Endonezyalı çift önce İstanbul'un romanını yazdı, şimdi de filmini yapacak
Endonezya'da İstanbul'u anlatan ve en çok satanlar listesinde yer alan ''99 Cahaya di Langit Eropa'' kitabı şimdi de film oluyor. Kitabın yazılış hikâyesi ise İstanbul'a olan ilgi ile başlıyor. Avusturya'da doktora yapan Rangga…
Endonezya’da İstanbul’u anlatan ve en çok satanlar listesinde yer alan ‘‘99 Cahaya di Langit Eropa’’ kitabı şimdi de film oluyor. Kitabın yazılış hikâyesi ise İstanbul’a olan ilgi ile başlıyor. Avusturya’da doktora yapan Rangga Almahendra akademik çalışmalarını sürdürürken, gazeteci olan hanımı Hanum Salsabiela Rais ise boş zamanlarını Viyana’yı gezerek geçiriyor. Hanum Viyana’da kendisi gibi Müslüman bir bayanla tanışıp dostluk kurmak için büyük çaba sarf ediyor. Hanum Salsabiela Rais’nın karşısına Fatma isminde bir Türk bayan çıkıyor. İlerleyen dostlukları sonrası Hanum ve Fatma İstanbul’a birlikte geziye gidiyorlar.
Cihan Haber Ajansı(Cihan) muhabirine konuşan Hanum ilk kez İstanbul’u gördüğünü ve hayran kaldığını söyledi. Özellik tarihi eserler Endonezyalı bayanın dikkatini çekmiş. Zira o güne kadar İslami tarihi eserlerin sadece Arap ülkelerinde olduğuna inandığını ekleyen bayan Hanum, İstanbul’daki tarihi eserler karşısında şok olduğunu ifade ediyor. “Endonezyalıların da bu tarihi eserleri bilmesi lazım” düşüncesiyle yola çıktıklarını ifade eden Hanum, eşi ile birlikte bunu kitaplaştırmaya İstanbul’da iken karar verdiklerini sözlerine ekliyor.
Çift daha sonra ise Avrupa’daki diğer İslami yapıların olduğu şehirleri de katarak ‘’99 Cahaya di Langit Eropa’’ romanını yazıyor.
Kısa sürede tutulan kitap bir kaç basılıyor. Kitaba olan yoğun ilgi dolayısı ile üniversite ve liselerde kitap hakkında seminerler düzenleniyor. Üniversiteli gençlerin yanı sıra liseli öğrenciler de seminer davetinde bulunmuş. Rangga Almahendra, kitap dolayısı ile çok sayıda öğrencinin üniversite eğitimi için Türkiye’yi tercih ettiğini ifade ediyor.
Endonezya’nın önde gelen kadın dergisi Noor bir sayısında Hanum ile geniş bir röportaja yer veriyor ve kitabı kapağına taşıyor. Çift gittikleri seminerlerde kendilerine verilen plaketler ve hediyeleri gururla gösteriyor.
Rannga ve Hanum romanı yazdıkları zaman bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmediklerini itiraf ediyorlar. Kitabın 100 binden fazla satması onları bile şaşırtmış. Çift, şimdi ise gördükleri güzellikleri beyaz perde ile Endonezyalılara aktarmayı düşünüyor. Film çalışmasında son aşamaya gelmişler. Rangga, ‘‘tarih olarak Ekim ayında çekimlere başlayabiliriz.’’ diyor.