El emeği göz nuru Mushaf-ı Şerifler Sultanahmet'te ziyaretçi bekliyor

Kur'an-ı Kerim'in parşömenden kağıda çeşitli yazı hatlarıyla kaleme alınmış nüshaları Sultanahmet Medresesi'nde sergiye açıldı. 2 Ağustos - 2 Eylül tarihleri arasında açık kalacak 'Mukaddes Miras' sergisinde 9. yüzyıl ile 18....

  • 932
El emeği göz nuru Mushaf-ı Şerifler Sultanahmet'te ziyaretçi bekliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kur'an-ı Kerim'in parşömenden kağıda çeşitli yazı hatlarıyla kaleme alınmış nüshaları Sultanahmet Medresesi'nde sergiye açıldı. 2 Ağustos - 2 Eylül tarihleri arasında açık kalacak 'Mukaddes Miras' sergisinde 9. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasında kalan zaman yelpazesinde yazıya dökülen 99 el yazması Mushaf-ı Şerif sergileniyor.

Mukaddes Miras sergisi Yıldız Holding sponsorluğunda Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Emevilerden Abbasi dönemine, Çin'den Moğolistan'a, Kuzey Afrika'dan Balkanlar'a İslam coğrafyasında yazılmış mushafların yer aldığı sergide, dönemin ünlü hattatları Hafız Osman, Mehmet Emin Üsküdari, Mahmud Sivasi, Hafız Yusuf ve Derviş Mehmed gibi isimlerin de eserleri bulunuyor. Sergide, Allah'ın 99 isminden mülhem olarak 99 adet el yazması Kuran-ı Kerim yer alıyor. Serginin açılışında konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, şunları söyledi:

"Devrin nadide eserleri yani 10. yüzyıldan başlayarak günümüzün yakın tarihe kadar yazılmış Kur'an-ı Kerimler sergileniyor. Manevi olduğu kadar el emeği göz nuru olarak da herkese hitap edecek bir sergi. Anlamak lazım, anlayarak gezmek lazım. Bir katalog edinmek faydalı olur, internette araştırmak da bence iyi olur. Çok kıymetli eserler, kolay kolay sergilenen eserler değil. Özel koleksiyonlardan toparlanan eserler. Her zaman halka açık değil. Biz Yıldız Holding olarak zaman zaman eserleri topluyoruz ama daha çok işyerlerimizde sergiliyoruz. Sadece geleneksel sanatlarımızı değil daha önce gerçekleştirdiğimiz 1400. yılında Kur'an-ı Kerim sergimiz vardı, Hilye-i Şerife vardı. Bu sefer sponsor olarak geleneksel sanatlarımızın yanındayız. Ama günümüzün çağdaş sanatını da çağdaş sanatçısını da geleceğe taşımak için onların yanındayız, onları da desktekliyoruz aynı zamanda."

Serginin sanat danışmanlığını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan da eserler hakkında bilgi verdi. Söz konusu serginin Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Özcan, Cihan'a yaptığı açıklamada serginin oluşma fikri ve eserlerin özelliklerini şöyle aktardı:

"Ayasofya’da bir sergi olmuştu, Hattın Sultanları diye. İslam Kültür Sanat Platformu organizasyonu yapmıştı. Onlardan bir teklif geldi; ‘99 Kur’an sergisi yapmayı planlıyoruz. bize yardımcı olur musunuz?’ diye. Kur’an, hat, tezhip deyince hayır diyemedik, seve seve yaptık. Sergide 99 adet Kur’an var. 9. Asır’dan başlayarak 19. Asra kadar bin yılı kapsayan bir sergi bu . Hem dikine hem yatay bir serge bu. Tarihi derinliği kadar coğrafi açıdandan oldukça zengin bir serge oldu bana göre. Çünkü Kuzey Afrika ülkelerinden Çin’e kadar, Hindistan, İran, Mısın, Irak, hakeza Balkanlar ve Osmanlı coğrafyasından Kur’an örnekleri sergileniyor. Koleksiyon; Bilal Sütçü koleksiyonu. Eserleri o koleksiyondan seçtim. Özellikli olduğunu düşündüğüm eserleri seçtim. Parşömen üzerine yazılmış Kur’anlar, bez üzerine yazılmış Kur’anlar. Tarihi seyri içinde ve coğrafyaya uygun örnekler seçtim. Farklı yazı çeşitlerini seçmeye çalıştım; nesih yazı, sülüs yazı, muhakkak yazı, reyhani, kufi yazının eski örnekleri mağribi kufi yazının örneklerini bu sergiyi gezenler görme imkanına sahip olacaklar."