silier cisim‘ denilen bölgesinde yer alan kasların kasılıp gevşemesiyle buna bağlı lifler büzülüyor ya da genişliyor. Liflerin bu oynamalarına bağlı olarak göz merceği incelip ya da kalınlaşarak cisimlerin uzaklık yakınlığına göre otomatik netlik ayarı yapıyor. Göz merceğinin büzülüp gevşemesinden kaynaklanan kusurdan dolayı netlik ayarını tam yapamama hali ortaya çıkıyor. Yakında netliğin bozulması senelere göre her insanda standart bir şekilde artıyor. 40 yaşından sonra her 10 senede artı 1 numara ilerliyor. 50 yasında artı 2, 60 yaşında ise artı 3 numara büyüyor. Ama burada ilginç bir durum söz konusu. Örneğin bireyin gözü eksi 2 ise 40 yaşında buna artı 1 ekleniyor. O halde yakını görmek için eksi 1 numaraya ihtiyaç duyuyor. 50 yaşına geldiğinde ise uzak için eksi 2 numaraya ihtiyaç varken, yakın gözlüğüne ihtiyaç kalmıyor. Bu nedenle miyop olup da yakını iyi gördüğünü iddia eden hastaların yakını iyi görmelerinin nedeni iki rahatsızlığın üst üste gelerek, çakışarak kusurlardan birini ortadan kaldırıcı bir etki oluşmasına bağlanıyor.
Dünyada gözün netlik ayarını yapmak için uygulanan birçok tedavi yöntemi bulunuyor. Bunların kendisine artıları ve eksileri var. Şu an Presbiyopi, dünyada güvenilir bir tedavi yöntemi olarak görülüyor. Bu anlamda ‘Kamra‘ ismi verilen yöntem dahil göz içi multifokal mercek operasyonları ile Presbylasik lazer tedavileri de mevcut. Bunların tamamı ile tedavi yapabildiklerini belirten Operatör Doktor Faik Oruçoğlu,diğer yöntemlere göre daha iyi olduğunu savunduğu Acu Focus yöntemiyle ilgili şunları kaydetti:
"Acufocus (Kamra Inlay) tedavisi yaşa bağlı yakın görme problemini tedavi etmek amacıyla geliştirilmiş pek çok göz doktoru tarafından tercih edilen güvenilir bir tedavi yöntemi. Acufocus tedavisi dediğimiz bu yöntem, ortası delik ve çok ince bir diskin tek göze konulması ve bu sayede gözün odak derinliğinin artmasıyla beraber doğal yolla yakını görmeye imkân tanıyan yeni bir metod. Kornea içine femtosecond lazer uygulayarak yaptığımız bu tedavide yaklaşık 15 saniye cep oluşturuluyor ve oluşturulan cebe Kamra Inlay implante ediliyor. Hasta tedaviden 15 dakika sonra da taburcu olabiliyor. Diğer uygulanan yöntemlerin aksine, korneada tam kat kesi, flap kaldırma ya da tıraşlama gibi müdahaleler yapılmamaktadır.
Femto Lazer dediğimiz bir aygıtla tek göze damla damlatılarak yapılan bu tedavinin en büyük artısı, uzun seneler yakın gözlüğü ihtiyacını ortadan kaldırıyor olması ve geri dönüş imkanının olması. Yani hasta dilediğinde göze zarar vermeden çıkartılabiliyor. Hastanemizde Kamra Inlay tedavisi; Intralase Femtosaniye Lazer'in en ileri versiyonu olan IFS teknolojisi ile yapılmakta. Kamra Inlay tedavisinde operasyon, başından sonuna kadar sadece damla anestezisi ile yapılıyor. IFS ile korneada kusursuz bir korneal cep oluşturuluyor. Eğer hastada uzak görme problemi de varsa evvela lazer tedavisi ile flep oluşturularak bu problem giderilir, hemen ardından yakın tedavisi için oluşturulmuş cebe Kamra yerleştiriliyor. Operasyon süresince herhangi bir ağrı hissedilmez. Tedavi yaklaşık 10 dakika içinde tamamlanıyor. Tedavi sonrasında dikiş ya da bandaj kullanılmıyor. Operasyon sonrası 15 dakika dinlendikten sonra hasta taburcu edilebiliyor ve hemen ertesi gün sosyal hayatına dönebiliyor."