FETÖ bağlantısı iddiasıyla 2 eczanenin SGK anlaşması iptal edildi
Kastamonu il genelinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile bağlantılı olduğu iddiasıyla 2 eczanenin Sosyal güvenlik Kurumu ile olan provizyonları iptal edildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı 400 eczane tespit etti. FETÖ ile bağlantısı tespit edilen ya da incelemeye alınan eczacıların Medula'ya giriş için gerekli olan SGK şifreleri de iptal edilmeye başlandı. Fatura kesmeleri de engellenen eczacılara kurum tarafından yapılacak ödemeler de donduruluyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye genelinde yaklaşık 25 bin eczaneden 24 bininin SGK ile çalıştığını, incelemelerin devam ettiğini, suçu kesinleşen eczacılarla ilgili de yasal sürecin başlatıldığını kaydetti. Halen yaklaşık bin 500 eczanenin incelemeye alındığı öğrenildi. İncelemede FETÖ bağlantılı eczacılarla çalışan ilaç depoları da mercek altına alınacak. İlaç depolarının eczacılarla yaptığı para trafiği ve hesap hareketleri araştırılacak.
Örgütün Sağlık Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki elemanları üzerinden FETÖ ile bağlantılı eczanelere inceleme yapılmadan faturalar kesildiği, faturaların incelemeye tabii tutulmadan ödenen paraların Pensilvanya'ya aktarıldığı, himmet dışında ilaç ve medikal ürünlerin de yurt dışına gönderildiği iddia ediliyor.
7 ECZANE HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILDI
İncelemenin Türkiye genelindeki eczanelerde sürdüğünü ifade eden Kastamonu 26. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Orkun Yılmaz, FETÖ soruşturması kapsamında Kastamonu’da ise çalışmaların halen devam ettiğini kaydetti.
Kastamonu, Çankırı, Karabük 26. Bölge Eczacılar Odası olarak kendi sorumluluk bölgelerinde 7 eczane hakkında yasal işlem yapıldığını belirten Orkun Yılmaz: “Kastamonu’da 2, Çankırı’da 2 ve Karabük’te 3 olmak üzere toplamda 7 eczanenin Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeleri fesih edildi. Çankırı’da 2, Karabük’te 3 eczacı tutuklu bulunuyor. Şu an için Kastamonu’da tutuklama bulunmuyor. Sözleşmeleri fesih edilen eczanelere herhangi bir ödeme yapılmıyor ve bu eczaneler de hiçbir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden ilaç veremiyor. Türkiye Eczacılar Birliği olarak konuya müdahiliz. Kimsenin haksız yere mağdur olmaması için çaba gösteriyoruz. Suçu olanlar sonuna kadar cezalarını çeksinler. Ancak tekrar söylemekte yarar var. Kimin suçlu olduğunu veya olmadığına karar vermek bizim işimiz değil. Hakkaniyet ölçüsünde hiçbir mağduriyet yaşanmadan gerçeklerin ortaya çıkarılmasını bekliyoruz” dedi.
“İLAÇLARIN ECZANE DIŞI SATIŞI VAHİM SONUÇLAR DOĞURACAKTIR”
Kastamonu 26. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Orkun Yılmaz ayrıca eczane dışından ilaç alımının halen yaygın bir sorun olduğuna dikkat çekerek önlem alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. En basit baş ağrısı için tavsiye üzerine kullanılan ilacın farklı reaksiyonlar gösterebileceğine işaret eden Orkun Yılmaz: “2017 yılında eczaneler dışında ilaç satımının önü açılmak isteniyor. Yani bazı ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu ödemesinden çıkarılması demek en basit ifadeyle ağrı kesici olarak bilinen ilaçların 2-3 kat artması demek. Şu anda 3 lira ise Sosyal güvenlik Kurumu ödemesinden çıkarıldığında aynı ilaçlar 10 lira olacak. Biz buna karşıyız. İlacın eczaneden kurum onayıyla alınması taraftarıyız. İlaçlar ödemeden çıkarıldığı zaman sıkıntıyı yine vatandaşlar yaşayacak. İlaçların serbest olarak satılması yönündeki uygulamanın doğru olmayacağını tekrardan ifade etmek istiyorum. İlaçlar eczane dışına çıkarıldığında denetimsiz ilaç satışları ortaya çıkacaktır ve bu durumun önüne geçilmezse çok daha vahim sonuçlar doğuracaktır. Bunun için Türk Eczacılar Birliği ve oda olarak gereken ne ise onu yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Kazım BOLAT