Genç Tarihçiler Kulübü'nden Açıklama

Kastamonu Üniversitesi Genç Tarihçiler Kulübü Başkanlığı, Fatih Sultan Mehmed' in doğum günü münasebetiyle yazılı açıklamada bulundu.

  • 915
Genç Tarihçiler Kulübü'nden Açıklama
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kulüp başkanı Mustafa Çetinkaya açıklamasında;

‘’Bu gün büyük Türk hakanı Fatih Sultan Mehmed Han’ın 584. Doğum gününü icra etmekteyiz. Yüce Mevla’ya şükürler olsun ki, böyle şanlı bir ecdadımız var. Bu ecdat öyle bir ecdat ki doğumundan 584 sene geçmesine rağmen Türk gençliğinin yürüdüğü istiklal yolunda bayrak olmakta ve hala kendinden, iltişamından, imanından ve üstün başarılarından söz ettirmektedir. Bu başarılarının en büyüğü de, peygamber efendimizin övgüsüne nail olan İstanbul’un fethidir. Çünkü peygamber efendimiz şöyle buyurmuştu: ‘’Kostantiniyye (İstanbul) elbet fetholunacaktır. Fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir’’. İşte bu sebepledir k; tarih boyunca islam devletlerinin bütün orduları, bütün kumandanları ve neferleri bu övgüye nail olabilmek uğruna canlarını feda etmiş ve bu uğurda belki milyonlarca şehit verilmiştir. Bütün bu gayretlerin sonunda 7. Osmanlı Padişahı II. Mehmed Han, İstanbul’u fethederek 29 Mayıs 1453 tarihinde Fatih Sultan unvanını almış ve peygamberimizin övgüsüne nail olmuştur. Sadece peygamberin övgüsüne nail olmakla kalmamış, tüm islam aleminin ve Türk milletinin övgüsüne de mazhar olmuştur. Diğer taraftan da bin yıllık Bizans – Roma İmparatorluğuna son vermiş, bir çağı kapatıp bir çağı açmıştır. İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek gerektiğini vurgulayarak gemileri karadan yürütmüş, hilalin hacc dan üstünlüğünü bir kez daha Dünya’ ya duyurmuştur.

Sadece İstanbul’ un Fethiyle de kalmayan Fatih, ülkenin dört bir yanında fetih hareketlerini hızlandırmış özelliklede Karadeniz sahillerinde Ceneviz üstünlüğüne son vererek Kastamonu’da Candaroğulları beyliğini kaldırarak Trabzon Rum İmparatorluğuna son vermiştir. Burada sayamadığım daha birçok zafer kazanmıştır. Bu fütuhat hareketlerini yürütürken de asla merkezi otorite ve teşkilattan taviz vermeyip birçok nizam ve yeniliği beraberinde getirmiştir.

Doğumunun 584. Sene – i devriyesinde Cenab – Allah’tan büyük Türk Hanımız Fatih Sultan Mehmed’ e rahmet diliyor, onun yolundan gidebilmeyi, onun dirayeti, kararlılığı ve azmi ile istikbale yürüyebilmemizi ve onun imanıyla fani Dünya hayatımızı tamamlayabilmeyi niyaz ediyorum.’’ dedi.