Genç Bilim Adamının Buluşu Ses Getirecek

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, yerli teknoloji çalışmalarında önemli bir başarıya imza attı.

  • 520
Genç Bilim Adamının Buluşu Ses Getirecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, yerli teknoloji çalışmalarında önemli bir başarıya imza attı. Gediz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Durmuş Uygun, dışa bağımlı teknolojiyi millileştirecek, Türkiye’nin adını yurt dışında duyuracak elektrik motoru geliştirdi.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Durmuş Uygun, dışa bağımlılığa son verecek yeni bir elektrik motoru geliştirdi. TÜBİTAK’ın da desteklediği ve öncelikle su altı araştırma sistemleri için düşünülen 4 kilowatt gücündeki motor birçok yeniliği barındırıyor.

Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı kapsamında 18 ayda seri üretime hazır hale getirilip kullanıma sunulacak olan yüzde yüz yerli teknoloji, insansız sualtı araçlarında ve savunma sanayiinde kullanılabilecek. Aynı zamanda rüzgar türbinlerinde elektrik üretimi ile yüzde 30 daha fazla enerji elde edilmesini sağlayacak olan teknoloji, yenilenebilir enerjide üretim kapasitesini artıracak.

BİRÇOK YENİLİK GETİRECEK

Yrd. Doç. Dr. Uygun, “Bilimde artık biz de varız” dedirtecek yeni teknoloji hakkında şu bilgileri verdi:

“Şu anki rüzgar türbinlerinde kullanılmakta olan alternatörlerde, tek motorlu ve tek dönüşlü sistem üzerinden elektrik elde ediliyor. Yeni teknoloji ise çift rotorlu ve çift dönüşlü yapıyı destekler nitelikte olacak. Böylece birim-güç yoğunluğunun artmasıyla verimlilik yükselecek. Bu sayede rüzgar enerjisinden daha çok yararlanılacak ve bu çevreci kaynaktan daha çok ekonomik fayda sağlanmış olacak.”

DONANMAYI GÜÇLENDİRECEK

Yeni nesil yerli motorun sualtı araştırmalarına ve savunma sanayiine katkılarının olduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Uygun, “Uzaktan kontrol edilen otonom insansız deniz araçlarıyla sualtında arama ve çeşitli bilimsel incelemeler gerçekleştirilebiliyor. Hem daha güçlü hem de daha hafif olacak yeni motor sayesinde bu araçlar daha kolay kontrol edilebilecek, manevra kabiliyeti yükselecek. Böylece su altındaki araştırmalarda araştırmacıların eli güçlenecek, daha hızlı ve daha iyi sonuçlar alınabilecek. Bu motor, denizaltılardan atılan torpillerde de kullanılabilme özelliğine sahip. Daha yüksek itiş gücü sağlayarak taarruz torpillerinin hızını, dolayısıyla da menzilini artıracak. Bu yönüyle de savunma sanayiinde tercih edileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.