Firmaların satış ve istihdam rakamları arttı
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), TR82 Bölgesi'nde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara yönelik uyguladığı mali destek programları sonucunda, firmaların yıllık net satış ve istihdam rakamlarını arttırdı.
KUZKA, 2011 yılında uyguladığı KOBİ Mali Destek Programı’nın Bölgeye etkilerini ölçmek amacıyla Ülkemizde Ajanslar tarafından ilk defa uygulanan “Karşıt Durum Etki Analizi” araştırması yaptı. Araştırma sonuç raporunu kamuoyuna açıklayan Genel Sekreter Vekili Dr. Serkan GENÇ, 2011 Yılı Mali Destek Programı’nın, Bölgede faaliyet gösteren firmaların satış ve istihdam rakamlarını arttırdığını açıkladı.
Desteklenen firmaların satış ve istihdam rakamlarında artış var
Ülkemizde Kalkınma Ajansları arasında ilk kez KUZKA tarafından uygulanan “Karşıt Durum Etki Analizi” yöntemi ile mali desteklerin sonuçlarına ilişkin önemli verilere ulaştıklarını ifade eden Genel Sekreter Vekili Dr. Serkan Genç, şunları söyledi. “Amacımız Ajansımızın Bölgeye sağladığı mali desteklerin etkilerine ilişkin sağlıklı sonuçlar elde etmekti. Bu amaçla TR82 Bölgesinde 2012 yılında faaliyet gösteren 762 imalat işletmesinin dâhil edildiği çalışma ile “Etki Analizi” araştırması yaptık. Araştırma sonucuna göre Ajansımızın 2011 Yılı KOBİ Mali Destek Programlarından faydalanan 52 firmanın, faydalanmayanlara göre yıllık net satış rakamlarını 1 milyon 400 bin TL arttırdığı, istihdamda ise 440 kişilik artış sağladığı bilgisini elde ettik.”
Dr. Genç, “Karşıt Durum Etki Analizi sadece mali destekten yararlanan firmaları değil mali destekten yararlanmayan ancak yararlananlara benzeyen firmaları da kapsamaktadır. Bu da firmaların birbirine benzerliği destek alma olasılığı hesabında kullanılan değişkenler ile sağlanmaktadır. Bu sayede destek alan ve almayan arasındaki fark elde edilmektedir. Aynı zamanda bu fark 2011 ve 2014 yılları arasında da elde edilerek zaman içindeki değişim ortaya konmaktadır. Bu da gerçek etkiyi açıkça göstermektedir. Bu sayede Ajans desteğinin dış etkilerden arındırılmış etkisi elde edilmektedir. Analizin saha çalışmaları kapsamında TÜİK Kastamonu Bölge Müdürlüğü tarafından 444 firmaya yüz yüze ziyaretler gerçekleştirilmiş, 246 tane firmadan ise veri toplanmıştır. Ayrıca Ajansımız tarafından posta ve yüz yüze ziyaret yöntemiyle elde edilen 33 firma da dâhil edildiğinde saha çalışmalarında toplamda 279 firmadan veri elde edilmiştir.” dedi.
Mali Destek Programları ile bölgeye kaynak sağlandı
KUZKA Genel Sekreter Vekili Dr. Genç, “Ajans olarak bu güne kadar Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini içine alan TR82 Bölgesi’nde 8 mali destek programı ve 1 adet güdümlü proje yürüttük. Bu programlar ile Bölgeye aktardığımız kaynak büyüklüğü 75 milyon TL’dir. Ancak eş finansmanı da düşünürsek bu kaynak büyüklüğü yaklaşık 150 milyon TL’ye ulaşmaktadır. Bunların dışında Ajansımız 3 adet doğrudan faaliyet desteği programı ile Bölgeye ayrıca 850 bin TL kaynak kullandırıldı.” dedi.