Felçli Hastalara 'Robot' Tedavisi Müjdesi
Kastamonu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, fizik tedavi bölümünde yürüme güçlüğü çeken ve yatağa bağlı hastaların, 'robot' tedavisi yardımıyla yürütülmesi planlanıyor.
(İHA) - Kastamonu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, fizik tedavi bölümünde yürüme güçlüğü çeken ve yatağa bağlı hastaların, ‘robot’ tedavisi yardımıyla yürütülmesi planlanıyor.
Türkiye’de başta felçli hastalar olmak üzere inme, omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı, multiple skleroz, parkinson, kas, kemik hastalıkları gibi yürüme yeteneğini kaybetmiş hastalara umut olacak robotik yürüme cihazı ile tedavi yöntemine, Kastamonu’da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde başlandı. Robotik yürüme cihazı ile felçli ve uzun yıllar tekerlekli sandalyeye mahkum hayatlarını sürdüren hastalar, tekrar yürüyebilecek.
Kastamonu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Uyanık, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin çok eski bir hastane olması nedeniyle çevre illerden yoğun talep gördüğünü belirterek, “Hastanemizin en önemli özelliklerinden biri rehabilitasyon hizmetlerine önem verilmesidir. Robotik yürüme cihazı inme, omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı, multiple skleroz, parkinson, kas, kemik hastalıkları gibi yürüme yeteneğinin kaybolduğu durumlarda kullanılır. Hasta gövde destekli askı sistemiyle ayakta dik duracak şekilde yürüme bandı üzerine alınır. Bacakların iki yanına yerleştirilen robotik kısımlar yardımıyla normal yürüme şekline birebir uyan yürüme hareketi yaptırılmaktadır” dedi.
Uyanık, “Robotik yürüme cihazı, yürüme eğitiminin sağlanmasının yanında kas gücü, eklem hareket açıklığı spastisite dediğimiz kas katılığını sayısal olarak ölçer. Tedavi öncesi ve sonrası iyileşme objektif olarak değerlendirilerek yürümenin hangi aşamasında sorun yaşadığı belirlenir” diye konuştu.
Robotik yürüme cihazının, bacaklarda bir miktar yürüme fonksiyonu olan hastalarda belirgin iyileşme sağladığını vurgulayan Mustafa Uyanık, “Bacaklarında herhangi bir fonksiyonu olmayan omurilik yaralanmalı hastalarda fonksiyonel iyileşme sağlanmakta ancak spastisiteyi azaltmak, metabolizmayı hızlandırmak, dolaşım ve solunum sistemini düzenlemek, osteoporoz riskini azaltmak, yaşam memnuniyetini artırmak gibi olumlu etkileri olmaktadır” şeklinde konuştu.
Hanönü ilçesinde maden ocağında yaşanan göçük sonrası yürüme güçlüğü çeken Mehmet Buluş ise, robotik yürüme cihazı ile yürüyüş tedavilerine başladığını ifade ederek, yıllar sonra kendisine yürüme umudunun doğduğunu ve bu cihaz sayesinde eski sağlığına kavuşacağı için mutlu olduğunu söyledi. Buluş, ayrıca cihazın Kastamonu’ya kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.