Gerçek çam balı akarken kesilmez
Çam balı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Muğla'da arıcılar sahte çam balına karşı tüketicileri uyardı. Sahte çam balının gözle anlaşılamayacağını, en belirgin özelliğinin akışkanlığı olduğunu belirten Ula Arıcılar...
Çam balı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Muğla’da arıcılar sahte çam balına karşı tüketicileri uyardı. Sahte çam balının gözle anlaşılamayacağını, en belirgin özelliğinin akışkanlığı olduğunu belirten Ula Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Muslu, “Gerçek çam balı bir kaptan bir kaba boşaltılırken akışkanlığı kesilmez. Glikoz ve şekerden yapılan sahte balların akışkanlığı kesilir. Gerçek çam balının tadı mükemmeldir. Gerçek çam balı acı değildir.” dedi.
Yeni çam balı sezonu öncesi çam balı tüketicilerini uyaran Ula Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Muslu, vatandaşlardan çam balını, üretici birliklerinden, üreticilerden veya güvenilir firmalardan almaları tavsiyesinde bulundu. Gerçek çam balını anlamak için akışkanlığının en büyük özelliği olduğunu belirten Muslu, “Gerçek çam balı akışkanlığından anlaşılır. Hakiki çam balı hiç kesilme yapmaz. Çam balının akmasından balın hakikiliğini öğreniriz. Glikozdan ve şekerden yapılan ballar akarken kesilir. Bizim balımız çamlardan alınan hakiki baldır. Her yaştaki insanın yiyebileceği, hiç zararı olmayan tedavi edici bir baldır. İyi akışkanlığından ve kıvamından belli olur. Bir kaptan bir kaba boşaltılırken balın akışkanlığında kesilme olmaz. Döktüğünüzde kesilme olmadan akar. Bazıları çam balının acı olduğunu söylerler. Gerçek çam balı asla acı değildir.” dedi.
Ulalı çam balı üreticisi Turgut Karan, vatandaşlara gerçek çam balı yedirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bal fiyatlarının düşüklüğünden dert yanan Karan, “Kovanlarımızdan kestiğimiz ballarımızı güvenle halkımıza sunuyoruz. Toptan fiyatlar düşük. Biz de direkt vatandaşlarımıza kaliteli çam balı sunmak için çalışıyoruz.” dedi.
Dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ı Türkiye'de, Türkiye'deki çam balının yüzde 85’i ise Muğla’da üretiliyor. Kalan yüzde 10’luk bölümün üretimi de Yunanistan’da gerçekleştiriliyor. Yıllık verimine göre 10 ile 20 bin ton arasında çam balının üretildiği Türkiye'de yıllık ortalama 2 bin tonu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.